Årskrönika 2020 del 1 av 4

Då var det dags att göra en summering av året, i stort ett skitår om man ser till corona med isolering mm. Det blev iaf det året som jag tog flest exponeringar, tur att naturen iaf var öppen.  Det blev totalt 85000 exponeringar och ut kom det 10000 redigerade bilder, vilket också är ett rekord.

Det blev 24 nya fågelarter, där pärluggla och kungsörn var de roligaste att få. Jag satt också ute vid kullens fyr vid några tillfällen under januari/februari och fick då några speciella havsfåglar som jag aldrig sett tidigare såsom storlabb, havssula, tretåad mås mm, eftersom jag inte hade gjort denna typ av fotografering tidigare så var det också där som jag fick de flesta nya arterna.

Det blev också en stor bredd på fotograferandet i 2020, allt från myror till galaxer, detta bidrog också till den stora mängd exponeringar, fåglar, makro samt rymd drar exponeringar. De största ”projekten” under första kvartalet var astrofoto, besöken i Jordbodalen, observationerna ute på Kullaberg samt väntan efter jordugglan vid Ornakärr.

Januari

Året började med fyrverkeri utanför balkongen som brukligt, då hade man ingen aning om vad 2020 skulle bjuda på, tur det.


Hade många, troligen mer än tjugo, turer till Jordbodalen i Helsingborg under första kvartalet och kungsfiskaren såg jag ofta flera gånger vid varje tur. Januari blev därför fokuserad på kungsfiskaren. 


det var en varm vinter på kolonin och nyckelpigan fotograferade jag redan i mitten av januari 

Kolonin blev ”färdig” i 2019. I 2020 har man därför mest kunna njuta av lugnet ute i kolonin. Det var också skönt att ha kolonin nu då resorna till Danmark blev minimerade pga Corona. Det blev en hel del bilder tagna på kolonin under året. Året startade utan vinter, i Skåne blev det aldrig någon metrologisk vinter utan vi gick från höst direkt till vår. T.o.m några krokus kom upp redan i januari. 

Gick med i KOF (Kullaberg Ornitologiska Förening) och fick en hel del utskick på mobilen om observerade fåglar i området, en observation var att boplatsen för bergfinkarna var lokaliserade vid Rössjön, det var flera miljoner fåglar som hade sina övernattningar här. Det blev därför några tidiga morgonturer hit för att få se och höra när dessa flög iväg på morgonen. 



Rössjön i sig var en ny trevlig bekantskap, fina vindstilla morgnar gav fina vyer över sjön, inte enbart bergfinkar 

Det var rikligt bra år för skäggmesar  vid Utvälinge i vintras, särskilt de dagar med minusgrader och sol. Har nog aldrig sett så många skäggmesar som i 2020.

Det rapporterats in trädgårdsträdkrypare (korttået træløber) från flera parker i Helsingborg. Jag gick runt i en av parkerna och hittade en ganska snart, det är en väldigt sällan fågel i Sverige men finns årligen i Helsingborg.  Den skiljer sig inte så mycket från den  vanliga trädkryparen men den har något kortare baktå (därav det danska namnet), de ser också smutsigare ut (som en vanlig trädgårdsarbetare), därav det svenska namnet ;).

Stjärtmesar, ser jag så sällan och när jag ser dem så är de ganska hopplösa att fotografera, men en morgon i januari så fick jag ändå några bilder 

Något som jag började med i januari var astrofoto. Startade från balkongen och det var nog klokt för det tog tid innan man hittade runt på himlen samt att få tekniken på plats. Appen Sky Guide hjälpte mycket att hitta runt samt att planera var o när man ska fotografera. Bilden ovan är en av de första jag fotograferade på Andromedagalaxen, bilden nedan är en av de sista jag fotograferade under året några framsteg gjordes som synes. Platsen (att det är mörkt) och den totala exponeringstiden är viktig för att få ett bra resultat. Lärde mig mycket om astrofoto, så nu är jag redo för nya utmaningar i 2021.

Februari

Storlabb ovan och havssula nedan. Det var några utmanade turer till Kullaberg. Jag var där i storm, i snöblandat regn och någon gång var det t.o.m sol. Det finns några sittplatser under ett taksprång, så man slapp regnet och det var innan Corona, så vi kunde vara några stycken i skydd. Det var intressant att sitta där och få några nya arter varje gång man satt där ute, man fick lite hjälp av andra som snabbare kunde säga att nu kommer en .....

Tretåig mås, passerade det några stycken varje gång jag satt där 


Pilgrimsfalken häckar vid Kullen, trevligt inslag när den visade sig och det gjorde den ganska ofta

Fotograferade också havssulor vid helsingsborgs hamn, riktigt roliga när de dyker ner efter fisk såsom en pil 

I februari så blommade de flesta krokus och påskliljorna hade kommit igång på kolonin.

Mars


En morgon var det en vacker måne på väg ner över Danmark, som man kunde beskåda från balkongen

I mars så gjorde jag en tur till Vombsängar, ett storkpar hade redan checkat in

Hade funderat på Hornborgarsjön på våren 2020, det blev det dock inte, så det blev några tranor mer hemmavid. 


Ett av de större projekten var de fyra jordugglorna som höll till vid ängarna vid Ornakärr. Var där flera kvällar under några veckor, de första gångerna så såg jag inga ugglor överhuvudtaget, då flög de efter jag åkt hem.  Andra gånger så hade de redan varit igång en halvtimme innan jag kom, men några bilder blev det ändå. Då temperaturen var runt 5 grader och det var kallt i vinden så fick man optimera tiden när man var där och stod utanför bilen. Som ses på bilden ovan så var det många som samlades på en väg till ingenstans varje eftermiddag under några veckor.

Detta året var också första gången jag fick bilder på gärdsmygen, där den inte satt mitt inne i någon risig buske

Det blev en riklig vårblomning och när solen tittade fram så var det också fullt med bin i blommorna i mars.  En hel del foto blev det på våra trädgårdsinsekter. Även fjärilar kunde man se redan i mars.

Några turer till Söderåsen och Kopparhatten blev det också, en stor variation mellan årstiderna här

Inlagt 2020-12-28 12:52 | Läst 1124 ggr. | Permalink
Fin sammanställning av året. Mycket artrikt tack vare cvid ..skönt att kunna vara ute mer
Svar från pdahlen 2020-12-29 06:09
Man kan nog inte Corona skuld för allt, det är nog också första året efter pensionen som jag inte renoverar hus också under året, det blev därför ganska mycket tid till foto. Vi får se vad 2021 kommer att bjuda på, men det blir säkert några bilder då också
Det blev ju en rejäl samling bilder under året..i topp av dessa ligger absolut dom fyra flygande svanarna.
Mvh/Gunte..
Svar från pdahlen 2020-12-29 06:02
Det var en otroligt vacker morgon, där sjön och svanarna verkligen visade sig på sin bästa sida. Hade inte alls planerat den typ av bilder så flera av bilderna jag tog vid sjön blev med min Nikon V1 då jag inte hade med någon annan vidvinkel
Du har hunnit med mycket i år. Vilket jag ju också sett löpande häri bloggen. Jag förmår inte ta in så många bilder som du väljer att visa men ett par av de du visar efter att du gick med i KOF tycker jag sticker ut extra mycket. Fyra svanar bl a. Du har ett enormt bildarkiv. Jag skulle selektera hårdare till nästa kvartalsrapport men du gör ju som du vill i din blogg.
Hälsningar Lena
Svar från pdahlen 2020-12-29 05:54
Ja det blev ett år med nästan enbart foto, så många bilder blev det. Har haft bloggen på G i ett antal veckor och stoppat in några bilder då och då, kanske ingen bra idé, men jag minskade iaf från 2500 till 50 :). Ska tänka på det till nästa blogg. Det var en otroligt vacker stilla morgon vid sjön, det blev ju som en bonus till bergfinkarna
Många fina och varierade bilder du fått ihop. Du sannerligen många strängar på din lyra. Läckra frågebilder och finstämda landskap och främmande galaxer.

Hälsningar Jörgen