En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Sländornas kärleksliv

Under ett av mina besök vid Hjälstaviken nyligen var det väldigt gott om röda sländor. Det kan vara blodröd ängstrollslända men jag är dåligt på att artbestämma den här sortens djur. De ska dock vara en av de sländor som flyger väldigt sent på säsongen, ända in i oktober och hannen är mörkt röd medan honan är något ljusare. Även biotopen där jag såg dessa stämmer på den miljö de gillar. Om någon här har andra förslag kommentera gärna. 

Jag insåg snabbt när jag gick på spången att det fanns gott om sländor som satt ihop på ett besynnerligt sätt. De kunde flyga runt så här och ibland landade de så man kunde ta en närmare titt på dem. Hanen, som är den rödaste, ser ut att ha grabbat tag om honan över nacken.

Här sitter de i en mer romantisk miljö, men det ger inte så mycket information om hur de beter sej.

Så när som på det bruna strået kan man här se betydligt mer. En del sländor sitter ihop så här i flera timmar. Hur det är med denna art vet jag inte men antagligen sitter de ihop ett tag eftersom jag såg så många par . 

Här kan man tydligt se hur hanen har krokat fast sej bakom huvudet på honan och hur hon har fört upp sin bakkropp mot hanen för att ta emot spermier. Det coola som jag läste mej till är att hanen hos vissa arter har pyttesmå skedar som han kan skrapa ut spermier ur honan med, om hon parat sej med en annan hane. Det finns onekligen en del finurliga lösningar på hur arterna på bästa sätt ska lyckas föra sina gener vidare.    

Här en hanne som kanske fullgjort  sina plikter, eller så är han på väg ut för att leta reda på en lämplig hona.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-09-18 10:01 | Läst 599 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jag skulle också säga ängstrollslända, fina bilder och intressant läsning. Jag köpte en liten bok om trollsländor för några år sedan på Linnes trädgård, nu har jag inte den här för jag är i Danmark, men jag tror det var något med att den nya avkomman övervintrade nere i vattnet och på våren klättrade den upp som en puppa på ett vasstrå, tror den skiftade hölje några gånger och på slutet lämnade den sitt skal och flög ut som ny trollslända.
Svar från Lena Holm 2023-09-19 12:53
Tack Peter,
det verkar bekant som du beskriver hur larverna övervintrar och att de klättrar upp på ett strå och så småningom kryper ur det sista skalet. Man kan ju hitta tomma skal på försommaren men oklart vilka arter som varit i dem.
Hälsningar Lena
Fina bilder på sländorna. Apropå ditt tema här, förra veckans Vetenskapens Värld handlade just om insekters kärleksliv, säkert såg du den. Undrar om dom inte nämnde just detta att sländhannen först skrapar bort andra hannars sperma, allt för att föra just de egna generna vidare. Det har slagit mig många gånger när jag sett naturfilmer att dels den starka driften att para sig, dels urvalskampernas resultat att just den starkastes/ vackrastes och envisastes seger är grunden till livets utveckling över hela jorden, i alla klimat, i alla sorts marker, i alla tider. Spännande. Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2023-09-19 12:59
Tack BJörn,
nej jag såg inte vetenskapens värld men det avsnittet måste jag leta reda på och titta på när jag kommer hem (vi är i Finland). Att överleva och föra sina gener vidare är det enda som gäller. Därför händer det ibland att djur "dumpar" sina ungar i en krissituation, för de kan förhoppningsvis få ny avkomma senare eller i nästa säsong. Disney har missat detta.
Hälsningar Lena
Intressant, djurens kärleksliv är verkligen varierande. Det är lite häftigt när man ser dem flyga "ihopsatta"
Fina bilder du har fångat där man ser detaljerna bra.
Då är det nog en hona och hane av denna art som fastnade på bild i min blogg Norrladet.
Ing-Marie