En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Atlanthavsveien och pilgrimsmusslor för två

Strömsholmen seasport center ligger längs Atlanthavsveien, en spektakulär kuststräcka söder om Trondheim där en mängd små öar är förbundna med tunnel och sedan ett antal broar.

Det finns gott om platser att stanna och titta på utsikten.

Mängder med turister passerar dagligen och på en bro går det t o m att dra upp kvällens middag. Mest sej och makrill såg de ut att få.

 

På dagens andra dyk hade vi också planer på att ta upp lite middagsmat. Så här ser en pilgrimsmussla ut när den ligger väl kamouflerad i sanden. Det var sådana vi var ute efter.

Smyger man riktigt nära ser musslan ut så här. De "ser" när man kommer och man får oftast bara slå blixt på dem en gång innan de sluter sej. Fredrik samlade i alla fall ett gäng i en nätkasse.

Den här fina eremitkräftan, som har en anemon som hus istället för ett skal, ville också vara med på bild. De roliga lila trådarna kommer från anemonen och fungerar som ett försvar (de bränns).

Efter dyket ska musslorna först rensas och det får bli dagens bild 222. En tysk turist plockade tacksamt åt sig några av de fina skalen. De kommer garanterat att lukta i husbilen för de är svåra att få helt rena.

Musslorna har nu slutit sej och en tunn, vass kniv är det enda redskapet som fungerar. Vi hade 22 stora musslor så det blir även en förrätt i morgon.

 I ett primitivt kök tilllagades sedan pilgrimsmusslorna i vitt vin, med en skvätt grädde, ett par strimlor finhackad knaperstekt bacon, hackad vitlök och en mild chili. Det kanske verkar simpelt men vårt favorittillbehör till denna anrättning är spagetti, denna gång upppiffad med nykokta hemodlade bönor.

Hälsningar från Norge,

Lena

 

 

Inlagt 2014-08-10 21:43 | Läst 6974 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Gissa om jag blir avundsjuk! Både på dykningarna, de vackra vyerna och, allra mest, musslorna. Ser helmumsigt ut!
/ Björn T
PS Och bra bilder förstås!
Svar från Lena Holm 2014-08-11 13:37
Tack Björn,
vi äter bara pilgrimsmusslor då vi kan plocka dem själva, så det blir ett par gånger om året. Det hör till när man dyker i Norge och rätt tillbehör finns alltid med. VI har lite växlande väder men för det mesta så är vyerna spektakulära.
Hälsningar Lena
Vilka vackra vyer på så fina broar Fina havsinvånare musslorna och maten Ni får ha det gott : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2014-08-11 13:38
Tack Gert,
tänkte att det kanske var många som ätit musslorna utan att det hur de ser ut levande. De är väl kamouflerade. Vi hade fin utsikt när vi åt middag.
Hälsningar Lena
Jag har aldrig ätit eller sett hur musslor ser ut varken i vattnet eller på tallriken förrän nu. Är det musslor som blir så mycket mat av som du har ovanpå spaghettin eller?
Du tycker klart jag är underlig men när man inte varit så mycket vid havet så är man verkligen rudis på detta.
Det är ett annorlunda vackert landskap där i Norge kring Trondheim.

När man kommer med tåg ser det inte ut så här med dessa vackra broar.
Sedan när man åker buss som vi gjorde förra året där så stannar den inte utanför Trondheim vilket är en förlust helt klart.
Spännande vad du har för dig i morgon. Den där kräftan ser ut vara en inte elak kanske men inger respekt.
Hoppas du nu sover gott
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2014-08-11 13:43
Tack GUn-Inger,
pilgrimsmusslorna är stora och det blir en rejäl bit från varj mussla så det är det som ligger ovanpå spagettin. Mums men så löjligt dyra att köpa i affären att vi bara äter dem när vi är på semester och kan plocka egna.
Vi är söder om en ort som heter Kristiansund, som ligger en bit söder om Trondheim, vet dock inte hur långt det är. Idag är det nya dyk på gång och vi har redan gjort ett. Mer om det senare. Den lilla kräftan är bara några cetimeter hög så den är inget att oroa sej för.
Hälsningar Lena
Ojojoj vilken middag ni fick. Snacka om närodlat :-)
Svar från Lena Holm 2014-08-11 13:44
TAck Tommy,
den här lyxen unnar vi oss bara när vi kan plocka dem själva. Vi har två var till förrätt ikväll också.
Hälsningar Lena
Den vägen känner jag igen, väldigt fotogenisk. Tyvärr var det ganska mörkt då vi åkte där och det var på den analoga tiden dessutom så jag har inga bilder, vi hade bråttom att få fatt på husrum för natten också. Men minnet av broarna och vägen har jag kvar.
Kul att få se hur pilgrimsmusslan ser ut i havet och visst har de vackra skal.
Är inte min favoriträtt i vanliga fall men i din tillagning ser det väldigt gott ut, måste testa.
Svar från Lena Holm 2014-08-11 13:47
Hej Margareta,
vi har åkta lite fram och tillbaka på broarna, som utflykter mellan dyken, och det är en fascinerande kuststräcka. Vi äter bara pilgrimsmusslor då vi kan plocka dem själva och det känns som lagom. Det är riktigt gott någon gång ibland och det går dessutom väldigt snabbt att laga till. Tillsammans med spagetti passar det hungriga dykare.
Hälsningar Lena
Vilken lyx, färsk kvalitétsmat direkt ur havet och dessutom för egen hand:) Storslaget både ovanför och under vattenytan. Den där lilla eremitkräftan är både ful och fin:)
Svar från Lena Holm 2014-08-11 13:49
Hej Ingemar,
vi lyxar bara till det med pilgrimsmusslor då vi kan plocka dem själva. Det blir några till förrätt i kväll också. Just den här eremitkräftan, med anemonen, kan man bara se i norska fjordar. De blir så läckra när de är fulla med lila trådar.
Hälsningar Lena
Det är säkert en spännande väg att köra och att fotografera, vilket jag kommer att göra någon gång.
Snygga bilder på musslan och kräftan! Och jag är litet avundsjuk på Era gourmedmiddagar :-)
Svar från Lena Holm 2014-08-11 13:51
Hej Wolfgang,
jag tycker absolut att du ska köra längs den här vägen vid tillfälle. Vi lyxar bara till det med pilgrimsmusslor när vi kan plocka dem själva och det brukar vara ett par gånger om året. Då blir det en riktig höjdarmåltid.
Hälsningar Lena
Garanterat färskt !
Så kul att få se dom under ytan.
Ett gäng härliga bilder du visar uppp här !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2014-08-11 13:53
TAck Ing-Marie,
visst blir musslorna färska när man plockar dem och sedan rensar dem strax före middag. Precis så som det ska vara. Vi äter dem bara när vi plockat dem själva och då är det en höjdarmåltid.
Hälsningar Lena
Blir så sugen och hungrig, du frestar aptitlökarna ordentligt, men det får bil makaroner och köttbullar :(
Trevliga fina bilder som vanligt från dig, kräftan ser så fin och färggrann ut. Man får längtan till Norge av dina bilder!
Hälsningar Sören
Svar från Lena Holm 2014-08-11 20:58
Tack Sören,
makaroner och köttbullar är ju jättegott. Just de eremitkräftorna kan man bara se i Norska fjordar och jag får alltid massor med bilder med mej hem för jag kan inte motstå dem.
Hälsningar Lena
Härliga bilder Lena!! Både vägen dit, dyk och ja pilgrimsmusslorna... Det är ju Så Gott!! Spännande att få se dem i sin miljö.... Hmmmm, okej, det får bli fisk ikväll... Ha det gott!! //Peter
Svar från Lena Holm 2014-08-11 21:00
Tack Peter,
pilgrimmsmusslor är väldigt gott och vi åt upp de som blev över till förrätt idag, lätt grillade. Vi lyxar bara till det så när vi kan plocka dem själva.
Hälsningar Lena
Härligt inlägg och nu blev jag så jäkla hungrig! =)
Svar från Lena Holm 2014-08-11 21:01
TAck Heléne,
det var en riktigt förstaklassig middag efter två dyk.
Hälsningar Lena
Gillar verkligen det norska landskapet och deras inte alltför ovanliga krokiga vägar. Blev kanonbilder på dom. Pilgrimsmusslor har jag aldrig provat men det ser riktigt gott ut!
Ha det bra!
Svar från Lena Holm 2014-08-14 21:54
TAck Mikael,
det är oerhört vackert i Norge men ibland är det frustrerande när man försöker köra frå A till B och det tar en evighet. Pilgrimsmusslor är en dyr delikatess om man köper dem i fiskdisken, men mycket goda och lätta att laga till.
Hälsningar Lena