Att spegla det jag gillar.

Troligen Nordens vackraste fartyg.. Och så lite Slussen..

***

I ett par dagar låg Danmarks Kungaskepp Dannebrog vid Skeppsbrokajen i Stockholm, själv gick jag förbi där igår i fint väder och tog då dessa bilder med min mobil Iphone 12, fortsatte sedan kajen mot Söder Mälarstrand och under 'Guldbron', och det såg ut som att man håller på för fullt med att snygga till ytorna under bron där, så känslan var att det troligen öppnas upp där om inte alltför lång tid.. I så fall blir det säkert också 'cyklingsbart' till och från Munkbron mot Stadsgården eller Söder Mälarstrand, utan att behöva korsa de av bilar trafikerade gatorna som går via 'Guldbron'.. Det ser bra ut!

Dannebrog

***

Vet inte om det här 'nya' området av Skeppsbrokajen har fått något nytt namn sen det öppnades, men det har blivit ett populärt område att bara sitta och njuta vid fint väder som här, känns som det borde få ett 'eget' namn nu.. Fika och matställen finns det längre bort till vänster i bild.

Här med 'vidvinkeln' på mobilen..

Det här tolkar jag som själva 'båtsluss delen' för fritidsbåtar och sightseeingbåtar, och dess övervakningsrum..

Känns lite som 'sista' arbetena och viss uppstädning pågår nu..

Cykelbana och gångväg går straxt bortom staketet och de 'gula gubbarna' med Söder Mälarstrand bortåt, och Stadsgården bakåt, och som fungerar även nu..

Tack för mig!

Inlagt 2024-05-08 19:25 | Läst 416 ggr. | Permalink
Hon är vacker Dannebrog, såg henne för 30 år sedan i Köpenhamn under en båttur. Ny kapten på skutan nu sedan Margrethe II har lämnat över rodret i Danmark.
Svar från ehrsa 2024-05-09 11:44
Hej! Stefan. Det här fartyget är nog byggt mest för att vara riktigt fint och visas upp gissar jag, och det har dom lyckats med! Tror det är 3:e gången jag ser detta fartyg ligga här.. Troligen senast förra året när vår Kung firade sin 50 år långa 'regent tid', då fanns även Norges likaså vackra Kungaskepp 'Norge' liggandes här.. Minns att jag fotade dom då när jag gick förbi här (men det blev ingen blogg då), det promeneras förbi här ett par gånger i veckan för mig, gillar sjöutsikten och det fågelliv som alltid finns här oberoende av årstid, och det händer alltid nått här är känslan! Tack!
Hälsn!
Hej Jan.
Jag kan bara hålla med dig i det. Dannebrog och det norska kungaskeppet "Norge" är världens enda kungaskeppen.
De träffades och seglade tillsammans från Köpenhamn till Århus i samband med det norska kungaparets besök i Danmark 2023. Vilket var väldigt imponerande.
Jag har tidigare följt dina väldokumenterade rapporter från "Slussen".
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: https://www.kongehuset.dk/slotte-og-kongeskibet/kongeskibet-dannebrog
Svar från ehrsa 2024-05-09 11:57
Hej! Erik. Minns att det här vackra fartyget och likaså den vackra 'Norge' låg här vid kaj förra sommaren när vår Kung firade sitt 50:e 'regentår', tror jag fotade båda fartygen, men det blev ingen blogg av det som jag minns det nu..

'Slussen' är trevligt att följa, det arbetas ju mycket där, men det är mycket som man inte märker, inte förrän det plötsligt är klart med någon del i den här processen, och nu är känslan att det här området under 'Guldbron' börjar se klart ut inom kort, kanske till början på sommaren..(?) Och det blir ännu en vacker del som då ansluter till den redan färdiga kajen som panoramana ovan visar, jag tror det blir väldigt bra och populärt.. Tack! Hilsen!
Ja det duger nog till dom som ska ha den :)
Finns väl många fina fartyg och stora segelfartyg tycker jag själv är rätt mäktiga. Tänkte skriva mastiga ;)
Märkliga vinklingar det blir med nallen..
HaD/Gunte..
Svar från ehrsa 2024-05-09 12:07
Hej! Gunte. Ja detta vackra fartyg bör man vara stolt över i Danmark! Och verkligen vårda ömt som ett 'nästan' antikt fartyg. Byggt 1932 tror jag att jag läste.. Den skulle platsa fint bland träbåtarna här i 'Pålsundet'.. Med vissa problem för just 'platsandet'! Fullriggaren af Chapman i bakgrunden är nog helt klart 'mastigare' i jämförelse.. 😇
Nallen överraskar ibland med sina panoraman men är också kul, hur den lyckas få till det när vissa 'motiv' rör sig i samma riktning som jag vrider kameran när panoramat fotas.. I bild 3 så är det nån officer som rör sig i nästan samma takt som jag vrider kameran, och jag förstod redan när bilden togs att han kanske skulle bli helt raderad.. men det blev ändå kvar en smal 'strimma' av en officer.. Resultatet tillskrives Iphones ev. AI eller kanske bristen på AI.. Tack!
Hälsn!
Jo det är ett vackert skepp, ser det passera i sundet ibland. Vet inte hur det var denna gång, men iaf gamla drottning flög oftast till destinationen och gick ombord när skeppet hade anlänt. De bor ju och har bjudningar ombord på skeppet.

Jag har sett de avsnitt om Dannebrog som DRPlay har sent, om det kommer upp en ruta att man ska logga in, så är det bara att trycka på X. Kan ju vara något nu när Älgvandringen snart är slut

Kongeskibet - I dronningens tjeneste | DRTV https://www.dr.dk/drtv/serie/kongeskibet-_-i-dronningens-tjeneste_309136
Svar från ehrsa 2024-05-09 12:31
Hej! Peter, Tror det är 3:e gången jag råkar fota detta fartyg just här, senast var det förra sommaren när även det likaså vackra 'Kungaskeppet Norge' också låg här i samband med vår Kungs 50-åriga firande av sin regenttid, bilder blev det även då och på båda båtarna vad jag minns, men det blev ändå ingen blogg, det går inte att blogga om allt man fotar.. Kanske nån gång i framtiden? Tror att Danmarks Kung och Drottning åkte med sitt fartyg hit, och sen fick dom byta till 'Kungaslupen' och sedan ros över Stockholms Ström in till Slottskajen den sista biten, och vädret var ju väldigt bra för detta!
Tror att vår Kung bjöd på middag första dagen på Slottet, men dagen efter var det tvärtom då var det istället just på Dannebrog som det inmundigades.. Tack!
Hälsn!