B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Ny favorit och en resa söderut

Jag har varit på resa söderut och fått en ny favorit (ovan), jämte skärfläckorna. Det kan hända att den uppehåller sej nära Stefans fotomarker, vilket jag inte tänkte på förrän jag var på väg hem. Långhelgen har varit späckad med naturupplevelser som började med Hornborgasjön samt ett besök "bakom kulisserna" hos Öhrnen, vidare till Vomb och Flyinge med dimma, fåglar och hästar, äkta bokskog, skärfläckor utanför Åhus och slutligen svarttärnorna, som jag aldrig haft möjlighet att fotografera så nära förut. Mer kommer inom kort.

Hälsningar Lena    

Postat 2023-05-21 21:49 | Läst 407 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Händelser vid stubben

Det börjar tidigt, innan solen nått stubben kommer ekorren och kollar efter godsaker. Så här tidigt på morgonen finns det inte så mycket kvar. De är blyga i år, kanske för att vi har kapat syrenhäcken som var deras säkraste väg in till fågelmatningen. 

Så fort jag fyllt på med nötter på stubben är en skata på plats och hetsäter. Inga andra fåglar kan plocka med sej så många jordnötter i näbben som en skata.

Steglitserna är förstås på plats. De flesta i automaten men en och annan landar på stubben.

Steglitsen får sällskap av en humla.

Det är också OK med en bofinkhona på samma matställe.

Bambi smyger i skogen nedanför stubben och jag noterar att hon mumsar i sej sånt som de ska äta så här års dvs inte penséer eller tulpaner.

Regerande härskare på stubben just nu är svart och grå. När en kråka landar får den i allmänhet äta ostört.

Men,...det finns sex katter i grannhusen och här är det Bosse som intagit stubben. Jag ertappade honom med att slicka i sej solrosfrön, tyvärr fick jag inte det på bild. Bosse är kanske inte en av de mest fågelintresserade katterna.

Han tycker att stubben är en fin plats att sitta och spana från. Att det dessutom finns goda frön som man kan snaska gör den inte sämre. Som en skål jordnötter vid TVn.

Jag bevittnade även hur två kråkor jagade en av grannkatterna under högljudda kraxande. En kråka dök och strök över katten så nära att den nästan vispade i pälsen med fötterna. Kanske är det kråkan som är kung på stubben? 

Hälsningar Lena

Postat 2023-05-16 19:14 | Läst 934 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Lövsprickning i den nordligaste bokskogen

Ganska oplanerat blev det en morgontur till Sveriges nordligaste bokskog vid Fånöö utanför Enköping. När jag kom dit mötte jag en tjej som promenerade med en häst.

Jag blev snabbt helt trollbunden av träden och grönskan som hade börjat spira.

Men plötsligt är det någon som puffar på mitt ben. En liten terrier, antagligen en strävhårig jack russel, försöker fånga min uppmärksamhet. Den har släppt en pinne vid mina fötter och tycker att jag ska ta upp den och göra något med den. Helst nu på en gång!

Det är tjejen med hästen som vänt och passerar igen. Hunden är förstås hennes men den tycker att det är roligare med en främmande person som står i diket och fotograferar träd. Jag hade 16-35 på kameran och väldigt liten bländare, så jag höll kameran nära marken och tog några bilder på den pigga hunden. För mej blev det här en bild med hög "må bra faktor" och helt oväntat då jag aldrig mött någon när jag fotat här förut. 

Jag experimenterade inne bland träden och det blev en hel del stående format.

Det var mysigt och jag njöt av att vara där trots att jag visste att bilen var felparkerad (men inte i vägen för den som måste passera, ens med en jättetraktor). 

Några bilder med stor bländare är ju nästan obligatoriskt. Jag har ännu inte hittat formen för hur man visar en bokskog på bästa sätt så jag testar mej fram.

Passade på att ta en bild på gården Fånöö, ett fint ställe onekligen och ett rätt bra läge.

Vitsipporna blommade fortfarande och löven hade precis börjat spricka ut i den nordligaste bokskogen. 

Hälsningar Lena

Postat 2023-05-14 19:08 | Läst 715 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Kungsfiskarna i Fyrisån

Peter visade bilder på kungsfiskare från min "hemmaplan" dvs Årike Fyris i Uppsala. Trots att det är nära mitt jobb har jag ännu inte haft tid att spana på dem. Onsdag efter jobbet lyckades jag få till en stund. Först en bild från båthamnen där man kan sitta på en fin bänk med tillhörande bord och spana. Ibland sätter sej kungsfiskaren på en av pollarna.

Boet har den en bit därifrån och det är minst lika risig miljö som det par som Peter visade. Här sitter den nedanför boet.

Det här är samma par som Peter visade och för er som vill se miljön runt fåglarna ser det ut så här. Man står på motsatta sidan av ån och det är minst 30 meter till fåglarna dvs 500 mm brännvidd är egentligen för kort. Men med 45 mp kan man ju beskära en hel del. 

Här flyger honan in i boet med hannen som hejar på utanför.

Honan flög ut ibland och gjorde en kort sväng över vattnet. Det var inte helt lätt att hänga med men kamerans autofokus gjorde det, ibland i alla fall.

Här har honan varit ute en sväng och är på väg tillbaka.

Eftersom de blir smutsiga inne i boet badas det en hel del. 

Den här badade flera gånger bakom den tjocka pinnen den nu sitter på. Det blev inga bilder värda att visa som ni kanske förstår.

Om man hasar ner för slänten och sitter vid kanten av ån kan man få den här vinkeln. Men det är fler pinnar och annat som kan komma i vägen om man väljer denna plats. Det kommer nog att bli fler turer hit för att se hur de går för dem. Det finns också en trogen skara entusiaster här som bevakar vad som händer, så man kan alltid få en uppdatering om hur det står till med kungsfiskarna när man kommer dit (och en hel del annat om fågellivet i detta område).

Hälsningar Lena

Postat 2023-05-12 20:52 | Läst 731 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

Doppingdans

Det var skäggdoppingar på Kyrksjön den här fina morgonen och skäggdoppingar så här års brukar kunna bjuda på charmerande underhållning. Jag spanade och väntade...

De höll till ganska långt ut på sjön och det hände inte så mycket. Jag tog fram min frukostmacka.

Plötsligt var de två doppingar rätt nära bryggan och jag fick bråttom att hitta någonstans att lägga mackan samt komma i en bättre position på den frostiga bryggan. Jag hann ner på knä...

Då dök de...attans! Men ibland händer det grejer så här års och jag hade kvar fokus en kort stund till.

Då skvätte det till och de kom uppfarande tillsammans med en massa växtmaterial i näbbarna. Full fart med simfötterna. 

Det riktigt intensiva skvättandet pågick inte många sekunder och det är nog jobbigt att hålla den positionen. 

Den fina dansen mattas av men de behåller positionen och växterna ytterligare en liten stund.

De svänger sina huvuden och skvätter lite, och jag hoppas att det är skarpa bilder jag har lyckats få för det gick fort. 

Så släpper de grönsakerna och avrundar mer värdigt dansen. Precis då sipprar en liten solglimt ner på fåglarna.  

De avrundar ganska snabbt och nickar ett par gånger mot solen. 

Sedan simmade de ut på sjön där det fortfarande var lite dimma kvar i den skuggiga delen. Jag tog upp min halvätna macka och smygtittade på bilderna. Det började bli dax att åka hem och sedan till jobbet. Innan jag kom till bilen hann jag dock med att möta en sädesärla på en väldigt fin plats, bilder som några av er nog har sett.

Hälsningar Lena

Postat 2023-05-09 21:06 | Läst 444 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera