Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Hägern bytt plats, jag bytt objektiv.

Häromdan såg jag en häger fiska från Hästskodammen i Norrköping. Då satt ett 35 mm vidvinkelobjektiv på kameran. I går bytte jag till kort tele, 135mm, och hoppades få se hägern igen.

1. Snabb som Lucky Luke (nåja) tryckte jag av då nåt rörde sig. Men det var ingen häger utan en duva. Tror jag. Iallafall ser man f d kraftstationen och ställverket, båda i gul puts,och en f d textilfabrik (rött tegel) i bakgrunden.

2. Ingen häger. Mås.

3. Mås

4. Mås, men sitter inte hägern där också? Under gallerdurken.

5. Jovisst, en bit t h om skylten. Nu full öppning på gluggen, skärpan på hägern.

Pentax K-1 med Pentax FA 135mm på full öppning 2,8

6. Hägern verkar känna sig hemma på det här stället. Bra sikt. Skyddat uppifrån av trädet och gallerdurken. Måsar vill väl ha det lite friare kring sig.

Tänk att en så här industrihistorisk miljö mitt inne i stan funkar för en häger!

Pentax K-1 med Pentax FA 135mm på full öppning 2,8.

7. 100 % crop av bild 6.

Håller hägern koll på mig?

Pentax K-1 med Pentax FA 135mm på full öppning 2,8. Beskuren till 100 % crop.

Inlagt 2023-07-24 09:10 | Läst 453 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Kul att du också har hittat en 'stadshäger'! Jag har ju 'min' Häger 'Riksdagshus-nära' i Stockholm, som gärna sitter under Riksbrons södra brofäste vid/på den reglerbara bommen, som då reglerar flödet av vatten ut från Mälaren, just där finns det ett (medvetet) hack i bommens överkant som ger ett litet flöde även när bommen stängt av flödet från Mälaren, och troligen passerar det en del fisk där med viss regelbundenhet.. Hägern ser rätt kul ut då den ofta står på bommens överkant, men sträcker sig ned rätt långt mot 'saltsjösidans' vatten, och så kan den stå länge.. Har hittills inte sett den ta någon fisk! Hägern ses även vid Stallkanalen ibland och även högt på nått hörn av Riksdagshuset eller även på ett hörn av slottet, ibland känns det som den finns på platser som ingen annan än jag upptäcker.. Och det finns alltid bara den här individen där, den har specialiserat sig! Tror att det är samma fågel också, annars skulle jag ha sett fler.. Har sett den sedan år 2000, och den kommer på en blogg framöver nån gång, får nån ny bild på den med viss regelbundenhet dessutom.. Jag passerar nog i området ett par gånger i veckan, och det finns ofta något att fotografera där det finns rinnande vatten! Hälsn!
Svar från Måns H 2023-07-24 13:16
Samma sen år 2000! Kan stämma, en häger blev 35 år.

-----

Jag har sett häger i det här området av och till kanske 10 år, ver ju inte alls om det i sä fall är samma häger/hägrar.
ehrsa 2023-07-24 14:18
Aaah.. ser att det blev en fel siffra på årtalet när jag först upptäckte Hägern vid Riksdagshuset.. Det ska vara år 2020 på hösten och inget annat.. hoppas dock att den blir kvar länge, den blir som en 'gammal bekant'! Hälsn!
Fin serie med 135:an. Får kolla nästa gång jag är i stan men är lite osäker exakt var det är
Svar från Måns H 2023-07-24 13:24
Tack Björn! Jag skaffade ju den här 135-an inspirerad av dina bilder.

Platsen dominerar utsikten från Gamlebro som ligger i Västgötagatans förlängning. Jag plåtade från pyttelilla parkstråket/utsiktsplatsen vid Dalsgatan därintill.
Bra bilder! Den nästsista är min favorit! Mvh Wolfgang
Svar från Måns H 2023-07-24 19:54
Tack Wolfgang! Värdesätter verkligen din kommentar!
Spännande miljöer med både fågelliv och byggnader i olika vinklar och vrår. Kul med Hägern som liksom smälter in och blir en del av helheten. Måsfåglarna får väl agera spanare på längre distans.
HaD/Gunte..
Svar från Måns H 2023-07-25 09:34
Tack Gunte! Intressant att få ta del av dina tankar. Att hägern smälter in och blir en del av helheten. Jag var med och utformade detaljplanen för området. Då med inriktningen att ta vara på och försiktigt förnya området. Märkvärdigt att hägern flyttat in!