Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

DALL-E 2 Open Ai kreerar stadslandskap

Jag har testat DALL-E 2, AI-roboten som tillverkar mer eller mindre fotorealistiska bilder efter skriftliga anvisningar. Man betalar inte med pengar, utan företaget får använda det man fått fram (och kanske det som finns i ens dator, vad vet jag). Man får uppge e-post och telefon och det skickas lösen per telefon då man skapar ett konto..

Den fick två uppgifter, "Medieval Cityscape" och "Modern Cityscape". 4 bilder på varje uppgift. Idag redovisning av de fyra bilderna som ska föreställa medeltida stadsmiljö. Roboten tog bara några sekunder på sig per bild och levererade i format 1024 x 1024 pixlar. (Den upplösningen räcker ju till för att ett bra foto ska se bra ut här på Fotosidan.)

Klintkanten, de tegelliknande taken och fasadernas färgskala påminner om Visby. Bra jobbat AI.

Medeltida stadsbild ser det ut som! Lite mer Tallinninspirerat tror jag.

Här blev det italienskt stuk. Lite rörigt om man kollar detaljer och en sopstation på närmsta husets tak, men visst ser det ut som ett foto från nån italiensk medeltida stad?

Klart sämre, de där citrongula inslagen stör vad som väl annars kunnat passera som ett vykort från nån gyttrig medeltida miljö.

Jag konverterade till svartvitt och lirkade lite med inställningarna. Bilden här nedan är alltså en AI-genererad bild, konverterad till svartvitt som fått lite manuell non-ai handpåläggning. Ser väl trots defekterna ändå ut som ett foto, om än icke alls ett bra sådant.

Sammantaget lyckas AI ta fram bilder som ser tämligen plausibla ut. I den sämsta, underst, syns ändå en huvudgata så AI har ordnat till nån sorts system eller hur bildgeneratorn nu gjort. Om det fått jobba tio minuter i ställer för några sekunder hade det hela nog kunnat se både trovärdigt och bildtekniskt bra ut.

.

Inlagt 2022-12-26 09:47 | Läst 548 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Den fotografiska framtiden! :)
/B
Svar från Måns H 2022-12-26 10:20
Framtiden är här! :(
/ Måns
På något vis är det som ett tecken i skyn, denna begivenhet på att skapa sig en egen verklighet. Vi ser den väldigt tydligt i politiken, och jag väntar med oro på att den skall få större genomslag i vardagslivet.
Det man kan trösta sig med är att den riktiga verkligheten alltid gäller, den finns kvar där ute i alla fall - vilket brukar leda till hårda uppvaknanden förr eller senare för den som vill skapa sig alternativa verkligheter.
Fred Morgan 2022-12-26 20:09
Men medge att det kan vara skönt att ta en paus från verkligheten
syntax 2022-12-26 21:33
Jo... Medges.