B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Odlar man måste man också skörda

Det borde väl inte vara något problem och nej, för det mesta är det bara att lägga på tallriken eller stoppa i grytan. Men varje hobbyodlare känner nog igen sej när jag påtalar att väldigt mycket mognar på en gång i slutet av sommaren. Hur ska man då ta tillvara godsakerna?

Körsbärstomater mognar i mängder samtidigt med de stora bifftomaterna. 

Om man sätter basilikafrön i tomatkrukorna blir det en basilikadjungel mot slutet av sommaren. Det blir fantastisk pesto men inte ens pesto står sej särskilt länge i kylen. 

Här är det gula (heta) chili som ska torka i ugnen. Efter torkning blir det en omgång i morteln och resultatet en burk med starka "chiliflakes" som fungerar utmärkt som krydda i olika sorters rätter.

De här gula chilifrukterna är en mild Habanero som blir mycket god marmelad. De smala gula frukterna sätter jag i för att få lite sting på marmeladen.

Chilimarmelad på camenbert eller rejält lagrad hårdost är verkligen smaskens. 

Jag skördar förstås mängder med tomater och sorterar dem i olika skålar beroenden på om de ska ätas inom kort eller kan stå ett tag. Tomater som ligger på bordet ska helst ätas samma dag, bara att stoppa i munnen när man blir sugen.  

Men det blir också tomater "över". Körsbärstomater som är lite övermogna och har spruckit när jag plockade dem. De är helt OK, men ska användas på en gång annars möglar de och blir oätliga. Med bladkryddor (som finns i överflöd), chili och vitlök blir det otroligt fin tomatsås som kan användas i en grönsaksgratäng eller frysas för att förgylla en pastarätt eller pizza mitt i vintern. 

De här grönsakerna är inte så svåra att ta tillvara. Aubergine, stora milda chili (som paprika men med mer smak) och köttiga bifftomater. Det blir en grönsaksgratäng till söndagsmiddag.

Rostade aubergineskivor.

Hårt grillade chilifrukter (alternativ till paprika). De ser förstörda ut men det svärtade skalet tar man bort och använder bara fruktköttet. Det är en del pyssel och jag gör bara denna gratäng när jag är ledig. 

Sedan varvar man aubergineskivor med skivad tomat och den grillade, skalade chilin (eller paprika). Man toppar rätten med en tomatsås med mycket örtkryddor bl a salvia och basilika. Den kokade jag igår av de små tomaterna som finns i början på detta inlägg. Slutligen riven västerbotten och lite parmesan, sedan 25 minuter i ugnen. Jag väntar på att den ska bli klar...

Hälsningar Lena

Postat 2019-09-01 18:09 | Läst 2176 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera