CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Så levereras probably the best beer in the world

Det låg en slang över trottoaren. Den ledde in mot innanmätet i den byggnad i stan (Norrköping) som innehåller P-hus, vårdcentral, gym, kontor, biografer, Mc Donalds  och matställen. Jag vart helt uppskakad. Den kan väl inte innehålla öl?

Verkligen chockerande! Öl ska väl transporteras med ardennerhästdragna vagnar och i bruna glasflaskor! Eller åtminstone behandlas med samma känsla.

Men så är dagens bistra verklighet. Slangen ledde från en tankbil med vätskan ifråga.

På tankbilden bild av glasflaska, men vaddå, drickat kommer i tankbil!

Man blir bestört.

Marcus som skötte leveransen sa att javisst, nu kommer ölet med tankbil! Men det serveras ju olika sorter? sa jag. Jajamän sa Marcus, 100 liter av en produkt, den tappas upp för sig, sen 100 liter av en annan och så 100 liter av en tredje.

Undrar vad finsmakaren som serveras produkten som kommer i skarven tycker.

Postat 2023-03-10 08:39 | Läst 412 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Stadstornet

Vid skymningen i går promenerade jag genom Industrilandskapet, vände mig om och fick se aftonsolen lysa mot Stadstornet några kvarter bort. Tog fram kameran, bytte till 135 mm tele och tog den här bilden.

Stadstornet uppfördes år 1748. Överbyggnaden man ser på bilden tillkom efter en stadsbrand 1822 då den ursprungliga tornhuven skadades svårt. Stadstornet byggdes som ett fristående kyrktorn och var samtidigt en angelägenhet för hela Norrköpings stad. Där hade stadens brandvakter sin bas då de höll uppsikt på nätterna.

  

Pentax K-1 med Pentax FA 135mm f 2,8 @ f 5,6

Postat 2023-03-09 12:20 | Läst 460 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Om att gräva där man står II. Insnöat (sic!) inlägg, gäller bara kv. Duvan i Norrköping

Resumé: Sten Nolin är en FS-medlem som förr bott i Norrköping. För någon månad sen  kommenterade han den Cityscapesblogg som hade ett foto taget med en lådkameralins från min balkong. Han hade praktiserat i Finmekan, ett företag som legat i ett hus vars tak syntes på en bild i bloggen! Trodde jag.

https://www.fotosidan.se/blogs/manshagberg/om-att-grava-dar-man-star.htm

Jag trodde alltså att Sten jobbat i huset vars tak syns i nertill i bilden, det med en skorstenshuv:

Men Sten kände inte igen fasaden som syntes i förra bloggen. Den har i o f s ändrats en hel del, men Sten beskrev också att ingången var från Hospitalsgatan 1A.

Där återfinns nu det här gallret in till gården. Huset kanske är det som Sten praktiserade i? Då en sliten grå fabrik, nu en rosaskimrande byggnad. 

Tittar man lite åt vänster syns hela fasaden. Man anar nivåskillnaden ner till Strömparken.

Nerifrån Strömparken ser man fasaden så här. I bakgrunden tämligen nybyggda Magnentus Tower. Där huserar bl a Länsförsäkringar. Och så ser man den trappa Sten nämnde. Trappan är säkert designad av Ivar Tengbom, mest känd för Konserthuset i Stockholm. Han var ansvarig arkitekt för ett  jätteprojekt här i Norrköping, ett nytt kraftverk i Strömmen och att överskottsmassorna användes till att skapa Strömparken.

Och här en översiktsvy på Strömparkens nivå. Till vänster den byggnad som var fokus i förra bloggen, den där nu Magnoliasalen återfinns.

Här också ett flygfoto med den aktuella delen av kv Duvan framhävd. Hospitalsgatan nedtill i bild. Den byggnad det här blogginlägget handlar om ligger utefter Hospitalsgatan.

Postat 2023-03-08 11:33 | Läst 366 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Om att gräva där man står

Sten Nolin är en FS-medlem som förr bott i Norrköping. För någon månad sen  kommenterade han den Cityscapesblogg som hade ett foto taget med en lådkameralins från min balkong. Han hade praktiserat i Finmekan, ett företag som legat i ett hus vars tak syntes på en bild i bloggen!

https://www.fotosidan.se/blogs/manshagberg/stadsvy-med-ladkameralins.htm

Spännande tyckte jag och letade reda på vykortet här nedan. Bilden verkar tagen i början eller mitten av 1930-talet.

Man ser Motala Ström. Till vänster om denna Yllefabrikens fasad. Till höger Strömparken. Den var då nyanlagd på mark som skapats  av sprängsten och jord från ett kraftverksbygge uppströms. Ivar Tengbom, känd bl a för Stockholms konserthus, formgav kraftverket och delar av Strömparken. Han brukade samarbeta med hortonomen Rudolf Abelin, känd för Norrvikens trädgårdar. Undrar om inte denne stod för trädgårdsanläggningen.

Upp till höger Rådhusets torn. Mitt i bild nybyggda hotell Centric. Det hade tagit stadens myndigheter ett år att acceptera dess ultramoderna utformning. Till Centric hörde, och hör, ett parkeringshus med synlig betongfasad i tre våningar. Garage i de två nedre planen. Landets första P-hus! Det hade anlagts för att de resande skulle ha ett ställe att ställa sina bilar.

Där bredvid en verkstadsbyggnad. Det är den som har två stuprör på fasaden. Det var i den företaget Finmekan höll till i början på 1960-talet och Sten Nolin fick praktikplats!

Inga synliga fönster i vindsvåningen, men man kan ana skiftningar i putsen, det kan ha funnits fönster förr.

Motala Ström och Centric. Vykort, okänt år.

Foto Norrköpings stadsarkiv

Lådkamerans nuvarande ägare kunde berätta att det funnits mekanisk verkstad i huset ifråga, men också ett tryckeri. Och att en blind man hade borstbinderi i en  gårdsbyggnad. Då kom jag ihåg Roines borstbindeributik längre upp på Hospitalsgatan! Butiken var stängd varje gång jag råkade passera, men skyltade med handgjorda borstar och jag fattade att det var blindarbeten.

Nu är hela fastigheten jätteambitiöst, i mitt tycke nästan för fint, renoverad. Mot gatan (syns ej i bild)  Wallins Café & Vinyl och en damfrisering. Uppe i husen bostäder. Och i fabriksfastighetens bottenvåning, ut mot Strömparken, en begravningsbyrå med samlingssal Magnoliasalen.

Från Gamlebro har man samma utsikt som fotografen för 90 år sen. Jag hade inte med mig vykortet och tog till lite bredare vinkel, motsvarande 43mm i småbild. Pilarna har vuxit till sig ordentligt! T h i Strömparken hade Tengbom, möjligen Tengbom/Abelin, anlagt en kulle med ett vårdträd, en ek. Kullen är borta och ersatt med en bäck och dammar på lägre nivå. Det har tillkommit en påbyggnad på garaget, skymd av ett träd i bilden.

Motsvarande påbyggnad mer åt höger i bild skymmer Rådhustornets nedre del. Jag bor näst högst upp, därav blogginläggets titel "Om att gräva där man står".  Den alluderar ju på Sven Lindqvists bok från 1978. "Gräv där du står".

Husen på Strömmens högra sida, långt bort i bild, är borta sen länge. Nybyggena skyms av ny vegetation.

Pentax K3 II med Sigma 17-50 februari 2023.

Verkstaden där Sten Nolin praktiserade är inte kvar. Är det Magnoliasalen som ligger där verkstaden låg? Jag ber Sten kommentera!

Pentax K-1 med Pentax FA 135mm f 2.8 mars 2023.

Postat 2023-03-05 20:38 | Läst 478 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Global Friday for Future 2023 i Norrköping

3 mars 2023 var Global Friday for Future. Manifestationer överallt i världen, även i Norrköping. Jag var där.

Tomt och öde i Hörsalsparken 14.55.

Sen kom de första arrangörerna.

Sen en till, med banderollen.

15.00 och de flesta på plats

Eila har varit engagerad för fred, miljö och klimat i många år. Här undrar hon nog vad det är för typ som registrerar henne. 

Eilas kompis Inger.

Småsnack kompisar emellan. Ny medlem till häger.

Linna Gadde har varit engagerad i åratal. Vill ha en bättre framtid, men inte på bekostnad av andras. Hon demonstrerade med Greta utanför Riksdagshuset och jobbar på.

Förbipasserande får chansen att hjälpa till.

Globala dagens motto var att få bort fossilbränslena.

----------

På den fronten är även jag engagerad. Man kunde ju börja med att ta bort subventionerna för fossila bränslen. Här i Sverige har de minskat, men finns ännu en hel del kvar, särskilt om man räknar in skattelättnader som en sorts subvention. Men det är svårt att ändra på detta, varje beslut oerhört impopulärt även i goda tider

Ute i världen är subventionerna av fossilbränslen snarare norm än undantag. Både med skattebefrielser och direkta bidrag.

En faktasammanställning finns i den här rapporten:

https://www.klimatpolitiskaradet.se/rapport-2022/

Fridays for Future i Norrköping genomförs med polistillstånd vilket kostar 320:- och gäller tre månader.

Postat 2023-03-04 00:36 | Läst 544 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa