Om att röra ihop en ramslökspesto

Ramslöken, Allium ursinum är en på senare tid hypad ingrediens i det moderna köket. Jag som är lycklig innehavare av ett ansenligt bestånd bakom boden kan alltså, om andan faller på vilket den gör med regelbundenhet, sno ihop nåt med just ramslöken som bas. Och ramslöken är dessutom ett hyfsat substitut för vitlök varför den får ingå i några korta vårveckors marinader, Säsongen är kort, milt sagt.
   Idag står ramslökspesto på agendan. Hacka och mixa ett fång ramslöksblad med en och en halv deciliter olivolja, en näve rostade solrosfrön, saften av en citron, En eller två deciliter riven Västerbottenost eller liknande. En nypa salt. Håller sig en vecka i kylen och kan frysas in en månad i alla fall. Eller bidra till en dubbel sats ramslökssnurror. Smördeg och lite pyssel som jag får återkomma till (med arbetsbeskrivning).

Inlagt 2023-06-15 21:54 | Läst 653 ggr. | Permalink
Stort TACK för inspirationsrecept! Vi har hittat ett stort bestånd Ramslök i Trosa!
Men vi säger inte var! :)
/B
Svar från mombasa 2023-06-15 22:58
Ramslökställen är som med kantareller. Hålls hemligt. Recept med mer exakta proportioner finns nog på nätet. Sara Anderins är ett av de bättre.
Jag blir sugen, ska hålla ögonen öppna efter ramslök på torget! Ha det mys, LO
Svar från mombasa 2023-06-15 23:02
Lycka till! Eller hitta rätt ställe. Fuktiga lundar är bra ställen. Men gissar att de har passerat bäst före datum redan nu där nere i Skåne.
Har det mysigt
Gunnar S
VI fick ramslökspesto av svärmor, otroligt gott. Rätt stämning i din bild.
Hälsningar Lena
Svar från mombasa 2023-06-17 17:02
Tack. Det vilar en särskild stämning i ett sommarkök. Lite flugsurr, ljudet från trädgården.
/Gunnar S