En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Fåglarna i Kruger

Man kan inte rapportera från en safari i Kruger utan att ha åtminstone ett inlägg om fåglar. Man skulle kunna göra en resa med enbart fokus på fåglar i denna nationalpark och ändå känna att man bara sett en bråkdel av det som finns. Jag är ingen utpräglad fågelfotograf men jag lyckade fånga några på bild.

Världens största fågel måste man ju ha med. Men de är knepiga att få bra bilder på med den långa halsen och lilla huvudet.

Afrikas tyngsta flygande fågel är koritrapp (eng. kori bustard) och det här var verkligen en bonus som en ihärdig medresenär med kikare lyckade få syn på. Mitt 300 mm med 1,4 extender räckte egentligen inte till och bilden är kraftigt beskuren och brusig. 

Näshornsfågel är också lite av ett måste att visa. Roliga fåglar som ofta satt längs vägen. Ett par höll till vid en utkiksplats och verkade mycket vana att posera för fotografen. Den ena passade dessutom på att sandbada inför publik.

Jag blev snabbt förtjust i de vackert blåglänsande stararna. Insåg efter en tag att det var minst två olika arter. Detta är en Burchell's starling med svarta ögon.

Greater blue-eared starling hade gula ögon och skimrade om möjligt ännu mer när man såg den i solen.

 

En annan vacker och relativt vanlig fågel som ofta satt i buskar vid vägen var denna "European Roller".

En vacker släkting som var betydligt ovanligare var den här "Lilac breasted roller". Återigen räckte min utrustning inte alls till för att göra denna vackra fågel rättvisa.

Pärlhöns är desto vanligare och denna variant har en hård kam på huvudet.

När vi stannade för att köpa lunch en dag hittade jag ett fågelbad. Det nyttjades av främst tre olika arter under den stund jag stod och tittade på badet (vilket var längre än någon annan, småfåglar har inte så hög status bland lejon och elefanter). Fågel till höger är en "White-browed robin-chat, helt bedårande i vattnet. Till vänster tror jag är en "Dark-capped bulbul" för den är knallgul runt kloaken.

En mycket ivrig badare var denna "Arrow-marked babbler" och det blev många skvättiga bilder på denna i badet. Den var också ganska högljudd.

 

Det finns oerhört vackra små fåglar som liknar kolibrier men är något större och dessutom färgranna småfåglar som heter "bee-eaters". Denna ovan finns inte i min lilla bok men den hör antagligen till någon av dessa grupper. Vi såg också flera olika sorters kungsfiskare, men på för långt avstånd eller i hopplöst motljus.

Mot slutet av den sista dagen, då vi hade bråttom till grinden efter mötet med lejonen passerade vi ett stort dött träd med dessa två. Det är en vacker örn som heter Bateleur med ett vingspann på 170-185 cm. Vi hade sett dem på långt håll tidigare men här satt det två i ett träd som dessutom jobbade hårt på att göra flera. Det blev tvärstopp en kort stund och jag lyckades vinkla upp kameran mot fåglarna. Ljuset var besvärligt och grenarna i vägen men några bilder blev det.  

Jag hade kunnat stanna mycket längre i Kruger...

Hälsningar Lena

Inlagt 2013-04-17 22:46 | Läst 12394 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Vilka härliga fåglar.
Stararna var jättefina med sina glänsande fjädrar
Marianne
Svar från Lena Holm 2013-04-18 19:21
Tack Marianne !
Stararna var oerhört vackra och de fanns på väldigt lättillgängliga platser t ex parkeringar. Jag hade kunnat stanna mellan bilarna betyligt längre bara för att följa dem från skugga till skugga (det var varmt den dagen).
Hälsningar Lena
Riktigt fina och nära bilder på fåglarna i Kruger, jag gillar speciellt näshornsfågeln med den roliga och gula näbben, den ser bara för kul ut! Ha dt fint!//Perran
Svar från Lena Holm 2013-04-18 19:23
Hej Per,
näshornsfågeln hade definitivt karaktär och jag har en hel serie med bilder på dem. De uppvisade också en rad olika poser, lite show över dem.
Hälsningar Lena
Nämen har du varit i Krugerparken nu också? Jag hänger verkligen inte med härinne längre :-P Och som fågelälskare blir jag ju alldeles lycklig av ditt inlägg. Åh vad många spännande arter du lyckats fånga. Väldigt fina bilder! Den på näshornsfågeln gillar jag allra bäst :-). Ha en härlig dag! Mvh Elisabeth
Svar från Lena Holm 2013-04-18 19:26
Tack Elisabeth !
Jag har hittills bara visat bilder på däggdjur men Kruger har ett oerhört fågelliv. Näshornsfåglarna är ju inte unika på något sätt men det har så sköna poser och verkar nästa showa lite när man tittar på dem. Jag hade kunnat hålla på med detta mycket längre än vi gjorde men plikten kallade.
Hälsningar Lena
Schysst samling. Tredje bilden underifrån är en Southern Carmine Bee-Eater (Merops nubicoides), skulle jag tro.
Svar från Lena Holm 2013-04-18 19:28
Tackar!
Eftersom karmin är en kraftig röd färgton har du säkert rätt. Det fanns så mycke fåglar och alldeles för lite tid att titta på dem.
Hälsningar Lena
Hej Lena! Du har ett härligt förråd med strålande djurbilder och nu dessa fina fåglar! Mycket intressanta resor då ökar chanserna till mer och bra bilder! Ha det gott//Danne
Svar från Lena Holm 2013-04-18 19:30
Hej Dan,
visst får man fina chanser att ta bilder om man reser till intressanta platser men om man inte övar i sin vardagliga miljö så blir resultaten inte alls så bra, även om motiven är väl så exotiska. Jag har märkt stor skillnad på vad jag åstadkommer nu och för några år sedan.
Hälsningar Lena
Härlig fågelkavalkad, Lena!
Svar från Lena Holm 2013-04-18 19:31
Tack Wolfgang,
det fanns så mycke att välja bland.
Hälsningar Lena
Vilken härlig fågelkavalkad du bjuder på. Gillar speciellt bilden på den pilmärkta babblaren :).

/Torbjörn
Svar från Lena Holm 2013-04-18 19:33
Tack TOrbjörn
babblaren fick jag flera fina bilder på och de är nog de bilder som är av bästa kvalité egentligen.
Hälsningar Lena
Jisses, är du fågelfotograf också? =)
Såååå fina bilder! =)
Svar från Lena Holm 2013-04-18 19:33
TAck Heléne,
när det finns fåglar kan jag inte motstå dem! Helt enkelt!
Hälsningar Lena
I Namibia då jag såg min första struts höll nästan vår chaufför på att köra av vägen eftersom jag hojtade till så högt. En struts ville jag inte missa, hade ju ingen aning om att de senare skulle vara många och dessutom nära.
Europén Roller är det den vi kallar för blåkråka? Inget vidare namn på en så vacker fågel.
Fina fågelbilder. Den näst sista örnbilden är kul med den blicken du får där. ."
"komma här och störa"
Svar från Lena Holm 2013-04-19 09:09
Hej Margareta,
du har helt rätt i att det är en blåkråka och den under heter på svenska lilabröstad blåkråka. Dte borde jag kollat upp för det är ju så lätt med de latinska namnen. Jag är ju inte en fågelskådare i grunden....
Örnarna ertappade vi nästan på "sängkanten" så lite örnblick får man ju ta.
Hälsningar Lena
Undrar varför den den stackars Pärlhönan ser ut som den gör :-)
Men i övrigt var det mycket vackra fåglar.
Har full förståelse för att du har velat vara kvar ett tag till. Det verkar ju finnas hur mycket som helst att se där.
ing-marie
2021-02-09 18:41   Lars Johansson
Hej Lena,

Du säger att du inte är en utpräglad fågelfotograf, men dom bilder som du här visar
bevisar motsatsen.
Jag tycker att du är jätteduktig.