En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Mer höst

Nu är det utan tvekan väldigt höstlikt ute och jag tror vi får uppleva första frosten i natt. Alla pelargoner som jag vill ha kvar har fått flytta in idag.

Helgen bjöd trots allt på ganska fint väder och då måste man ju ut i naturen. Det blev några bilder under en kort tur när solen var på väg ner i fredags eftermiddag.

Lördag var strålande och eftersom vi har besök från London var det svampplockning som gällde. Det här är ett väldigt vackert trattkantarellställe och de fina svamparna stod på rad. Fast vi hittade betydligt mer på andra platser...  

Så här ska det se ut när man är på svamptur.

Fredrik plockade i närheten och fick stoppa svampen i en påse för korgarna räckte inte till. Jag har plockat svamp i den här skogen i 25 år och det här är en liten del av skogen där man ännu inte har avverkat och totalförstört. De flesta av mina svampställen är borta och terrängen är så full av ris och bråte att det går inte ens att gå där.  Just här är det fortfarande orört...

Det blev väldigt mycket i våra korgar och påsar innan vi avslutade för dagen. Som vanligt hittade vi de rikligaste trattkantarellställena när vi hade bestämt oss för att gå till bilen...oj så mycket svamp det fanns plötsligt. 

Hemma igen så rådde det ingen tvekan om att vi hade ett problem med höger framdäck...Eftersom det inte finns en däckfirma i Knivsta som har öppet på helgerna så fanns det nu två alternativ för vad man kunde pyssla med. Antingen byta till vinterdäck på "min" bil eller rensa svamp. Påsen är för övrigt en blandning svensk "lördagsgodis".

Fredrik fixade däcken. Jag och Anna fixade svampen. I bakgrunden kan man se att vi även hittade en del gula kantareller samt svart trumpetsvamp. Om man nyper av det jordiga från svamparna redan i skogen blir det betydligt lättare när man kommer hem.

Solen var med oss även denna sena eftermiddag...

Till slut var all svamp rensad och tillagad för frysning, 1,8 kg trattkantareller, varav en rejäl andel "går på export" till London. Därefter serverade en dry martini i växthuset innan vi tog fram älgköttet som småputtrat i ugnen i ca 7 timmar tillsammans med hemgjord tomatsås, gul lök och vitlök. "Pulled älg" blir fantastiskt gott även om köttet är magert. Ett nytt tillbehör denna gång var "fried green tomatoes". Vi hade tomaterna och Anna visste hur man gjorde, det blev riktigt gott.  

Nu stundar en ny arbetsvecka.

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-10-18 20:26 | Läst 1753 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Tack för att du delar med dig av en fantastisk höstberättelse i ord och bild! Vackert! Upplyftande! Härlig Dry Martini ser det ut som! Och all svamp! Vad händer med de delen som kommer ill LOndon?
Svar från Lena Holm 2020-10-18 20:45
Tack Tommy,
martinin var mycket god. Bombay sapphire gin och riktigt goda oliver. Svampen som följer med min systerdotter till London lagas till enligt svenska recept. Hon är uppvuxen i Texas och numera bosatt i London men har lärt sej att laga svensk mat av sin mamma och kanske också lite av mej.
Hälsningar Lena
Så kan en fin höstdag te sig. Jättefina bilder och mycket svamp hittade ni. Vi plockar en del svamp men ger bort det mesta. Min kära hustru är inte så förtjust i svamp. Själv skulle jag gärna ha det i sås och sallader.
Sten
Svar från Lena Holm 2020-10-18 20:52
Tack Sten,
jag och min sambo älskar svamp och åt en himmelsk pasta ikväll med gula kantareller samt gröna bönor stekta i smör och uppiffade med grädde. Min systerdotter Anna vill gärna ha svamp med hem till London och jag förser min syster i Texas med svamp varje år. Det är också ett nöje att plocka.
Hälsningar Lena
Ser ut att det blev en trevlig dag, förutom däckbyte då. Trevlig berättelse och bilder. Fin sistabild. Vacker skog också. Vi har också varit ute i skogen idag, i Kungsbacka. Vi fick ungefär två korgar trattkantareller och det är vi nöjda med, som tur var hittade vi ett område det var rikligt med trattisar annars var det ganska tunt i övrigt i skogen. Men vi fick till tre smörgåsar idag och jag frös in 20 potionspåsar, så inte illa alls. Det var tur att vi hitta detta ställe på slutet för i starten såg det tomt ut
Svar från Lena Holm 2020-10-18 21:06
Tack Peter,
det är ju så det brukar vara. När man i princip har gett upp och ska gå hemåt hittar man de finaste ställena. Grattis till en fin skörd. Jag ska ut minst en runda till och hoppas snöovädret inte når så långt söderut som Uppland.
Hälsningar Lena
Det blev tung last på hemväg från svampskogen, så tung att däcken gav opp ;)
Andra bilden , superläcker..
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-10-18 21:09
Tack Gunte,
vi hade punka redan på väg ut men lastade en dykflaska med luft så vi kunde fylla på i skogen innan vi skulle åka hem. Väl hemma på gatan verkade det dock som att däcket gav upp helt och vi kunde höra luften pysa ut genom en spricka. Sommardäcken var slut och det blir fyra nya till nästa säsong.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Dejlig serie og historie.
Det var heldigt, at det næsten var tid til vinterdækkene :-)
Med mange venlige hilsner fra Erik.
Svar från Lena Holm 2020-10-20 18:09
TAck Erik,
jag tror att det är lagligt att köra med dem trots att jag har dubbade däck. Något annat alternativ fanns inte.
Hälsningar Lena
Fint reportage. Särskilt bild 3 gillade jag, en lyckad svampplockarbild, hennes kläder matchar också omgivningen!
Svar från Lena Holm 2020-10-20 18:10
Tack Ragnar,
jag är också nöjd med bild 3. Den kändes rätt redan i skogen :-)
Hälsningar Lena
Mycket fint, både bilder och höstberättelsen :)
Otur med däcket men, kanske lika bra att smacka på vinterdäcken nu ändå.
Svar från Lena Holm 2020-10-20 18:11
Tack Joakim,
för en gångs skull är vi inte ute i sista minuten med däckbyte i blötsnö och mörker som har hänt förut.
Hälsningar Lena
Vackert med dropparna på löven! Härlig utflykt i naturen.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-10-20 18:12
Tack Johnny,
ja det var en fin dag och det känns extra bra när man stoppar svampen i frysen.
Hälsningar Lena
Verkligen vackra höstbilder i fint ljus och fina höstfärger.
Kantarellerna ser goda ut.
Ha en bra kväll
Stefan
Svar från Lena Holm 2020-10-20 18:12
Tack Stefan,
kul att du tittar in. Det var en fin dag och svampen kommer vi att njuta av många gånger i vinter.
Hälsningar Lena