Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Löser havsbaserad vindkraft energikrisen?

DN har lagt ut en stor artikel om havsbaserad vindkraft. En bra genomgång med klickbara länkar i nätversionen. Om alla projekten realiseras får Sverige ett tillskott om 240 terawattimmar per år. D v s bortåt en tredubbling av nuvarande produktionen om 140 TWh per år inkl kärnkraft.

DN:s rubrik: Vindrevolutionen i Östersjön – nya kraftverken flyter på plattformar. Länk:

https://www.dn.se/ekonomi/vindrevolutionen-i-ostersjon-nya-kraftverken-flyter-pa-plattformar

-----------

Jag skissade själv på idén för många år sen. Kom så långt att jag visade skisserna för expertis på FFA. Intressant, men vanskligt, sa dom. 

Till havs blåser det mer och jämnare. Man slipper hänsyn till grannar. Men miljön är tuffare än på land. Utöver de vanliga nejsägarna försvaret, naturskyddarna och Svenska Kraftnät tillkommer sjöfarten, yrkesfiskarna och befintliga (ofta hemliga) kablar på havsbotten. Mellan tummen och pekfingret skulle jag gissa på 80 TWh inom 15-20 år.

Bockstigen är Sveriges första havsbaserade vindkraftpark. Den byggdes för 24 år sen. De fem WindWorldverken gick ganska bra, men började bli trötta och slitna. Oktober 2018 byttes maskinhus och vingar ut till sådana från Vestas V47. Effekten ökades från totalt 2,5 MW till 3 MW, rotorerna från 34 meter till 47 meter. Årsproduktionen blev fördubblad och parkens livslängden utökad.

Anders Olsson tyckte att moderniseringen av Bockstigen är bra men att väldigt mycket mer behövs. Tekniken finns, klimatet väntar inte, vad väntar vi på?

 

På kajen i Burgsvik monteras rotorbladen på navet.

 

Bockstigens vindkraftpark utanför Gotlands västra strand.  Berggrunden fick avgöra placeringen. Arkivfoto 2008.

Inlagt 2022-01-04 09:43 | Läst 563 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Ja det finns ju en hel del grund runt svenska kusterna och runt Öland och Gotland som dom kan sätta upp
vinkraftparker på. Kanske snabbaste sättet att få till el som räcker..Låter en del om dom också men det slipper man ju till havs.
Tyvärr så gastas det högt från dom som på långt håll kan skymta dom i fjärran, men köra elbil ska dom, varma element vill dom ha och ljus i mörkret !
Fina bilder..
HaD/Gunte..
Elbil, varma element, och ljus i mörkret, som Gunte nämner här ovan, kan man få från kärnkraftverk.
I länder där solen alltid skiner, kan man få el från stora solenergianläggningar (sådana byggs redan i Nordafrika).
Problemet med vindkraft är att den bara levererar när det blåser, och att stora elmängder inte kan lagras för senare behov. Dessutom är den miljöförfulande och natur(för)störande över enorma ytor. Ofta är det frågan om nästan irreversibla skador (dock inte för den havsbaserade).

Tummen ner för vindkraften - den är vid en totalsammanvägning (en bred Cost/Benifit- analys) inte konkurrenskraftig.
Svar från Måns H 2022-01-04 23:04
Gamle miljökämpen Björn Gillberg är lika motvalls nu som då. Nu är han emot vindkraften!

https://www.youtube.com/watch?v=CJcIXznbsV4

Lite oklart vad han är för utom att skruva ner på omställningstakten.
Jag var inne och kollade på svenska kraftnäts sida i julhelgen och upptäckte då att den dag och tidpunkt jag kollade, så stod den inhemska vindkraften för större elproduktion än kärnkraften. Kan kanske ha att göra med att det varit totalstopp i någon reaktor för tillfället pga någon driftstörning som utslöste snabbstopp, samt att det samtidigt blåst ovanligt mycket där vindkraften finns, nu i helgen? Sen är det ju ett väldigt tryck på att få bygga nya vindkraftverk just nu, det kan väl knappast ha att göra med att det är olönsamt? Och Sverige har ingen brist på elproduktion, tittar man på samma sida så ser vi att vi mestadels exporterar mycket mera än vi importerar.

De höga elpriserna är ju som bekant ett faktum i hela Europa och vi har inte alls högst priser. I södra delen av Norge t.ex har man under hösten haft Europas högsta elpriser, trots att deras elproduktion kommer till 90% från vattenkraft. Det är den fria elmarknaden som införts, Putins minskade gasleveranser till Europa samt de lite konstiga elområdena som går över gränserna, som gjort att priserna stigit under hösten och att det varierat inom Sverige. Producenterna , t.ex storägaren tyska Uniper i Sverige, väljer att exportera till övriga Europa där de får bättre betalt för elen. Det är så en fri marknad fungerar. Och när det blir brist i Europa pga Putin och ogynsamma förhållanden i övrigt, då stiger priserna. Detta har nog väldigt lite med beslut i Sverige att göra. För då skulle ju inte stora delar av övriga Europa ha högre elpriser än oss, vilket är fallet nu. Vi exporterar mera än vi importerar, trots de nedlagda kärnreaktorerna.