Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Månen och Venus

Snygg konstellation på himlen häromkvällen. Nymånens skära  linjerade upp med en väldigt ljus "stjärna". Jag kollade på nätet och det var Venus. Och detta syntes mitt i Norrköpings innerstad! 

Bilden togs med ett 135 mm objektiv. Det var lagom för att få med både månen, Venus och ett hustak. Venus är inte bara en ljus punkt i bilden utan har faktiskt en storlek och form.

Inlagt 2023-04-24 08:55 | Läst 739 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Vackert, snyggt att du fått med månens form och inte bara månskäran
Tackar och bugar för den expertkommentaren!
Hej Måns, trevligt att se. Tog också en serie på dom där, dels var för sig, dels som din bild här ihop. Min anke var bla att visa just det du gör, hur återskenet från jorden lyser upp månens skuggsida. För mig funkade det inte så bra, ytterst tunna moln hade redan dragit in. Snyggt fick du till det, hälsningar/ Björn
Svar från Måns H 2023-04-24 23:10
Tack Björn!

Jag bara råkade se den här upplinjeringen på himlen från balkongen. Vädret var klart. Gissade att 135mm skulle vara lagom och det stämde. Bländade ner 1/3 steg från maxbländaren 2,8 och testade sen olika tider och ISO. Den här var på 1/100 sek och ISO 3200.

Jag tog bort lite brus och kromatisk aberration i efterbehandlingen. Att månens skuggsida syntes så pass bra blev en positiv överraskning.

Att Venus har storlek och form som syns om man pixelpeepar på en sån här bild var också en överraskning för mig.