Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Trappan till Strömparken med Pentax Shift

Här använde jag shiftoptiken på klassiskt sätt, d v s höll kameran med lite, lite uppåtriktning och shiftade sen  för att få med motivet. Syftet var att få vertikalerna nästan, men inte helt, vertikala. Helt vertikala linjer kan se konstlade ut.

Idag var kameran snäll och exponerade utan prut som jag tänkt mig i läget Live View. DNG/RAW med -0,7 exponeringskompensation. Vid framkallningen "remove aberrations" och sen förskärpning i Nik, lite uppljusning, lite kontrast och så slutskärpning.

Strömparken är en kommunal park vid Motala ströms utlopp i centrala Norrköping. Den ritades av Ivar Tengbom och anlades 1922 genom utfyllnad av Motala ström med sten från kraftverksbyggen i strömmen. Rimligen ritade Tengbom även den här trappan som leder ner till parken, smidesportiken och lyktan. Lyktglaset är mörkbrunt och släpper inte igenom ljus nåt vidare, annars är allting jättefint. Tengbom och hans uppdragsgivare byggde för att det skulle stå sig.

Inlagt 2021-04-18 09:28 | Läst 561 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
För mitt otränade öga ser det ut att bli väldigt bra, Känns helt rätt att inte ha helt parallella vertikala linjer, vett att när jag restituerar så känns bilden precis som du säger konstig, stel på något sätt. Här är en fin balans, hälsningar Björn
Svar från Måns H 2021-04-18 09:45
Tack Björn för en erfaren och medveten blick på bilden!
Hej Måns, fin bild.
Ett stadslandskap, stående bild.Effektfullt, det ger en lite trång gränd-känsla i bilden Det där objektivet är suveränt till stadsfotografering på små ytor (och höga hus). Perspektivet känns normalt, man känner inte att att husen faller över en. Ljus-skugga skapar ett fint djup i bilden.Riktningen i bilden ger en känsla av hemväg...
Den gillar jag.

Lyktglasets färg är kanske till för att skapa mörker... (skämt)
Ha de gott
Jerry
Svar från Måns H 2021-04-18 11:57
Tack Jerry! Hemväg stämmer, jag bor runt hörnet. Faktum är att detta är första bilden av det här motivet jag är nöjd med, shiftoptiken gjorde sitt och så ett lagom ljus, inte för hårt och inte för dött.

Lyktglasfärgen är ju ganska vanlig även i dag om man kollar i elbutikerna. För mig är det ett obegripligt val för en ljuskälla att skapa mörker - man blir förvisso inte bländad men ser ju heller inget. Det kanske var annorlunda 1923 då det var mycket mörkare i stadsbilden och lite ledljus räckte långt.
Det blir nog fint resultat med den här optiken. Nu måste jag som ”shiftnovis” ställa en dum fråga: kräver ett dylikt objektiv alltid stativ, eller funkar det utan också?

Tommy S.
Svar från Måns H 2021-04-18 11:49
Inte alltid stativ.

Stativ har fördelen att man kan ställa in allting i lugn och ro och använda långa exponeringstider om det behövs.

Pentax har ju skakreducering i kamerahuset som funkar även med gamla manuella objektiv. Det minskar stativberoendet, särskilt i bra ljus.

Den här bilden togs handhållet. Bländare f/11 och Live View. Jag använder markeringen på skärmen för att se hur kameran lutar i sid- och höjdled och börjar få till "rätt" läge allt oftare. I Live View exponerar kameran ofta OK utan att man behöver prova sig fram. Det är mest avståndsinställningen att hålla reda på.