terrorister, typ.

Vad som menas med terrorism är tydligen inte definierat. Sjungande mammor som stickar är numera terrorister. Och  ungdomar som sitter på riksdagshustrappor. Och att rebellmamma förmodligen hänger i hop med Helga Henschens bok  "Vägen till Rebella". Fast den har nog inte ansvariga ministrar läst. En söndagsbetraktelse i nådens år 2024. Overshooting day.

(Terrorist. Caught in action.)

Inlagt 2024-04-21 18:36 | Läst 430 ggr. | Permalink
Att kalla den sortens människor för terrorister är väl att ge dom lite för mycket cred... :-)
Att sitta på sin rump och uppmana andra att gör saker, verkar mesigt på mig. Liksom att bullra och göra sig till, som Ingmar Bergman uttryckte saken.
Svar från mombasa 2024-04-21 20:21
Nja, där hänger jag nog inte riktigt med i svängarna…
/Gunnar S
syntax 2024-04-21 20:30
Nå - för att uttrycka sig tydligare då:
Jag är anhängare av vårt styrelseskick, den representativa demokratin - därför har jag inte mycket till övers för gatans parlament.
Svar från mombasa 2024-04-21 21:03
I den representativa demokratin ingår frihet att demonstrera.
https://www.regeringen.se/artiklar/2023/01/yttrande--och-demonstrationsfrihet-i-sverige/
Det är alltså en grundlagsskyddad frihet. Om sånt som i mitt exempel betraktas som terrorism så, ja någonting har hänt.
/Gunnar S
syntax 2024-04-21 21:41
Det är riktigt. Man kan demonstrera och fritt ge uttryck för sin åsikt. Åsikt alltså!
Dagens demonstranter har andra avsikter och andra krav. Man menar att eftersom man har sanningen på hand, så är det i själva verket man själv som skall bestämma. Inte folket, och inte någon majoritet i någon församling. Man har ju rätt, man tillhör ju den goda sidan. Man hamnar ofta i rätten på grund av den inställningen.
Där är jag inte med - eller som jag sa från början: Jag har inte mycket till övers för det.
Var har förresten mammorna ifråga definierats som terrorister?
Svar från mombasa 2024-04-21 21:57
Du verkar vara insatt i vad rebellmammor och andra demonstranter har för avsikter och krav. Men det handlar naturligtvis inte om att ha sanningen på hand, man vill påverka en oponion, beslutsfattare. Det kallas demokrati. Oavsett om den sker i parlament, i parlamentariska val eller i, grundlagsskyddade, demonstrationer. Och om nu tusentals mammor och mormödrar stickar en halsduk, en och en halv kilometer lång och bär den till Riksdagshuset för att uttrycka en åsikt, vilja. Det måste vara väldigt långt från terrorism eller gatans parlament är nog de flesta överens om
/Gunnar S.
syntax 2024-04-21 22:14
Du svarade inte på frågan. Vem har hostat fram den här, förmodat retoriska, terroristetiketten på mammorna ifråga (sjungande mammor är numera terrorister). Gunnar S. kanske?
Likväl så tycker jag att dom bullrar och gör sig till - och det är jag i min fulla rätt att tycka... :-)
Dom som sedan passivt sitter på sin rumpa utanför riksdagen, sysslar på ett uppenbart sätt med att uppmana andra att göra saker.
Svar från mombasa 2024-04-21 22:32
Ja, när man grundlagsrättigt demonstrerar så kan man säkert tycka att det är att bullra och göra sig till (Larma och göra sig till om man ska citera Ingmar Bergman korrekt).
Men vad är problemet? Hur borde de framföra sina åsikter och tankar de där mammorna och barnen? Kom hellre med ett förslag. Gärna ett som håller ihop med demokrati och representativ parlamentarism, och grundlagskyddade rättigheter.
syntax 2024-04-21 22:51
Först utnyttjar man sin rösträtt (där tycks de här nämnda grupperingarna ligga risigt till vad det gäller utfallet).
Sedan arbetar man politiskt. Det är så man påverkar bäst i en parlamentarisk demokrati.

Av Linus fråga i Riksdagen framgår inte att Statsministern har kallat mammorna terrorister - utan totalitära krafter. Det är en viss skillnad - faktiskt!
Det är just den här totalitära böjelsen i tankesättet som jag avser med min skrivning: "...Man menar att eftersom man har sanningen på hand, så är det i själva verket man själv som skall bestämma". Jag håller alltså med Statsministern.

Sedan då det där med Bergman: Han har använt båda orden. Han var nämligen ganska förtjust i den frasen... :-)
Svar från mombasa 2024-04-22 13:08
Du har rätt på två punkter. Det är skillnad på terrorism och totalitär. Om man bläddrar i Extinction Rebellions hemsida finns vad jag kan se inget som talar om varken det ena eller andra. Du kan kanske hitta något. Vi går till val vart fjärde år men man måste kanske larma och bullra (Bergman använde mycket riktigt bägge) lite mellan valen också.
/Gunnar S
PS Ulf får nog läsa på vad totalitär betyder. Och säkerhetshot.
syntax 2024-04-22 14:10
Nå - vad det gäller Extinction Rebellion, så är det väl så att jag känner mina gäss på gången... :-)
Det är väl så att varken begreppet terrorism eller begreppet tanter är särskilt väldefinierade. Däremot är det svårt att inte se tex Extinction Rebellion som terrorister. I deras program ingår att ta makten med icke demokratiska metoder och det är uppenbart olämpligt att låta en medlem i ER få jobb som har med Sveriges energiförsörjning att göra./ Björn
PS Texten under bilden, vem har skrivit den?
PS 2 Det är numera inte heller säkert att tanter som ser ut som tanter verkligen är tanter, dom kan hur lätt som helst juridiskt vara män, alltså gubbar som ser ut som tanter och egentligen är tanter men inte juridiskt. Kanske är det tanter som tycker att gubbar hela tiden får det bästa av allt och blivit purkna på det.
Svar från mombasa 2024-04-22 12:45
Hej. Jag hittar inget på ER:s hemsida om något maktövertagande med icke demokratiska metoder. Kan du visa var jag kan hitta det. Gärna om möjligt med en skärmdump.
Könsdysfori i den här diskussionen blir en extra rolig krydda förstås.
/Gunnar S
Khalad 2024-04-22 19:55
ER har tre krav som grund. Det tredje kravet är detta (taget från ER:s engelskspråkliga hemsida)
3. GO BEYOND POLITICS.
Governments must create and be led by the decisions of a Citizens’ Assembly on climate and ecological justice.

>>> learn more

Gå sen in på learn more och det blir helt uppenbart att man med demokrati inte menar demokrati. Dom använder ofta begrepper deliberative deomocraty, nämast översatt till rådgivande demokrati. Man kan ha en demokratiskt vald regering men den skall enl lag vara skyldig att följa anvisningarna från ett folkråd. Eftersom folkrådet inte är valt av landets befolkning som helhet är det inte demokrati.
Svar från mombasa 2024-04-22 22:34
Hej. På den svenska webbsidan motsvaras det av ” Regeringen måste inrätta och vägledas av ett medborgarråd för klimaträttvisa och ekologisk hållbarhet.” Menas kanske ett klimatpolitiskt råd? Lyssnar nuvarande regering särskilt mycket på det?
Hur ställer du dig till lobbygrupper som mer eller mindre öppet opererar i vårt riksdagshus?
/Gunnar S
syntax 2024-04-23 22:20
@Björn
Passar precis med gamla kommuniststater, dom var nästan alltid Demokratiska Republiker - minsann... :-D
Khalad 2024-04-23 23:12
Gunnar Det är precis det som är poängen med demokrati, att varken riksdag el regering behöver lyssna mer på klimatpolitiska råd och andra lobbygrupper mer än man vill. Att regeringen skulle vara lagligt skyldiga att följa ett klimapolitiskt råd vore direkt antidemokratiskt. Därför är jag heller inte det minsta besvärad av lobbygrupper eftersom dom inte har för avsikt att sätta demokratin ur spel, det har ER om dom får ett tillfälle.