En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hönan också

För en månad sedan hade vi ett nytt tomtkryss i form av stilig fasantupp. Den vågade sej inte riktigt in till någon matning men tittade i alla fall upp bland rhododendron. Jag har inte sett den sedan dess men vi har hört en tupp några gånger på helgerna sedan dess. I morse när jag precis skulle göra mej i ordning för att åka till jobbet kom min sambo och sa att det är en fasan i trädgården. Jag hämtade kameran och då hade den redan förflyttat sej från baksidan upp på altanen och var utanför köksfönstret. En höna denna gång.  

Hon verkade inte det minsta blyg utan stegade runt och plockade de enstaka frön som var spridda på marken (det som fanns kvar). Vi måste ju ge oss av och då försvann hon bakom växthuset när vi kom ut. Vi strösslade ut en del skalade solrosfrön på altanen. Om hon inte kom tillbaka skulle ju koltrastarna äta upp dem.

När jag kom hem vid halv sex idag såg jag spåren i snön. Typiska avtryck efter en hönsfågel och större än några andra spårstämplar från fågel som vi haft i trädgården. Det var ganska många spår, så hon kanske hade en väninna med sej. I morgon jobbar sambon hemma så han får hålla lite koll. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-03-19 20:11 | Läst 388 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Snygg profilbild och otroligt så "välkammat" det är, påminner om fiskfjäll.
Förmodligen ganska motståndskraftig mot väta.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-03-21 07:42
Tack Gunte,
den här dräkten är nog väldigt motståndskraftig mot både kyla och väta, som på de flesta fåglar. Det blir dock tydligare på en stor fågel där man kan se de individuella fjädrarna. Håller med att det liknar fiskfjäll.
Hälsningar Lena
Snyggt och kul. Hos mig kom fasanhönan först och några veckor senare hanen till min matning
Svar från Lena Holm 2024-03-21 07:44
Tack Peter,
vet inte om de varit på besök fler gånger, men sambon såg dem inte när han var hemma. Jag har dock inte sett spåren i snön förut. har inte du bilder på dina fasaner eller har jag missat dem?
Hälsningar Lena
pdahlen 2024-03-21 10:35
De kommer nog vilken dag som helst 😊
Fina bilder på hönan! Jag gillar särskilt sista bilden där den blivit en riktig boll.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2024-03-21 07:45
Tack Bjarne,
jag valde den sista just för att hon ser ut som en "boll". Jag tycker hönorna är minst lika fina som hannarna. Om solen belyser honornas dräkt skimrar den också vackert, men mera diskret.
Hälsningar Lena
Vilket härligt besök! Jag hade en tupp med fem hönor på regelbundna besök, men sedan Maluszek flyttade in håller de sig hos grannarna. Kanske bra för att jag gillade inte när dem klippte alla mina krokusar förra året...
Underbara bilder!
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2024-03-21 20:18
Tack Halina,
jag kan tänka mej att den katten inte tillåter några fasaner på tomten :-) Jag har inga krokusar men det kommer en del andra lökar som jag hoppas får vara ifred. Hittills har jag bara sett en höna inne på tomten.
Hälsningar Lena
Kul med annorlunda besök, här ser man aldrig någon fasan.
Hon ser rund och go ut på på sista bilden.
Mina tankar går till en kotte när jag ser fjädrarna i närbild.
Ing-Marie