Mina bilder och tankar för dagen

Bilden i farfars rum

Som barn växte jag till delar upp hos mina farföräldrar i en tid som idag verkar mycket avlägsen. Det var i mellannorrland under enkla förhållanden. Farfar slet i den s k barktrumman, intaget av timmer i Alfredshemsfabriken i Örnsköldsvik. Farmor skötte det lilla torp där vi bodde, hon syltade och saftade och lagade mat. Jag minns hennes sockerkaka med rivet apelsinskal. TV fanns ännu inte men på radion talade Sten Bergman om sina "upptäcktsfärder i det inre av Borneo."

En liten ladugård, några höns, en gris och några vinbärsbuskar bakom rönnen omgärdade den lilla gården. Det var en mycket enkel tillvaro. Jag sov i samma rum som farfar och han brukade läsa högt ur "Det Bästa" innan jag somnade. Berättelser från den stora vida världen. Flera år innan ryssarna skickade upp sin Sputnik med den lilla rymdhunden Laijka.

På väggen i sovrummet fanns två tavlor. Dels ett målat stilleben av några kastruller på en järnspis som min far hade målat innan han avled 1953, och ett stort flygfoto över själva gården med omgivningarna. Flygfoto var en stor sak i slutet av 40-talet. Bilden var dessutom inramad och varje hus med självaktning hade ett flygfoto på väggen.

Jag gillade särskilt färgerna på den där bilden. Att det var inte ett färgfoto förstod jag långt senare. Det var en svartvit bild som var handkolorerad, antagligen med vattenfärger eller färgkrita. Tyvärr försvann just den här bilden när torpet bytte ägare lång senare på 70-talet.

De där färgerna har förföljt mig trots att jag uteslutande alltid plåtat svartvitt. Det var något med mättnaden i färgskalan som jag minns. I den digitala tidsåldern har jag därför försökt återskapa lite av den färgkänsla jag minns från bilden på väggen hos farmor och farfar. Här är en del av resultatet. En bild från Cirkus Brazil Jack och en bild från norra Thailand, från den s k Gyllene Triangeln.

Inlagt 2014-03-18 11:10 | Läst 4084 ggr. | Permalink
Handkolorerat har sin charm. Jag minns när pappa satt och kolorerade sina svartvita foton med sina Faber Castell färgpennor, vatten och bomullstoppar. Det var märkvärdigt med färg på den tiden =)
Den sista bilden tror jag att jag har som en av mina favoriter sedan ett bra tag. Den är fin.
Känner igen mig i mycket av vad du beskriver. Under alla långa sommarlov bodde jag hos mina morföräldrar i Halland och även där hängde ett flygfoto i färg över den lilla gården. Med tiden falnade dock färgen och gården förvandlades till något kontrastlöst och tråkigt. 50 år senare restaurerades dock tavlan och är i dag ett fint svartvitt fotografi. Din sista bild är bra.

/Stephan
Fantastisk fin känsla du har fått fram i bilderna!
Jo de handkolorerade bilderna är speciella. Min mor jobbade med att kolorera bilder åt någon fotograf i min barndom. Jag kommer ihåg att hon hade några speciella färgpennor som såg som blyertspennor som hon färgade med och att hon använde bomullstussar med artist-linolja för att fördela färgerna. Det går nog att köpa sådana prylar i dag också? :)
-affe
Svar från per-erik åström 2014-03-18 15:54
Intressant! Ska jag kolla upp.
Hörs/pe
Underbara bilder!
Speciellt clownen är en favorit!
/Niklas
Kommer ihåg från min barndom, hade nyss börjat skolan så jag var väl sju år, att min mor tog med mig till en porträttfotograf. Sedan fick vi ett handkolorerat inramat porträtt av mig i vit skjorta med fluga. Mycket stiligt. Tyvärr finns det inte kvar.
Fina bilder som vanligt Per-Erik.
/Krister
alf109 2014-03-18 16:55
Det var sådana jobb min mor gjorde. :)
Färger med mystik och en fin färgskala. Helt underbart!
Jag har läst någonstans att man kan med fördel handkolorera med livsmedelsfärg.
Du är generös som delar med dig av riktig fotokonst och fina historier därtill. Den sista bilden har jag sett förut. Den satte sig lika säkert på min näthinna då. Den är episk och du är en stor bildkonstnär.

//Tommy