Oftast bilder från naturen men ibland något annat

Efterfråga bildkritik

Jag har funderat lite på det där med att ladda upp bilder och efterfråga bildkritik, det handlar ju lite om att man får vara beredd på att höra betraktarens personliga åsikt. När man klickar på ladda upp måste man också vara beredd på att bemöta kritiken.

Inlagt 2020-08-09 15:29 | Läst 803 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Morgan.
Fin bild.Grafisk och kontrastrik. Varför står staketet i sjön? :)

Så här ser jag på de där med kritik.
Om kritiken man får av någon är personligt tyckande, säger den mer om den som ger kritiken än bilden. Sån kritik bryr jag mig inte om. Bra kritik är sån som alla ser förstår. färgval, vinklar, perspektiv och vad bilden berättar och innehåller. Vad jag gillar/ogillar spelar ingen roll för fotografen. Däremot kan det vara spännande för fotografen att höra min tolkning av bilden.
När proffs kritiserar brukar det stå "recension" i tidningarna. På fotoskolan kallade vi det bildanalys. -Å de e kul!

....Bara mina tankar.
Ha det gott.
Jerry
Svar från mojje 2020-08-09 18:18
Absolut intressant att höra dina tankar Jerry, kul att du kommenterade. På tal om staketet så är även jag osäker på hur det kom sig att det var där. Det fanns inget hus i närheten, tänkte om det varit någon slags brygga eller så, men jag kan inte svaret hur det hamnat där.
Det är i regel bra att beskriva för betraktaren vilken typ att kritik man önskar.
Som teknik, komposition, innehåll eller annat.
Oftast handlar kritiken man får bara om tycke och smak, eller ryggdunk.

MVH Janne
Svar från mojje 2020-08-09 18:21
Visst är det så, det enklaste är nog att bara klicka "gilla" så slipper man starta några diskussioner. Tack för din kommentar Jan Olof.
Att vara amatör fotograf är lite som att vara en jägare, att vara på rätt plats vid rätt tillfälle . Hittar rätt motiv och ljuset stämmer då brukar det bli bra. Jag brukar dela bilder med bekanta som själva inte fotograferar, de bryr sig inte om tekniken och ser bara bilden och vad den förmedlar och kommer de med positiva omdömen så får man ett kvitto på att man har rätt blick för det hela. Sen är det roligt att komma till platser som man aldrig annars har anledning att besöka.
En fortsatt god jakt, man vet aldrig vart det leder.
Svar från mojje 2020-08-09 20:54
Tack Pekka, visst är det så att kritiken beror på var eller till vem man delar. Men om man delar en bild till en plats där syftet är bildkritik gäller att vara beredd på både ris och ros.
Konstruktiv bildkritik är inget för amatörer, det senare handlar mest om personligt tyckande.

Men det tar tid och energi att ge bildkritik, som egentligen borde vara en dialog mellan fotograf och "kritiker".

En av de skickligaste inom området är Patrik Larsson i Göteborg (som gjort många undervisningsvideor för bl.a. moderskeppet.se) som jag anlitade under många år att ge bildkritik för mina elever. En helt suveränt kunnig kille, dessutom en riktig diplomat.
- hawk
Svar från mojje 2020-08-09 21:42
Kul att du kommenterar Håkan, Patrik Larsson är en mycket bra fotograf, jag har följt honom både på moderskeppet och andra ställen på nätet. Hans intima landskapsbilder får jag mycket inspiration utav och hans bok det knappt märkbara är en av mina favoritböcker. Du har nog även poäng i att konstruktiv kritik inte är något för amatörer vare sig ge eller ta.
Hej Morgan.
Enligt min mening är bloggen här förmodligen inte rätt plats att efterfråga för seriös bildkritik. Det finns andra platser där det praktiseras bättre - även här på fotosidan:

ex:https://www.fotosidan.se/groups/bildkritik/index.htm

Men jag vet inte hur det är där.
Bloggen här är för mig en digital dagbok och här publiceras många olika bilder och om många olika intressen och med tillhörande texter (som i en dagbok). Därför är det inte konstigt att medlemmar med liknande intressen kommenterar varandras blogginlägg. Jag tror inte att det kan kallas ryggdunk.
Din bild här är spännande och intressant och ger oss / mig något att tänka på.
Med många vänliga hälsningar från en glad hobbyfotograf Erik/DK.
Svar från mojje 2020-08-10 09:27
Tack Erik för din kommentar, jag tänkte på gruppen du länkar till. Det jag menar är lägger man in en bild där måste man vara beredd på att få kritik både ris och ros.
Erik Madsen 2020-08-10 10:14
Hej igen - OK Jag trodde att du menade här på bloggen. Jag kan se att kanske andra gjorde det också. Det är uppenbart att om du lägger upp bilder i kritikforum, då måste man "tage det sure med det søde", som vi säger på danska :-)
Mvh. og hav en god dag.
//Erik//.