En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Lunne

Finns det någon fågelart som har ett så charmerande utseende som lunnefåglar? Ett ansikte som en ledsen clown och ett lite tafatt sätt att röra sej "till fots" ger den en oemotståndlig karaktär. Att den dessutom ofta står med fötterna vända lite inåt och den ena foten på den andra bidrar ju också.  

När man kommer iland på Hornøya har man ett stort fågelberg framför sej. Här samsas mängder med lunnefåglar, skarvar, sillgrisslor, tordmular och tretåiga måsar. Den lilla byggnaden är en toalett, för närvarande stängd (så man får hålla igen på kaffet). 

Här kan man skymta några lunnar annars är det nog mest sillgrisslor just här. I bakgrunden ser man Vardø och radarstationen Globus. Den har funnits på Vårberget vid staden sedan 1989 och dess  officiella syfte är att spåra rymdskrot. Mot bakgrund av Vardøs närhet till den militärt viktiga Kolahalvön i Ryssland, och ett påstått direkt samband med USA:s anti-missilförsvarssystem, har denna bas varit föremål för politiska kontroverser, och Ryssland anser att stationen utgör ett hot mot dess nationella säkerhet (Wikipedia).

Lunnarna häckar i jordhålor så den här ligger nog bara och vilar på klippkanten. Bilden är tagen med 24-105 mm och jag står på den enda stig man får gå på. Fåglarna rör sej nära på båda sidor, samt även över våra huvuden. 

Några lunnefåglar får sällskap av en skarv. 

Det blommar fint på hela ön när vi är där. Det är annars populärt att besöka Hornøya i mars och april, när flyttfåglarna anländer för att påbörja häckningen. De fridfulla charmiga lunnefåglarna (hannarna) kan tydligen slåss ordentligt för att erövra den bästa jordhålan till sin familj. 

Som ni ser på denna bild så regnar ner. Det kom aldrig något ösregn men utan heltäckande regnkläder hade vi blivit blöta under de fem timmar vi tillbringade på ön. 

Så här ser de ofta ut när de sitter nära kanten längs bergväggen, lite obeslutsamma. Man undrar ju vad som rör sej i deras huvuden.

" - Ska vi flyga eller?...Nja,...vet inte, det är ju dimma...Flaxa lite, det gillar fotograferna.  "

Lunnefåglarna är mindre är sillgrisslorna och definitivt mindre än skarvarna. De får därför flytta på sej om någon av de större vill ha platsen.

De flaxar intensivt med vingarna när de flyger och det ser ofta rätt vådligt ut när de hoppar från klippkanterna...

... och de tappar mycket i höjd då de flyger ut över vattnet. En tordmule spanar i bakgrunden. 

En del av fåglarna som återvände till sina boplatser hade fisk i näbben, men långt ifrån alla. Man undrar ju om det är ont om fisk?

Så här kan det se ut vid en lunnehåla. Oftast var det mycket mindre och snävare vid öppningen och man kunde inte mer än möjligen skymta en vuxen individ inne i hålan. Vi såg inga ungar och de borde vara så pass stora nu att man kan se dem om de inte medvetet gömmer sej. Jag kan inte tillräckligt om lunnefåglarnas beteende för att veta vad vi borde se vid denna tid på året i Nordnorge.

 Om det å andra sidan är ont om fisk kanske häckningen inte gått bra. En del av fåglarna vi ser är också unga lunnar som återkommer hit och studerar de vuxna fåglarnas bestyr. Lunnefåglarna häckar inte förrän vid ca 5 år ålder, så en avsevärd del av populationen är ungdomar och det kanske är dessa vi ser mest av. De har antagligen inte heller kommit över särskilt bra bohålor, om de ens bryr sej om sådana.

Man får se upp för plötsligt flaxar en lunne förbi i ögonhöjd. Då ser de verkligen ut som tafatta ungdomar som övningsflyger, men flyga det kan de så det här är bara deras sätt att förflytta sej mellan klippor och stenar. 

Det är få bilder som kräver 500 mm brännvidd på denna ö, förutom riktiga närbilder. Ett 70-200 mm hade fungerat utmärkt. 

Lunnefåglarna är oemotståndliga och det blir mycket bilder på dessa fåglar även om ön också inhyser en del andra arter. Vi promenerar längs hela sträckan som är tillåten dvs upp till fyren och tillbaka, så det kommer några andra motiv i ett senare inlägg. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-08-18 20:58 | Läst 910 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Många fina bilder på dom söta lunnefåglarna. Porträttbilden med dom vita blommorna som ram är helt underbar. Ha en bra helg! Mari
Svar från Lena Holm 2023-08-19 09:10
Tack Mari,
det var många gånger jag bara stannade upp och tittade på fåglar bland blommorna. Det var mycket som blommade och på en annan sluttning blommade hjortron samt att en del hade bär.
Hälsningar Lena
Fina bilder på en av mina favoritfåglar. Åker till Skottland i morgon men tyvärr är lunnesäsongen över så vi får ägna oss åt sälspaning istället.
Svar från Lena Holm 2023-08-19 09:08
Tack Sten,
Skottland nu är säkert väldigt fint även om lunnesäsongen är över. Önskar dej en fin resa och ser gärna bilder från Skottland när du kommer hem.
Hälsningar Lena
Lunnefåglarna är så fina och du har gjort många bra porträttbilder och miljöbilder på dem. Jättekul att se! Jag klarar inte att välja favorit bland dessa.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2023-08-19 09:11
Tack Bjarne,
jag hade väldigt svårt att välja vilka bilder jag skulle visa för de är så mysiga och när man kommer så här nära blir det lätt mycket bilder.
Hälsningar Lena
Fantastiskt. Känns som du sparat det bästa till sist. Ett tag funderade jag på vad man gör där, men nu förstår jag. Otroligt fina bilder och närbilden den näst sista är ju väldigt speciell
Svar från Lena Holm 2023-08-20 12:44
Tack Peter,
jag lovar att du hade kunnat roa dej där bland fåglarna i åtskilliga timmar. Jag har bara visat sillgrisslor och lunne men det fanns även andra arter. TYvärr så var vädret lite halvdassigt och blött.
Hälsningar Lena
Trevligt med Lunne så här! De är väl lite av en 'fotofälla' och det är ju lätt att förstå! Hur vackra som helst, har aldrig sett någon! Däremot har jag sett en hel del Sillgrisslor och Tordmular och Tobisgrisslor ute vid min 'favoritö' Tärnskär genom åren, där då också Minken gjorde allt för att få bort dom, och jag gjorde allt för att få bort Minken tidigt på vårarna, innan fåglarna börjat häcka.. Det gick bra i 10 år, sen fanns inte tiden och orken längre.. Vet inte om Tordmularna kom tillbaks till skären straxt utanför Bullerö, där dom häckade i horisontella sprickor i berget? Kanske du vet, minns att ni varit på Bullerö. Själv brukade jag åka dit och spana i dom här sprickorna när fågelskyddstiden passerat, och det var då lätt att se var det fanns vit spillning där dom häckat! När Minken kom ut dit för kanske 25 år sen så fanns det inte längre någon spillning kvar där på höstarna..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-08-20 12:47
Tack Jan,
det var några år sedan vi var på Bullerö och då såg jag inte till några tordmular. Men jag hade inte möjlighet att spana så mycket och fotade bara de fåglar som fanns precis i närheten av husen. Det var dessutom fågelskydd när vi var där. Läste nyligen att sillgrisslor återetablerar sej på ställen där det bor skarvar. Skarvarna ger nog ett visst skydd.
Hälsningar Lena
De är som du säger - oemotståndliga och en dröm för varje naturfotograf. Gillar de fina välgjorda porträtten med perfekt skärpa, vitbalans och komposition.
Svar från Lena Holm 2023-08-20 12:49
Tack Stefan,
för dina fina ord. Ljuset var mjukt och då är det inte så svårt att få till bilder. Dessutom poserar lunnarna väldigt tacksamt. Man får ibland en känsla av att de vet att man står där med en kamera och då visar de upp sej lite extra, flaxar med vingarna och vrider sej runt.
Hälsningar Lena
Fantastiskt vacker fågel, vilken upplevelse du bjuder på här. Bra berättat och fina bilder tycker jag.
Svar från Lena Holm 2023-08-20 12:50
Tack Morgan,
för din fina kommentar. Lunnefåglar gör sej bra på bild och här fick jag nästan oändligt med fotomöjligheter. Dessutom bara enstaka andra personer på ön.
Hälsningar Lena
WOW og atter WOW Lena.
Flotte fotografier af en meget smuk og charmernde fugl.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2023-08-20 12:51
Tack Erik,
man känner faktiskt lite WOW när man står där med alla lunnefåglarna runt sej och det bara är att välja och vraka bland motivet.
Hälsningar Lena
Åh, dom är ju för söta dessa fåglar.
Många fina bilder med miljö men härligt också att få se några riktiga närbilder.
Ing-Marie
Svar från Lena Holm 2023-08-20 21:08
Tack Ing-Marie,
jag ville gärna visa miljön på ön men det gick att ta hur många närbilder som helst och just lunnefåglarna är ju extra tacksamma motiv för det :-)
Hälsningar Lena
Lunnefåglarna är så charmiga i sin klumpighet på land. Fina bilder på "papegojorna". På Hornøya är det tacksamt att fotografera dem då de är helt orädda för människor. Det är nästan så man kan klia dem under hakan.

Tommy S.
Svar från Lena Holm 2023-08-20 21:12
Tack Tommy,
jag hade inte klart för mej att vi skulle komma så nära fåglarna på Hornöya, för då hade jag nog haft 70-200 istället. Men det är ju kul att få riktiga närbilder ibland även om det nog hade gått även med 200 mm.
Hälsningar Lena
En häftig fågel och riktigt fina bilder. Har aldrig sett fågeln i verkligheten, men skulle gärna vilja. Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2023-08-21 17:53
Tack Nina,
du måste tyvärr åka en bit för att få se lunnefåglar. Ön Runde i Norge är nog det närmsta stället. De finns också högre upp i Norge, på Island, Skottland, Färöarna, Svalbard och antagligen fler ställe där uppe i norr. Runde är en mysig plats som många åker till för att fota lunne och om du söker här bland bloggarna finns det flera som visat bilder därifrån.
Hälsningar Lena
Jättefina bilder på lunnefåglarna! Den som sitter bland blommorna blev annorlunda och riktigt fin. Runde ligger ju väldigt nära jämförelsevis för just lunnefågel men mångfalden i Varanger är ju en klass i sig. Ska finnas fina gömslen där också.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-08-21 17:56
Tack Johnny,
vi var en sväng i Båtsfjord där flytgömslena ska finnas men det är inte något som man kan se på håll och de kanske bara används på våren när fåglarna kommer in där. Slutet av mars och april ska vara väldigt spektakulärt här uppe. I synnerhet som de "gulliga" fåglarna tydligen kan slåss ordentligt för att få bästa boplatsen. Dessutom finns det ju praktejder och en del annat kul här då.
Hälsningar Lena