En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Dagen före bröllopet

Eftersom en del av huvudgästerna hade lång resväg anlände vi alla inom familjen med god marginal, dvs två dagar innan bröllopet. Första kvällen samlades vi alla för en familjemiddag på ett mysigt ställe i London. Förmiddagen dag två kunde man spendera som man ville och min svåger, som liksom oss sett Londons centrala sevärdheter, föreslog The British Museum. 

Tja, varför inte. Där kunde det nog finnas en del att titta på, så vi följde med.

Vi "hängde på låset" kan man väl säga och jag fick denna bild innan massorna trängde in på museet. 

Om man inte har läst på ordentligt innan uppstår onekligen frågan "var ska vi gå först ?" 

Om man bara följer strömmen hamnar man här och det är ju tillräckligt för att stanna och ta en bild.

 

Om man sen viker av till vänster och "följer strömmen" hittar man snart det som nog är museets största sevärdhet, Rosettastenen. På denna stenplatta finns tre liknande texter på tre olika forntida språk inristade, varav det ena är hieroglyfer. Rosettastenen blev därför språknyckeln som gjorde att man kunde tyda hieroglyfer. Stenen hittades 1799 av Napoleons trupper i Egypten. Hur den hamnade i London...

Britterna har onekligen varit  runt en del i världen och samlat på sej historiska objekt som fängslar mej mer än jag trodde då vi klev in i dessa byggnader. 

En stor sal är täckt med dessa stenplattor från antikens Grekland och jag förlorar mej i detaljerna och hur väl de avbildat hästarnas anatomi.

The Lewis Chessmen är en del av en samling schackpjäser från 1100-talet snidade av valrossbetar. De hittades 1831 på en ö utanför Skottland och ett mindre antal av dessa schackpjäser finns på ett museum i Edinburgh, majoriteten (82 delar) finns här. De ser ut att vara samma färg på alla pjäser men när de hittades ska en del ha haft en rödaktig färg. 

När vi klev in i avdelningen som hette "The Islamic World" blev det ett ganska långt stopp när vi hittade montern med astrolabier. De äldsta astrolabierna var av trä men islamiska hantverkare tillverkade astrolabier i mässing med betydligt större precision. Med islams spridning spreds också bruket av astrolabier.  Kortfattat kan man säga att de användes för att bestämma himlakroppars höjd över horisonten och ur dessa beräkna latituden, dvs läget i nord-sydlig led från ekvatorn till polen, men när man tråcklar sej igenom den engelska texten framgår det att de användes till betydligt mer än så och de kallas för "dåtidens datorer". Sökfunktionen var antagligen lite mer komplicerad än idag.

Den här vasen från Rom är daterad ungefär 15 år före Kristus till 25 år efter. Detaljerna är helt otroliga och antas ligga bakom det klassiska engelska porslinet Wedgwood. Det finns förstås perfekta bilder av denna vas på nätet som beskriver motiven i detalj, men jag hade aldrig hittat den och tittat på bilderna, för det här är inte något som jag söker efter (och de algoritmer som styr vad jag "råkar snubbla över" på nätet omfattar inte Portland Vase). Det är en fredag vi besöker museet och nästan i varenda avdelning stöter vi på skolklasser i olika åldrar, med olika uppgifter, papper, pennor, mobiltelefoner och kartor över museets utställningar. Undrar om de förstår vilken ofantlig "guldgruva" av historia de har att tillgå.

På kvällen samlades vi på brudparets lokala pub. Vi har varit där förut och det är en mysigt ställe utan storbildskärmar med fotboll och med musik på lagom volym. Promenadavstånd till hotellet förstås.

En av brudens nära vänner och brudtärna.

Brudgummen pratar med sin blivande svåger.

En hund ligger på golvet och håller koll på vad som händer. Det är en typisk kamphund, ganska stor, men den är trygg på detta ställe och rör inte en muskel ens då vi kliver över den för att nå våra bord. 

Brudparet har bokat ett rum extra för att ha en kort genomgång över hur ceremonin ska gå till och vad som förväntas av alla inblandade. Bruden, som delar ut instruktioner, bär dagen till ära en mörk rosa överdel som hennes mamma en gång gifte sej i. Idag passar den utmärkt till jeansshorts.

Det här ögonblicket kommer igen i nästa inlägg.

Förutom närmsta familjen har en del del av brudens vänner rest över Atlanten för att närvara vid bröllopet. För flera är det första gången de reser längre än till USAs närmsta grannland Mexiko. 

Middag blir det på puben och på detta ställe finns en kock som lagar thailändsk mat, väldigt gott och långt från det traditionella "fish and chips". Pad thai med pinnar passar perfekt till både öl och torr cider.

Stämningen är fin och sommarkvällen lång och ljus även i London så här års. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-06-28 20:06 | Läst 584 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Riktigt känner den samlade fina stämningen varvat med lite pirr inför den stora dagen. Trevligt sätt att hålla ihop långväga gäster
Mvh N
Svar från Lena Holm 2023-06-29 21:18
Tack Nini,
det var mysigt på puben och kul för oss i familjen att träffa kompisar som vi bara hört talas om i olika sammanhang.
Hälsningar Lena
Intressant läsning och fint dokumenterat, British museum han ju också varit på, kommer inte ihåg så mycket. Mysigt på puben med skön stämning, var det bruden som var med och dök i Sverige för några år sedan?
Svar från Lena Holm 2023-06-29 21:19
Tack Peter,
ja det är Anna som tog dykcert med oss på västkusten för något år sedan. Då kom hennes blivande man till Sverige och vi träffade honom före mamma och pappa. British Museum var enormt och vi såg bara en bråkdel men man blir ändå helt överväldigad.
Hälsningar Lena
Hej Lena,
Vilken trevlig pub. Perfekt uppladdning för ett bröllop
BM är en enorm kunskapsmassa och kräver sin tid och intag i portioner.
Du har väl varit på Naturhistoriska redan kan jag gissa. Där finns en avdelning som de flesta missar. Den med mineral från hela världen.
Tack för dina fina reportage.
Ha en fin sommar
Bob
Svar från Lena Holm 2023-06-29 21:22
Tack Bob,
jag kan absolut tänka mej ett till besök på BM och då ska jag läsa på mer innan så jag vet vad jag ska fokusera på. VIsst har jag varit på Naturhistoriska. Jag blir alltid kvar bland skeletten alldeles för länge, men min sambo var mer intresserad av bl a mineralerna, än de olika formerna på bröstbenet hos fåglar.
Hälsningar Lena
Frånsett London och bröllop som fångade intresset så tycker jag din färghantering är ovanligt bra.
/Eric
Svar från Lena Holm 2023-06-29 21:26
Tack Eric,
det gläder mej att läsa. För det mesta handlar det ju om att dra ner högdager och höja skuggorna, lite lagom. Även stora museer kan bjuda på fint ljusinsläpp ibland och med dagens kameror kan man ju även få till bilder där det är rätt dåligt med ljus. Det kommer bröllopsbilder också.
Hälsningar Lena
Tack för en trevlig rundvandring på British Museum, var otroligt länge sedan jag var där så minnet därifrån har bleknat.
Ser ut att vara en trevlig Pub ni varit på också.
Min man hävdar med det bestämdaste att thaimat, ja även annan asiatisk mat, går hur bra som helst att äta med gaffel. 😀.
Svar från Lena Holm 2023-06-29 21:29
Tack Margareta,
det fanns mycket att se på det museet. Jag kan tänka mej att göra fler besök och kanske vara lite mer påläst. Puben är verkligen mysig och man kan förstås även sitta ute, men då är man nära gatan och biltrafiken. Klart att man kan använda gaffel men pad thai är ju inte så svårt att få i sej med pinnar. Nudlarna får ju allt gott att hänga ihop :-)
Hälsningar Lena
Trevligt med lite Londonbilder. Var ett tag sedan jag var där. Har besökt British Museum ett flertal gånger. Tog mig fem besök att se varje avdelningen. Turners målningar på National Gallery brukar jag också gärna se när jag besöker London.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2023-06-29 21:31
Tack Jörgen,
jag har förstått att det krävs flera besök för att se och ta till sej allt som finns i det museet och National Gallery får vi ta en annan gång. Jag ville ju så gärna se och fotografera parakiterna i parken så vi la en del tid på det, förutom att vara med familjen.
Hälsningar Lena
TheInvisibleJackal 2023-06-29 22:12
Förstår det.

Var det halsbandsparakiter? Har sett sådana både i Istanbul och Amsterdam utan att lyckas fotografera dem dock. /Jörgen
Svar från Lena Holm 2023-06-30 11:31
Ja, det var halsbandsparakiter och jag fick mängde med bilder på dem. Här är några.

https://www.fotosidan.se/blogs/logholm/exotiskt-i-london.htm

Hälsningar Lena
Det var en riktigt snygg klassisk trappbild! Schackpjäserna hade jag aldrig hört om, det är ju en riktig skatt, det andra måsta vara speciellt att se i verkligheten. Sen är det aldrig fel att koppla av med vänner på en pub.