B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Sommarcollage

Idag har jag njutit av sommarvärmen och solen precis som så många andra. Jag bjuder därför på ett sommarkollage med små flygfän som vi så gärna förknippar med sommar (inte mygg alltså).

Ha en fin lördag allihopa,

Lena

Postat 2019-07-20 17:22 | Läst 1926 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Sommarens tur till mossen

Efter fyra timmar på en madrass i bilens bagageutrymme gav jag mej ut på mossen strax efter tre på morgonen. Ni som hängt här ett tag vet vilken mosse det är frågan om...

...Knuthöjdsmosse förstås, strax utanför Hällefors. 

Var är dimman? Näe, så mycket av den högt önskade dimman var det inte. Himlen började färgas rosa inför den stundande soluppgången, men det återstod minst 45 minuter (om det nu inte var för mycket moln).

Jag hittade lite dimma....här och där...men det var tyst på mossen. Jag varken hörde eller såg några fåglar. Det var ganska stämningsfullt ändå...och jag var helt ensam. 

Jag hittade en smålom i halvmörkret. Den låg stilla och spanade. Om den ligger på ägg känns det lite sent men den fortsatte att ligga där resten av morgonen. Någonstans långt borta hörde jag det karaktäristiska ljudet från en annan smålom.... 

Det kunde gärna få komma en sådan. Eller vilken fågel som helst som behagade simma på den blanka ytan faktiskt. Jag fick nöja mej med månen och smålommens rop som nu återkom allt oftare.

Jag vandrar vidare mellan pölarna och njuter av stillheten.

Det börjar ljusna och jag inser att det antagligen är för mycket moln för att solen ska kunna tränga igenom när den går upp. Klockan är strax efter fyra på morgonen.

Jag hittar en annan smålom. Den gör inte så mycket....ropar till sina kompisar ibland....skakar sina fötter...lägger en och annan fjäder tillrätta.

Det börjar ljusna och den sträcker på sej...

...flaxar några gånger med vingarna och simmar sedan målmedvetet till pölens högra ände där den tillfälligt försvinner bakom gräset. Den som har varit och tittat på smålom vet precis vad som kommer härnäst...den har vänt upp på startbanan...

...och kommer sedan sättande i full fart. Jag lyckas sätta fokuspunkten på den när den kommer fram bakom grästuvorna, precis innan den lättar och försvinner bort. 

När jag kommer ut på spången har solen faktiskt börjat tränga igenom molnen och jag får en kort stund med lite guldglans i resterna av den tunna dimman. 

Klockan har hunnit bli fem och jag tar fram "första frukost", ett par kokta ägg på knäckebröd...

Vem behöver en flott frukost när man har denna utsikt.

Eftersom jag sitter ner flyttar jag runt objektiven på de två kamerahus jag hade med mej. Med 16-35 mm på min 5D mkIII ser det ut så här. Hade jag bara haft något att luta mej mot hade jag nog suttit kvar här en lång stund, men en sittdyna på en träspång tappar tjusningen efter ett tag. 

Jag träffade ett äldre par samt två andra manliga fotografer under vandringarna runt mossen. De två tipsade mej om att de sett smålom med ungar i en pöl som jag inte hade varit vid ännu. De hade kommit simmande helt nära med bägge föräldrar där de satt och spanade (man kan bara sitta på ett ställe). För att intyga att det finns ungar så är de två mörka kluttarna på denna bild smålomsungar. Om jag inte fått veta att de skulle vara där hade jag nog inte sett dem där längst bort i pölen.  

Solen strålade då jag åt min andra frukost vid halv åtta sittande vid en annan pöl. Här var det fart på lommarna men solen sken obarmhärtigt och från "fel håll". 

Man vill ju gärna fånga lommarna när de startar men här är det en som kommer in och landar. Snacka om buklandning. Initialt verkade den bromsa med fötterna nere i vattnet, men här har den dragit upp fötterna och glider fram över vattenytan. 

Kanske den anpassade landningssträckan för att komma precis framför dessa två som redan låg i pölen. Det uppstod lite jagande hit och dit men vinden hade börjat krusa ytan så det blev mest vitt blänk på bilderna. Det var dax att packa ihop och påbörja hemresan, efter en stor och efterlängtad kopp kaffe på macken. 

Det var allt för denna gång.

Hälsningar Lena

Postat 2019-07-19 16:40 | Läst 1821 ggr. | Permalink | Kommentarer (18) | Kommentera

En som bara haft sommar i livet....

" - Hej, det här är jag och min mamma i vår hage. Här har jag varit så länge jag kan minnas."

" - Blir det bra så här? Jag är inte så van vid fotografer i hagen."

" - Jag testar lite och lipar till fotografen. Det verkar gå hem. "

" - Jag kan vara allvarlig också... Då försöker jag bara se så söt ut som jag kan."

" -  Mmmmm mamma, det är bra mysigt här bland blommorna i hagen..."

" - Åhh, extra skönt kli på ryggen. Någon sa att fotografen gillade detta. Jag håller med, grymt skönt."

" - Mmmmmmm..."

" - Fick du med allt nu?...Extra gos mot gräs, sommarens bästa. "

" - Det är OK att bli lite sömning eller ?.....Det händer så mycket här i hagen. Igår var det någon som duschade oss i flera timmar. Måste vila lite..."

" - Men nu är jag pigg igen! "

Hälsningar Lena

Postat 2019-07-16 14:15 | Läst 3176 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

En sommarserie

En sommarserie med bilder som blev till under en promenad i naturen...

....och som avslutas med sommarens första kantarellkreation på smältande camenbert och ett glas välkyld prosecco.

I morgon ska det visst komma regn (då blir det mer kantareller).

Hälsningar Lena

Postat 2019-07-14 17:39 | Läst 1010 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Tornfalkarnas flygövning

" - Kom igen brorsan! Nu ska vi flyga! Det var ju faktiskt därför vi hoppade ur lådan och tog oss upp på taket."

" - Kolla riktigt noga nu ! Man sätter sej på nocken. Ja, jag har förstått att det blir bättre ljus om jag vänder mej åt andra hållet men vinden, jag måste ha vinden i ansiktet! Dvs pappa sa det. Du får göra vad du kan. "

" - Är du med nu brorsan?! Vingar ut, check!"

" - Vingar uppåt sträck! Check! "

" - Woooow......lättar från taket....Jösses, jag flyger! "

" - Kolla va coolt! Blir det bra bilder nu? "

" - Titta ner?! Vaddå titta ner, är du galen?"

" - Nu är jag redo, nästan...vingar ut...oooo det blåser!"

" - Vingar uppåt sträck! Det är lite ostadigt, vingligt liksom...."

" JAHA! Å nu då? Man skulle ju lätta? Jag kommer att åka på näbben nerför taket !"

" - OOOoooiiii....shit! Det verkar funka! "

" - Jaha, å vad gör jag nu? Hjälp, hur kommer man ner? "

Tack Johnny för att du tipsade mej om att tornfalkarna var på väg ut i världen. Jag hann dit i tid :-). Båda ungarna lyckades landa på taket utan större missöden. Flygövning avklarad, check!

Hälsningar Lena 

Postat 2019-07-12 14:52 | Läst 1584 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera