Bernt Rosengren, Tina Turner och minnet av ljud

Bernt Rosengren har gått ur tiden. En av de stora. Saxofonist och jazzmusiker. Jag missade en av hans sista spelningar. Han hade, trots ålderns höst, tydligen klivit upp och lirat skjortan av allt och alla.


  I mina negativpärmar finns en bild på Bernt. Inget att yvas över, men ljussättningen på Uppsala Musikforums scen nån gång i tidigt sjuttiotal var inte ”top of the hill om man så säger. Och Tri-X lite småslarvigt framkallad gjorde inte saken bättre. Milt sagt dammig, ja man kan nog ha många synpunkter på det fotografiska. Men jag äger en bild i alla fall. Bilden som ett stöd för minnet.
  Och Tina Turner har också gått ur tiden. Med lite mer buller och bång än Bernt. Bra dokumentär på SVTplay. Vi som såg Ike and Tina Turner i Stockholm 1972. Lite minns man. 
 Och våra ljudminnen, apropos musik. Hur många minns ljudet av att sätta in ett kasettband i en kasettbandspelare och sedan trycka på play. Eller det än mer subtila ljudet av att plocka ut, sätta in en minikasett i telefonsvarare? Och andra ljudminnen. Som det distinkta ljudet när nålen går in i spåret på en LP-skiva, fwump. 
   Och doftminnena. Men det är en annan historia.

(Bilden tagen med en Pentax spotmatic, lite oklart vilket objektiv. Tri-X D76)

Inlagt 2023-05-28 18:24 | Läst 609 ggr. | Permalink
Härligt med konsertminnen! Minns själv när Tina Turner hade konsert i Globen, tydligen var det 1990 enligt 'Google' och det stämmer säkert.. Själv var jag där som säkerhetsvakt från Brandförsvaret (en av flera), det var en bra 'vakt', dessutom betalt istället för att betala..
Hälsn!
Svar från mombasa 2023-05-29 16:56
Roligt konsertminne. Och inte helt fel med tanke på biljettpriserna :-)
/Gunnar S
En hel del konsertminnen finns det nog. Jag har själv haft glädjen att se Tina live en gång på Helsingfors olympiastadion, nån gång på senare halvan av 90-talet.
På senare år har det blivit lite glesare mellan konserterna. Coronan satte effektivt stopp för sådant. Senast var när Eva Dahlgren besökte Åbo förra höstas.
Och det där med skivspelarnålen, det hör jag fortfarande regelbundet ;).

Tommy S.
Svar från mombasa 2023-05-29 17:01
Jag såg aldrig Tina live efter "Private dancer". Hon hade minst sagt energi på scenen.

https://www.studio.se/artikel/intervju/obsolete-sounds-%E2%80%93-biblioteket-f%C3%B6r-f%C3%B6rsvinnande-och-utrotade-ljud-r681/
det finns de som jobbar seriöst med gamla ljud om man säger.
/Gunnar S