Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Ett mer hållbart arbetsliv

Porträttet togs i färg med baktanken att konvertera till svartvitt. Pentax K-1, Pentax 135mm FA på full öppning 2,8, 1/80 sek, ISO 1600.

I Norrköping är Lasse Stjernkvist känd som mångårigt kommunalråd (S). Ute i landet ihågkommen som partisekreterare då Göran Persson var ordförande. Sen ett tag jobbar han som tjänsteman. Chefar för en liten utredningsgrupp i regeringskansliet, Kansliet för ett hållbart arbetsliv.

I går hörde jag honom berätta om sitt uppdrag med konkreta exempel.

Det finns lärare som gärna skulle fortsätta undervisa i sitt ämne efter 67, bara dom slipper personalmöten och att hålla på med annat än undervisningen. I sjukvården har massor av sjuksyrror gett upp. Sjukskrivningarna är omfattande. Fick man ner sjuktalen till normalnivån i arbetslivet skulle det motsvara 35000 nyanställningar. Det skulle lösa mycket av vårdens problem. 

Själv ska Stjernkvist fylla 65 om ett par dar, men inte gå i pension. Pensionsåldern har ju höjts till 66 och snart till 67. Han jobbar gärna ett tag till, men inser och respekterar att andra kan ha slitit ut sig och behöver få pension.

Han är journalist i grunden och kan jämföra förr och nu. Förr förväntades han skriva en artikel om dan. Nyligen fick han ett påhugg och förväntades skriva tre artiklar om dan, OCH ta fotona, OCH skriva rent, OCH göra korrekturläsningen OCH göra det som motsvarar sättningsarbetet. Trots denna enorma produktivitetsutveckling har etablerade media svårt att hävda sig mot de myriader skribenter som fyller nätet med egna, oftast obetalda produkter. Ingen bra utveckling, professionell  journalistik behövs.

Kansliet startades av förra s-ledda regeringen och har gett ut en bakgrundsrapport. Mars 2023 ändrade den nya borgerliga regeringen uppdraget. Det är fortfarande ganska så öppet. Stärka arbetslinjen, möjliggöra för fler personer att delta i arbetslivet, bidra till att säkra kompetensförsörjning, motverka åldersdiskriminering och bidra till positiva effekter för samhällsekonomin.

----------

Bakgrundsinfo från regeringskansliet:

Medellivslängden i Sverige ökar och vi lägger fler friska år till livet. Det är en positiv utveckling, men blir problem för framtida välfärdsåtaganden.

"Ökad medellivslängd innebär också att pensionen behöver räcka i fler år. För att upprätthålla välfärden är det därför av stor betydelse att arbetslivet förlängs i takt med den ökande livslängden" säger äldre och socialförsäkringsminister Anna Tenje.

Enligt det nya uppdraget ska Kansliet för hållbart arbetsliv bland annat

  • verka för ett längre och mer hållbart arbetsliv för alla åldrar, i syfte att öka arbetsutbudet
  • samordna åtgärder inom flera politikområden som t.ex. sysselsättning, socialförsäkringar och utbildning, för ett längre och hållbart arbetsliv som stödjer arbetslinjen.
  • samordna framtagandet av ett nationellt uppföljningssystem med indikatorer som kan följa den samlade utvecklingen inom arbetslivet.
  • ta fram fördjupande rapporter om pensionärers arbetsutbud och levnadsvillkor.

Uppdragstiden ligger fast vilket innebär att Kansliet för hållbart arbetsliv ska lämna en slutredovisning av sitt uppdrag till Socialdepartementet senast den 31 augusti 2024.  

Inlagt 2023-04-25 10:07 | Läst 557 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
He he Måns,

jasså är det 66 och snart 67 års pensionsålder..

Såsom boende i Frankrike så är det lite annorlunda då försöket att gå till 64 års pensionsålder just nu verkar kunna gå hur som helst. I och för sig har politiska beslut tagits men inte riktigt accepterats milt uttryckt.

Det är kastrullkonserter när ministrarna försöker åka ut och umgås med folket. Och ännu mera handgripliga aktioner här och var. Och 1 maj stundar med utlovade krafttag..
Svar från Måns H 2023-04-25 19:41
Hej!

Lasse Stjernkvist tog faktiskt upp Frankrike som exempel! Gula västar, ett himla liv. Här i Sverige gick höjningen tämligen smärtfritt igenom. Protester på yttersta vänsterkanten och yttersta högerkanten, men majoriteten insåg att en proportionsvis allt mindre andel förvärvsarbetande skulle klara att försörja en allt högre andel pensionärer.

Men om Sverige behöver höja pensionsåldern mer tror han att det kan bli svårare.

Det finns en viss de-factosmidighet kring pensionsåldern. Den vars kropp inte längre klarar jobbet kan få nån sorts övergångslösning. Lasse tog upp att i Sydkorea är pensionsåldern 65 men folk jobbar upp till 73 i snitt.
Mycket bra bild på Lasse! Intressant text både om honom och det är med våra pensionsåldrar. Blir att ställa in sig på att jobba längre!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Måns H 2023-04-26 19:51
Tack Bjarne! Kul att du gillar bilden!

Att jobba längre är nog OK om man gillar sitt jobb och hälsan och familjen tillåter. Jag klamrade mig fast vid byråkratjobbet till 67. Sen öppnade jag eget.