...direkt mellan mig och min första digitala systemkamera den dag vi möttes.

Hjälstaviken och Ekolsunds slott

I måndags så var det dags för årets första besök vid viken. Som vanligt hade vi bokat boende i "våra" rum i exedran vid slottet. Vet inte om jag någonsin visat någon bild inifrån så gör det nu.

Perfekt för oss, där dörren står öppen kommer man in till "Lenas rum" där finns det ett litet pentry. 

Måndag em bjöd på kyligt och blåsigt väder. Först blev det några timmar vid gömslet och spången. Inte många bilder därifrån den dagen.

En snatterand på väg 

Och en sävsparv också på väg

Sedan hade jag bestämt mig för att försöka hitta backsipporna som växer vid den nordöstra sidan. Lena har problem med sin fot så hon gick till tornet i stället. Jag hade fått förklarat för mig vad sipporna växte, men så här i efterhand så missade jag nog den största ytan där de växte. Mulet och lite grått så de var inte så utslagna och en de sjöng på sista versen.

Efter den promenaden så åkte jag tillbaka för att hämta Lena, hon var stelfrusen av de kalla nordanvindarna. 

Tisdag, kylig natt, fick skrapa rutorna.

Men efter några timmar så började solen värma. Traskade på spången och lyssnade på sångarna, det var ett väldigt kvittrande.

Riktigt skönt i solen när vinden avtog 

Mest säv och vassångare men de är svåra att få syn på

Sävsångare 

Vassångare

Ett långskott på brun kärrhök

Första och enda småttingar som jag såg 

Den ensamma svanen ser man här varje gång

Och kråkan tror att den kan skrämma örnen

Krickor

Visar tänderna

Skuggor på flugsnapparhonan

Sädesärlan satt stilla en sekund 

Vit och gulsipporna vid parnassen måste ju också få ett besök. 

       

Vi hade tänkt stanna till onsdag men sent på em bestämde vi oss för att åka hem på kvällen. Det mulnade på och vinden tilltog igen och onsdagen visade regn och snöblandat så den dagen var inte mycket att hurra för. 

Innan vi åkte så traskade jag runt lite i parken vid slottet så det blev några bilder därifrån också

         

Dt blev en lång blogg och mycket bilder, kanske tur att vi inte stannade en dag till :-) 

  // Ing-Marie

 

Inlagt 2024-05-09 14:09 | Läst 1060 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Om någon tvivlar, det här är bilder av en av de bästa naturfotograferna vi har.
Tack!
Bob
Svar från imse 59 2024-05-15 09:56
Du är då då för snäll, även om jag har svårt att hålla med så tackar och bugar jag djupt.
Ing-Marie
Sädesärlan satt verkligen fint och blommorna vid Parnassen är ju en fröjd att se. Kul att få se var ni har erat favoritboende. Jag har bara sett bilder från utsidan förut. Synd att det var så kallt. Jag vet hur det brukar kännas när man går på spången och ffa när man sitter i gömslet. Där blir det riktigt kallt. Bra bilder på sångarna i vassen och fint att småttingarna börjar komma. Det ser jag fram emot.
Hälsningar Lena
Svar från imse 59 2024-05-15 10:01
Tack så mycket Lena !
Sädesärlan satte sig verkligen på ett perfekt ställe här, höll nästan andan för att den skulle sitta kvar :-)
Kontrasternas tid med väder, det var väldigt kyligt, fodrade byxor, vantar och mössa stundtals och nu en vecka senare blev det nästan jobbigt med värmen.
Sångarna är svåra att få syn på men de låter ju desto mer
Ing-Marie
En fin mix, bildmässigt så tilltalar den första vitsippebilden mest samt sädesärlan. Fina rum, känns som man skulle kunna vistas där bara för rummen och kanske maten?
Svar från imse 59 2024-05-15 10:09
Tack så mycket Peter !
En vacker tid nu.
Maten består av medhavda matlådor då värdshuset bara har öppet för lunch vid veckosluten. Och jobbigt att passa tider då man är på fotoutflykt. Därför är det perfekt då vi har ett litet pentry här. Vi kan äta när vi vill.
( vi är ju stammisar nu så vi bara skickar sms och kollar om rummen är lediga, och då lägger de ut nycklarna så vi kan komma viken tid vi vill under dagen och oftast behöver vi aldrig ha bråttom hemresedagen. Vi är ju väldigt "enkla" för de ansvariga så vi betalar ett väldigt överenskomligt pris :-) )
Ing-Marie
En vacker vältagen serie, ståndsenligt rum, så fin vitsippsskog och hyfsad utdelning på fåglarna! Men de sista från parken gillar jag mest, så bra fotograferade.
Svar från imse 59 2024-05-15 10:14
Tack så mycket Stefan !
Vacker tid nu med alla vitsippor.
Runt slottet finns det mycket vackert att se.
Hämtad text: "Ekolsunds arboretum,
Sveriges äldsta och till ytan största arboretum på ca 35 hektar påbörjades 1640 talet och omfattar idag omkring 400 goda arter träd från hela norra jordklotet"
Ing-Marie
Vackert i slottet där, förstår att ni trivs med boendet! Gissar att fågellivet också begränsas en del när vädret är kyligt.. Det märker jag här i mitt närområde! Du fick bra bilder ändå på det som visades upp..

Om du undrar varför dina 'tumnaglar' lägger sig lite ovanpå varann så beror det på vilka blogginställningar du har valt.
Går du till Blogginställningar/Utseende och där klickar i 'Bred layout' istället för 'Ny bred layout' så försvinner 'överlappningen' av 'tumnaglarna'.. Själv väljer jag också två 'mellanslag' mellan varje tumnagel, det känns som ett lagom avstånd mellan varje tumnagel, men är en smaksak.. Den här förändringen av Utseendet för bloggen gäller då alla dina bloggar och inte bara den senaste bloggen, men går lika enkelt att ändra tillbaks om man vill..

Jag gjorde den här förändringen på mina blogginställningar och är nöjd! Dessutom blir bildstorleken i bloggen mindre från början (man behöver inte som betraktare scrolla lika mycket), men stor när man klickar på en bild, ofta är det tvärtom numera (när man har 'Ny bred layout') viket är lite konstigt.. Jag gillar att en bild blir större när jag klickar på den, och inte tvärtom! Med 'Ny bred layout' så är ofta ursprungsbilden i bloggen ofta lite suddig, och när man klickar på den så blir den mindre och skarpare (sett på dator).. Det är lite konstigt!
Hälsn!
Svar från imse 59 2024-05-15 10:19
Ett perfekt boende för oss, vi går och kommer lite som vi vill.
Så här i efterhand har vi kunnat vänta en vecka till med besöket. ( men hade vi åkt nu så hade det nog varit för varmt i stället :-) )
Tack för info med det tekniska, är inte så noga med att hålla koll på sånt men kan ju vara bra att veta. Nu är det sällan jag kör med de mindre bilderna.
Funderade varför det blev som det blev men jag tycker det blev lite kul med tumnaglarna lite huller om buller.
Ing-Marie
ehrsa 2024-05-19 11:46
Hej1 Jag tycker inte heller att det gör något att 'tumnaglarna' ligger 'huller om buller', det gör också att jag alltid helst tittar på bilderna uppförstorade och via 'piltangenterna' på tangentbordet, vilket blir enklast och bäst! Det knasiga (enligt mig) med 'Ny bred layout' som inställning är att bilderna visas som störst direkt i scrollandet av en blogg, men blir sen mindre när man klickar på en bild, och först då som skarpast.. Innan dess är den större och oskarpare! Det är lite konstigt..
Hälsn!
Så fint! Verkar finnas en hel del att fota där. Har inte varit på platsen men tror det kan passa mig. Förstår att det är bra eftersom ni återvänder ofta. Mvh Nina
Svar från imse 59 2024-05-15 10:21
Tack Nina !
Klart du måste göra ett besök där, du skulle säkert gilla det.
Med tanke på ljuset så är det bäst är att besöka spången och gömslet på fm och sedan kan man ta tornet på em, kväll.
Ing-Marie