CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Skimrande svartvit fotorealism

Bortvända ansikten och ett skimmer i kläderna. "Hiding in plain sight" heter Anna Zimmermans utställning med kolteckningar på Konstforum i Norrköping. St Persgatan 86 är adressen. Utställningen visas 15 april - 30 april. 

Jag gillar bilderna.

Zimmerman har jobbat med foto som uttrycksmedel och sedan tagit ett steg till. Tecknar med syntetiskt kol. Bilderna kan tas för foto eller fotomontage, men har skruvats en bit bort från fotorealism. Fokus är på kroppsspråket och kläderna.

"Kolteckning är inte jättevanligt. Det är vanligare att folk jobbar med teckning på ett mer skissartat sätt än det här som i processen liknar mer klassiskt måleri", säger Anna Zimmerman i en intervju med Folkbladet. "Idén som jag haft när jag har arbetat med de här bilderna har varit att jobba med problematiken i balansen mellan att ha ett slags skal som attraherar, men också som skyddar."

Detalj

Detalj. Titta en gång till, kolla läpparna och pannan

För öppettider, kolla på Konstforum Norrköping på nätet. Gratis inträde.

Postat 2023-04-16 19:30 | Läst 306 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Konstforum i morron!

Häromdan smygtittade vi på en jättefin utställning,  svartvit fotorealism, SKIMRANDE. Idag var det vernissage. Vi missade den, men i morron tar jag med kameran dit! 

Konstforum håller till i centrala Norrköping. De här bilderna togs med Iphone SE 2020 med app Halide för RAW. Om du tittar på datorskärm så tryck gärna på plustecknet, då blir bilderna lagom stora. 

Postat 2023-04-15 21:24 | Läst 422 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Såg ni detta om OpenAI? PS: Mechanical Turk

Dagens DN har en artikel om Open AI och liknande.

Artikelförfttaren Alice Berggren är redaktör på bokförlaget Daidalos och tidskriften Glänta.

Artikeln går ut på att det är massiva insatser av lågbetalda eller obetalda granskare och sorterare som ger robotarna möjlighet att leverera svar på frågor, skriva artiklar, göra bilder mm.

Länk:

https://www.dn.se/kultur/alice-berggren-ai-staller-ohyggliga-krav-pa-den-digitala-arbetarklassen/

"Tanken på en framtid där mänsklig kreativitet, tankekraft och omdömesförmåga ersätts av AI är skrämmande. Men än mer skrämmande är kanske insikten att vi lever i en samtid där mäktiga techbolag är fullständigt beroende av människors omdömesförmåga för att utveckla duktiga robotar, och inte tvekar att exploatera dessa människor. Techbolagen är inte ute efter ren automation, för det är inte där magin uppstår. Den uppstår i den förhöjda kombinationen mellan AI och mänskligt omdöme."

Jag kollade på Remotasks hemsida.

'

*

240 000 jobbare i nittio länder har använt sin egen dator, egen elström, gått igenom en nätbaserad utbildning och suttit och bedömt och validerat mängder av uppgifter, bilder mm på nätet. I genomsnitt har var och en enligt företagets annons tjänat 62 dollar och 50 cent brutto. Enligt DN-artikeln verkar många inte ha fått betalt alls.

-------

Robotarna använder Wikipedia. Sökmotorn nya Bing är t o m tydlig med att ange källan.

Att Wikipedia över huvud taget finns och finns kvar som ideell organisation beror på ideella insatser av miljontals medverkande och att några tiotusen användare då och då donerar en slant. De stora techbolagen har låtit Wikipedia var i fred. Det beror väl på att Wikipedia ger både oss vanliga användare och techbolagen gratis tillgång till väldigt mycket mänskligt vetande.

PS

Thomas Engström bidrog med en intressant länk i sin kommentar. Här länk till Amazons sajt där man kan ge deras "Mechanical Turk" uppdrag eller jobba som Mechanical Turk.

Postat 2023-04-11 18:53 | Läst 465 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Knäppt i Knäppingsborg

Knäpp idé tyckte jag först, men lite kul ändå! Tipspromenad med ett lite lättsamt påskkoncept. Långfredag och grått gråväder, då kan  man väl få koppla av en stund? Och knäppa fast det är knäppt.

Kvarteret Knäppingsborgs koncept är att vara en bevarad och varsamt återanvänd miljö för handel, restauranger, fika, boende, kontor, skola och aktiviteter. Det har blivit ett lyft för Norrköping.

Vad är en påskhare? Jag har ingen aning. Frågade Bing som ju numera är AI-bestyckat.

Bings AI stal det här svaret från Wikipedia: Påskharen är en påsksymbol som ofta förknippas med påskägg. Enligt traditionen är påskharen påskens motsvarighet till jultomten och kommer med (påsk)ägg till barnen. I många familjer anordnas små lekar där påskäggen göms exempelvis i trädgården och barnen får leta efter dem, i tron att påskharen gömt påskäggen.

Bing redovisade var texten var stulen och jag kollade Wikipedias originaltext. Där stod lite mer. Påskharen hittades på nånstans i Tyskland,  men slog inte igenom i Sverige och ersattes med andra begrepp.

Här har kreatören gömt påskharen bakom ett ägg. Knäppt men lite kul!

Och så några strödda knäpp:

Postat 2023-04-08 10:01 | Läst 523 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

AI eller algoritm eller bestämma bilderna av stadslandskapet själv?

Än så länge får man välja motivet själv innan man trycker av. Åtminstone om man som jag inte har den senaste utrustningen.

Iallafall ville jag visa skillnaden mellan en Iphonebild som Apples algoritmer tog fram och en som apparaten tog någon hundradels sekund senare med appen Halide i DNG/RAW och som jag fixade till efter egen smak.

Den här gången var skillnaden hårfin!

Postat 2023-04-06 12:38 | Läst 362 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera