En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Plötsligt blev det vinter

När jag steg upp på lördagsmorgonen (förmiddag snarare) var det minst en decimeter ny pudervit snö på marken och solen strålade. Blåmesen hade upptäckt att det fanns äpplen kvar i vårt äppelträd, som ett komplement till talgblocket och fröna som vi ändå bjuder på.

Efter frukost gav jag mej av på promenad direkt. Sol och snö samtidigt, under årets mörkaste månad, det måste man ju ta till vara. 

Det blåste förstås en del men det fanns fortfarande träd som hade rejält med snö kvar på grenarna.

Det låg tjockt med snö på gångbanor och på vägarna såg det mest nerkört ut.

Det här var faktiskt det mest seriösa försöket till snöröjning som jag såg på hela min tur. De tunga fordonen dök dock upp senare på eftermiddagen.  

När jag kom hem hade flera koltrastar hittat äppelträdet.

Väl hemma dröjde det inte länge förrän den här dök upp för att se om vi inte hade något gott att bjuda på. Äpplen kanske...

Precis som förra året kommer de ända fram till fönstret och tittar in på oss, kollar extra noga. Den här bocken har dessutom missat att det ligger ett delat äpple på tomatlådan vid balkongstolpen. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-11-27 19:04 | Läst 513 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder Lena! Ungefär sådär nära var "mina" rådjur typ tre sekunder innan jag hann få ordning på kameran! (Nåja, det blir väl fler tillfällen...!?) Annars är det bilden på koltrasten som kniper om hjärtat lite extra, jag tycker så mycket om koltrasten! Fint! :) /Tommy.
Svar från Lena Holm 2023-11-27 19:26
Tack Tommy,
om det är möjligt låt kameran ligga "nära till hands". De kommer garanterat tillbaka.
Hälsningar Lena
Tovok 2023-11-27 19:39
Jodå så är det, men i det här fallet hjälpte det inte så mycket. Jag hade kameran med långzoomen i handen, skulle ut och fota småfåglarna. Men när jag öppnade dörren så vände rådjuren på klacken och sprang en bit bort. Där stod de dock en stund och kollade på mig, och jag fick ju trots allt några bilder! Förra vintern kom de riktigt nära flera gånger, så jag hoppas på bättre lycka nästa gång! :) /Tommy.
Första bilden på blåmesen är fin, en riktig julkortsbild!

Tommy S.
Svar från Lena Holm 2023-11-28 19:33
Tack Tommy,
blåmesar och röda äpplen passar bra ihop.
Hälsningar Lena
Jättefina bilder. Blåmesen och äpplet är lika stora, äpplet blir en rejäl middag.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2023-11-28 19:34
Tack Ulla,
blåmesarna gillar äpplen med föredrar sådana som man skurit i så de slipper skalet. Eller möjligen om en större fågel hackat hål före.
Hälsningar Lena
Vilka härliga vinterbilder, fint! Blåmesen med äpplet är hur fin som helst, koltrasten också för den delen! Här har vi lite vitt puder, inte mer. Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2023-11-28 19:35
Tack Björn,
det blev fina färger i solljuset och med snön på grenarna. Nu har det vräkt ner snö idag men jag hade inte tid med annat än att skotta och spana lite på tomten.
Hälsningar Lena
Vackert! Vit snö och sol piggar upp! Gick en runda i 'lunden' idag i en del sol, när en kvinna berättade att hon nyss sett 5 Rådjur bland kolonilotterna ganska nära 'toppen', så dom tycks hitta nått ätbart fortfarande här..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-11-28 19:37
Tack Jan,
det kanske fanns äpplen kvar för det verkar ha blivit väldigt mycket äpplen i år, eller någon kanske hade grönkål kvar i ett trädgårdsland.
Hälsningar Lena
En alldeles underbar julblogg med äkta julstämning. Härligt med små och stora vänner och att dela med sig, även snöröjningshumor.
Svar från Lena Holm 2023-11-28 19:39
Tack Stefan,
om det var julstämning i helgen så var det totalt snökaos idag. En stor traktor kom så småningom in även på vår lilla väg Jag fick också fylla på med fågelmat på flera ställen. Dom hade tur att jag kunde jobba hemma idag :-)
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Här i Roskilde har vintern också meddelat sin ankomst - inte med snö än, men med de lägsta temperaturerna hittills - minus 8 grader i natt och 4 just nu.
Jag faller också för blåmesen.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Just nu börjar det snöa!
Svar från Lena Holm 2023-11-28 19:41
Tack Erik,
ni kanske har vitt på marken nu också . Hos oss har det vräkt ner idag och jag fick skotta två gånger (för att jag jobbade hemifrån). Blåmes passar bra ihop med röda äpplen.
Hälsningar Lena
Koltrasten mot de röda äpplena blev väldigt bra! Haha den sista var ju för rolig.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-11-28 21:12
Tack Johnny,
de röda äpplena blir dekorativa på bilder. Rådjuren är ganska underhållande faktiskt.
Hälsningar Lena
Snöröjaren verkar ha tagit rast :) Kul med Rådjuret som vet var det fanns gottis förra vintern.
Koltrasten gör sig fint bland dom röda äpplena..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-11-30 07:52
Tack Gunte,
nu i det plötsliga vintervädret har vi lagt ut lite äpplen till rådjuren, för vi har en hel del i garaget. De kommer förbi dagligen och kollar. Koltrastarna har intagit frukten som sitter kvar i äppelträden.
Hälsningar Lena