CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

En fastighetsentreprenör berättar

I går hörde jag Magnus Malm, grundare och ensamägare, berätta om "Magnentus-koncernen och en levande innerstad i Norrköping".
---
Magnus Malm här med ett tämligen nedgånget hus han köpte för några år sedan.
---
Han startade Magnentus AB 1988. Första förvärvet var ett hus i Kneippen om 600 kvm. Det behöll Magnus ett halvår. Numera innehar koncernen 100.000 kvm fördelat på 25.000 kvm bostäder, 70.000 kvm kontor/lokaler och 5.000 kvm parkering.
Utöver fastighetssidan äger och driver han The Lamp Hotel i centrala Norrköping. Det är en stor satsning "som troligen inte blir lönsam så länge jag lever". Men hotellet är ett viktigt inslag för en levande innerstad. Det kommer gäster hela tiden, man övernattar, har kanske nåt ärende i stan, ser på stan, kan göra inköp.
Senaste satsningen, en kvalificerad spa, drar verkligen folk!
Ganska snart började Magnus intressera sig för stadskärnan. Han har successivt byggt upp Magnentuskvarteren i det som ibland kallas Gamla Stan. Huvudkontoret återfinns i f d Kongl. Telegrafstyrelsens magnifika byggnad i korsningen Drottninggatan (den med spårvagnarna) och Hospitalsgatan mitt i centrum. På den senare har Magnentus satsat på annan gatubeläggning, inga trottoarer, juldekorationer och dekorationer andra årstider. Småbutiker är viktiga för en levande innerstad. Där avtecknar sig Magnentuskvarteren sig påfallande positivt.
Magnus menar att "hemligheten" är att lyssna på vad hyresgästerna efterfrågar. Då finns efterfrågan även från små butiker.
Bilparkering är viktigt. De som efterfrågar kontor frågar först om parkering. Kommunen ändrade för några år sedan sin parkeringsnorm. Genom att ta bort p-platserna skulle folk tvingas välja cykeln eller bussen. Där lever kommunen i en annan värld än de tidsmässigt pressade föräldrar som jobbar på kontor, ska hämta barnen på dagis och hinna handla livets nödtorft.
Vid Nya Torget ligger Magnentus Building. Där huserade socialförvaltningen i en alldeles förfärlig miljö. Klaustrofobisk från början, takhöjd 2,2 meter i korridorerna, inga fönster att titta ut genom, med tiden hårt sliten. Magnus tvekade länge. Sen tog han inspiration utomlands, köpte fastigheten, sågade ur för att få en ljus entré och glasade över gården. Där ligger nu Östgöta köks brett uppskattade restaurang.
Magnentus Tower ligger på en tomt som var avriven efter det att kommunen köpt familjen Chamberts fastighet. Tiovåningshuset har en fasad med ett utvändigt skikt utformat efter ett textilmönster av Erik Chambert designat 1943. Länsförsäkringar håller till där. Jag gillar inte huset, det bryter skalan i stan helt omotiverat, men det finns många som gillar det.
Nu omsätter koncernen 400 miljoner om året. 85 anställda. Fastighetsvärde 3 miljarder. Framtiden? Ser bra ut. Folk är totalt utleda på att sitta hemma och uggla på Zoom-möten. De vill till ett riktigt kontor och träffa sina kompisar och sina affärskontakter!
Det var kul att höra på en engagerad entreprenör. Han gillar verkligen Norrköping men börjar tröttna på att allt går så trögt och att ibland känna sig direkt motarbetad. Har startat en filial i Stockholm, den har blivit en ventil. Inte så att han tänker överge Norrköping, men vill ha lite kul nån annan stans.
---
Exteriören under renovering.
---
Hörnhuset och det bortre huset med fasader mot Gamla Torget står ny nyupprustade. 
---
Hospitalsgatans västra del domineras av Magnentus innehav. På bilden sommarens gatudekorationer.och närmast t h företagets huvudkontor i f d Kongl. Telegrafstyrelsens byggnad.
Postat 2022-03-01 10:37 | Läst 639 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5