En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Semester

När vi kom hem från Skottland var det tillbaka till jobbet ett par veckor, men nu har vi semester igen och vad kan passa bättre än att inleda med en räksmörgås till middag. Gurka, sallad och dill kom  förstås från egen odling. 

Ett sydafrikansk bubbel blir perfekt till och vi njuter i växthuset, för det är inte alls för varmt (än). 

När man har semester är det förstås en massa pyssel som måste göras om man bor i ett hus med trädgård. Först ägnar vi två dagar åt att klippa våra häckar. Det här är "monsterhäcken" mot grannen som är både hög och väldigt taggig. 

Efter en duvning med häcksaxen ser det i alla fall mer respektabelt ut. Under den vita duken växer grön- och svartkål.

Jag spanar efter fjärilar i trädgården men det är ganska få besök. En humla hittar jag i alla fall.

Grönsakerna frodas i växthuset och vi skördar mängder med gurkor och tomater. Jag lägger in saltgurka och ättiksgurka. Det är en speciell känsla att ställa undan burkarna med 2023 års märkning på locket. Tomater frossar vi i till varje måltid.

Min sambo gjorde varmrökt lax på grillen som blev fantastiskt god. Det tar lite tid men vad gör det när man har semester.

Färskpotatis, lax och sallad på hemodlade grönsaker hör till den här årstiden. 

Jag har också haft ett par möten med tornseglarna "på vår gata" men jag inser att det krävs mer tid och eftertanke för att fånga dem ordentligt på bild.  

En tur till Hjälstaviken gav bilder på fisktärnor som flög i fina konstellationer. 

Här är det perfekt synkroniserad parflygning. 

Det var ett helt gäng tärnor som flög och jag förvånas över hur lätt det var att få bilder på dem med den nya kameran. Vita fåglar mot en mörk bakgrund fungerar väldigt bra.

Jag har också varit och spanat på tornfalkslådan som sitter på ladan vid Kungsängen. Det är fyra småttingar i lådan och jag inser att jag tyvärr kommer att bomma när de lämnar den. Vi åker norrut nu och är borta i 11 dagar. När vi kommer hem har de här små liven tagit steget ut och lärt sej flyga. Förhoppningsvis håller de sej fortfarande runt bolådan när jag kommer tillbaka. Vi får väl se.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-07-14 22:16 | Läst 603 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Dina matbilder är suveräna, ser bara så gott ut. Det är förstås precis vad de är också..... Noterar att ni är företagsamma och gör mkt, imponerad. Gissar att ni är på väg upp till nordnorge för lite dykning, ser fram mot fina dykbilder! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2023-07-15 20:41
Tack Björn,
Jag gillar ju att laga mat och då är det även kul att dokumentera en del . Bilderna är från flera olika dagar så vi är inte hyperaktiva, men en del saker ska bara göras, häckarna t ex. Rätt tänkt om Nordnorge. Vi sitter i Kirkenes just nu och det regnar.
Hälsningar Lena
Smarriga bilder! Härlig njutning på semestern. Jag var vid Fyrisån en sväng idag. Nu sitter en unge ovanpå holken så det är nära nu för lite utflyg.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-07-15 20:43
Tack Johnny,
För uppdateringen om tornfalkarna. De kommer att ha flugit sin kos när jag är hemma igen.
Hälsningar Lena
Dina bilder blir verkligen superfina, antingen du riktar kameran mot fåglar, mat eller ned under vatten… Härligt läsa dina blogginlägg!
Svar från Lena Holm 2023-07-15 20:47
Tack Lena,
För de fina orden. Jag gillar att fota lite allt möjligt men det blir sällan så konstnärligt som dina bilder.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder som alltid! Maten ser så god ut att jag blir hungrig. Jag gillar att laga mat men slarvar med mat när det bara är jag. Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2023-07-15 20:51
Tack Nina,
När min sambo var på konferens en vecka lagade jag ingen mat utan tog bara upp matlådor från frysen. Jag förstår precis, men jag var bättre på att laga mat när jag bodde själv. Men det var lätt att slarva.
Hälsningar Lena
Hej,
Nu blev man sugen på sommarmat igen. Det är ditt fel med sådana bilder.
Vilka flygare, deras perfektion formad av evolutionen.
Ha en din sommar
Bob
Svar från Lena Holm 2023-07-15 21:09
Tack Bob,
Sommarmaten gör sej bra på bild. Både tornseglare och tärnor är fantastiska i luften.
Hälsningar Lena
Den häcken ser ut som en monsterhäck, en riskabel sak att klippa. Det är vackra bilder, man får försöka skapa det goda livet för sig varje dag. Snyggt fångade tornseglare! Fina bilder. Spännande att se fortsättningen.
Fina bilder här, tärnorna sticker ut! Tornseglare är inte enkla.. blir gärna 'med slät' blå himmel som bakgrund och mera som 'porträtt', vid telefoto.. Nu är det knappt 1 månad kvar innan dom försvinner helt från mina kvarter, och det märks att dom har ändrat lite 'flygbeteende' redan nu, de är inte längre lika frekventa i sitt 'förbiflygande', och visar sig kanske mest under kvällarna vid fint väder.. Det här ihop med att solen nu går ner på ett lite västligare ställe jämfört med Högalidskyrkan som referens, och att de flesta fåglar har tystnat.. gör att det finns en rätt så klar höstkänsla i luften redan nu.. och det är skönt!
Hälsn!
Har också fått tornfalk, mina är nog något yngre så jag hoppas att de är kvar i mitten av nästa vecka då jag är tillbaka från en resa till Kungsbacka och Danmark, där vi är nu.

Det var en stor mängd fisktärnor, har nog aldrig sett så många samtidigt. Tornseglarna blev ju riktigt bra. Maten ser riktigt god ut, här antar jag att ni har rökt laxen själva i grillen. Jag tror det var en varmrökt lax som jag skulle värma i grillen för typ 40 år sedan, den blev otroligt salt som om grillen gjorde att salt utvann salt

Nä stora häckar är inte kul, hade en berberishäck i Kungsbacka godare, men den gav jag upp och beställda stubbfräsning på den
Kanske lite lite för en middag men kan konstatera att på Gotlandsbåten kostar ett sådant mellanmål 115 spänn, utan dricka.
Häftiga fågelbilder måste jag säga. Och såna häckklippningar ger en mardrömmar.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-07-15 21:07
Tack Gunte,
Min räckmacka kan man få med två ägg om man är hungrig, dessutom ligger det en halv avokado under räkorna. Med en förrätt, som jag inte visade här, räcker det även till min sambo som middag. Man kan ju få dessert också om det skulle knipa…:-)
Hälsningar Lena
Wow vilka bilder på både tärnor, tornseglare och tornfalkarna. Synd att du missar när de lämnar holken.
Maten ser verkligen god ut. Hoppas att ni njöt av fulla drag av den måltiden :)
Skönt med semester och lite resande. Tycker du reser hela tiden nu för tiden haha :-)
Härlig blandning av bilder som man blir glad av.
I fredags blev det en räkmacka här också, eftersom jag varit in och jobbat en vecka så blev det lite extra ferdagsfeeling. ( har lovat att jobba två veckor i sommar, v28 och 32 )
Varmrökt lax är jag svag för, kan tänka mig att det smakar extra gott när man fixat det själv. Förra året blev det ofta gräddbräserad mangold till laxen, gott !
Tornfalkarna var väl för söta.
Ing-Marie