Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Från Spången i Norrköping 1918 och 2021

Gamla bilden fyndad på Myrorna. Reproduktionen från 1978 gav moareproblem vid skanningen. Men de lugnade ner sig då jag lade bilden lite snett i skannern. Den nya bilen togs  22 april 2021 med Pentax K-1 och shiftoptik.

Gamla bilden är från 1918. Man ser ett magnifikt bankpalats till vänster och Rådhustornet en bit bort till höger. Bankpalatset ritades åt  Norrköpings Enskilda Bank av tidens store bankarkitekt Gustaf Wickman. Det stod klart 1903 och inrymmer fortfarande ståndsmässiga lägenheter, butiker och kontor. Wickman var ofattbart verksam också med andra byggnadstyper, ritade bl a Kiruna kyrka, som politiker och ämbetsman. Rådhuset, klart 1910, ritades av Isak Gustaf Clason som var ännu mer dominerande inom byggnadskonsten.

1918 stod några mindre hus kvar hitom bankpalatset. Kolla på skorstenarna, det behövdes förlängda rör för att röken inte skulle slå in  sen nya stora grannhuset ändrade luftströmmarna. Reklam för Tuppens Väf. En stolpe som hindrade körtrafik, dom har tyvärr tagit bort den med ibland tragiska följder.

2021  finns en plantering med ett tjugotal träd och en häck som skymmer några bilplatser framför bankpalatset. Platsen gjordes till park då kvarteret Gåsen t h i bild bebyggdes efter att ha stått avrivet i många år.  Ett infekterat nybyggnadsärende pyr på platsen. Hyresbostäder och kommunen vill bygga ett stort hus som inte bara jag tycker skulle förstöra den här lilla gröna plätten och, än värre, mörka ner hela gatunätet. Upprörda grannar, sakargument och ett nytt kommunalråd som kom in i politiken med löftet att stoppa bygget stoppade det. Men detaljplanen med överstor byggrätt ligger kvar. Hyresbostäder och de tjänstemän som drev ärendet och ännu är i tjänst väntar nu ut kommunalrådet. Till höger personalens rökhörna utanför en restaurang i tämligen nybyggda kv Gåsen.

Inlagt 2021-04-23 06:23 | Läst 602 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det är så tråkigt med rivning av gamla fina hus, kvarteret såg mysigt ut på övre bilden.
En del verkar vara sej likt förstås ser man när man jämför bilderna men det är tur att det finns folk som håller tillbaka när det bygghetsas för vilt!
Svar från Måns H 2021-04-23 20:45
Tack Anne-Sophie, visst behöver bygghetsen bromsas ibland!