Är det någon som ser våra bilder eller läser våra bloggar?

Hej alla glada fotografer!

En dag satt jag och lyssnade på radioprogrammet ”Spånarna” Där tog Jonas Hallberg upp en intressant frågeställning om bloggning. Ungefär så här menade han att det var. Citat ”massor av bloggare förekommer på nätet och man skriver om allt möjligt men ingen läser vad som skrivs” slut citat. Det ligger säkert mycket i det för vist bloggas det om det mesta.

 

Och så till nästa påstående. Något liknande är det med fotograferandet. För några år sedan eller förre digitalfototiden fotade vi och gjorde i stort sett endast pappersbilder som man oftast satt in i album och kunde ju ganska lätt titta på när som helst. Något senare kom diabilden och då blev det jämförelsevis mycket högre kvalitet på tittandet. Bilderna kunde med fördel projekteras på en större duk och njutbarheten ökade vid tittandet men det blev mera omständligt att titta. Troligen blev det ofta så att många av de diabilder som togs blev stående i sina boxar.

 

Nu när vi fotar digitalt har möjligheten att ta stora mängder bilder ökat avsevärd jämfört med allt som tidigare existerat. Det finns kameror för den lilla plånboken. Kamerorna är lätta att hantera och ger bilder med ganska hög kvalitet. Det går snabbt och enkelt att titta på bilderna i en dator, som för övrigt de flesta familjer är ägare till. Det går också ganska lätt att få fina utskrifter till rimliga priser.

 

Att få visa upp våra bilder är säkert för de flesta av oss det största nöjet med fotograferandet, det är bara det att vem vill titta på bilderna.

Själv har jag vald att skriva ut några få väl valda bilder i A4 av bästa papperskvalitet men också arrangera bildspel som kan visas både på dator och via TV. Det gäller bara att vara noggrann med valet. Har man vald fel, märks det snart på publiken.

 

Mitt kanske mest spännande sätt att visa bilder på är att lägga ut dem på nätet, bla. Fotosidan.se där jag har några hundra bilder. Här kommer dock problemet igen. Vem vill titta på dem? Det finns säkert många viktiga faktorer. De främsta är nog att det vimlar av spännande bilder och massor av dem är mycket bättre än mina, så man ska vara mycket aktiv och duktig för att få många besökare.

Så vad gör vi som inte får så många besökare? Vi behöver ju besökare som kan ge oss sådan kritik att vi kan hävda oss men om vi nu blir lika duktiga som alla andra, hur blir det då? Får vi då fler besökare eller…? Fundera på det du…

 

Ojdå…! Nu blev vist det här inlägget för långt, så då är det nog ingen som orkar läsa det. Vad händer då med mina funderingar?

 

Hälsningar

 

Jörn Andersen

Inlagt 2008-01-25 16:17 | Läst 2614 ggr. | Permalink
Dina funderingar är mina funderingar så långt är vi ganska lika. Men sedan kunde jag möjligen tillägga eller heter det lägga till skit samma att för mig räcker det många gånger om jag själv får tillfredställse av vad jag fotat eller skrivit antalet besökare är ju knappast något mått på bra eller dåligt här på denna sida. För så fort du klickar upp sidan registreras detta om han/hon läst det vet ju ingen.Rubriksättningen är avgörande. Om du skriver naket i rubriken eller Nikon Canon så kommer du får 1000 tittare Skriver du vävning eller blompyssel kommer det inte många att titta och självfallet får du få kommentarer.
Jag är ganska frekvent med i en månadstidning med både bilder och text. Sällan att jag hör någon kommentar antingen det är bra eller dåligt.Så lockande rubriker och korta intressanta tekniska redogörelser om du vill få många kommentarer Detta är vansinnigt ingen kommer att läsa detta men bra skrivet jag läste/bert
Jag läste också ;)
Jag tror att en del av problemet är att allt skall gå så fort i dag. Om man skall titta på bilder t.ex. räcker det sällan att snabbt bläddra sig förbi en massa tumnaglar, man måste ge bilden och sig själv lite tid. Sedan funkar det ju så att det är ganska mycket pingpong kommenterande, vilket är en trist företeelse tycker jag. Inget fel om någon man kommenterat verkligen visar intresse för ens egna bilder givetvis, men hur ofta är det så? Oftast får man "en tillbaks" på var tredje man ger själv, och ofta en snabbkommentar på den senast publicerad bilden. När det gäller bloggandet så ser jag det mycket som att jag åtminstone strukturerar upp mina egna tankar, sedan om någon annan uppskattar det man skriver skulle ju vara en bonus ;)
Hur som helst viktigt det du skriver, så jag hoppas fler tar sig tid att läsa.
-affe
Som ovanstående läste även jag.. Läser dom flesta bloggar på FS, (med några få undantag), & visst kommer det upp många intressanta tankar & frågeställningar via bloggarna..
Tror att dom som är intresserade av vad just Du brukar blogga om återkommer frekvent likaså till dina bilder..
Håller med Bert att själv vara nöjd med vad man fotograferat är väl tillfredställelse nog?? Likaså vad man bloggar om?? Sen vad andra tycker torde ju spela mindre roll.. Man kan ju inte va alla tillfreds hur man än gör..
Och håller även med Alf vad gäller kommenterandet.. Tyvärr har han helt rätt vilket gör att man tröttnar en del..(Jag iaf)..
Intressanta tankar
//Micke
I bland orkar jag läsa långa texter.Om dom ger mig något.Din blogg läste jag hela.Tittade även lite på dina bilder.Det är svårt att läsa längre texter.Om man gör som Alf,Bengan och Nils lägger in bilder imällan så blir det intressantare.Eller göra som Ronny Persson i Enköping,kort text med bild och 2-3 ggr om dan.Det här var en lagom lång text./Kenneth
Viist kan man fundera på vem som läser och vem som tittar. Är det intressant för andra eller inte.

Själv brukar jag läsa en hel del bloggar här på fotosidan och har mer lärt mig vilka att inte klicka upp än tvärsom. Komenterar ibland men inte ofta.

Själv ser jag det så att jag skriver och fotar för mig själv men andra är välkomna. Min hemsida tror jag att jag är den vanligaste gästen på. Ett enkelt sätt för mig att titta på mina bästa bilder och minnas, analysera mm mm. Bloggen är tänkt lite som kompliment. Men utan den hade inte Anika Eriksson sett min bild. Så man kanske inte ska vara för blyg. Fotosidan är till för at se om någon annan ser något i mina bilder. Har upptäckt att om man tar en intressant/bra bild får man alltid någon komentar (men inte många).

Försöker hitta en lagom nivå som passar mig i allt detta. Undviker Galleri FS eftersom det höjer kravnivån till något som jag tror inte passar mig. Som sagt försöker att ha kvar att detta är för mig, kul om andra tycker det är intressant men gräver inte ner mig på grund av för få komentarer, visningar mm.

Din text var intressant jag läste hela ;-)
Jag läste hela samt alla kommentarer. Men jag tittar på alla FSbloggar varje dag. Kommenterar ibland.
Varför man bloggar är väl olika, jag började för att det var ett nytt sätt för mig att visa mina bilder och få lite mer tittare, samt förhoppningsvis kommentarer.
Visst är det lite offentlig dagbok, men det beror ju på person hur mycket av vardagslivet man vill visa.. Det är intressant att läsa andras tankar om deras bilder och vardag.
Jo det är kul att visa upp sina bilder och det är även kul att titta på andras med. Men det är väl som med julklapparna, får man för många så försvinner magin. FS och resten av nätet är så överfullt med bilder att man inte tittar därför att man vet att man kommer att hitta underbara bilder varje gång. Ingen fara, missar man en finns tusen åter. Sen är det alltid mycket roligare om man vet vem fotografen är, har träffat honom i verkliga livet.
Allt detta gör att jag tittar mindre på bilder än vad jag skulle vilja.
Kanske är det även avsaknaden av en bra text/berättelse under bilderna jag saknar. Sista punkten är jag väl inte så bra på heller...

Huvudsaken är iallafall att man tycker om sina egna bilder.
här är en till som läste:D
/elin
¨läser och har dator problemer och hjälp svenskt tastaur-en ren pina, bokstäverna ligger ju fel!
Jej Jörn, just det där med att kommentera bilder,jag kommenterar gärna bilder och då oftast gärna mer ingående, vill inte gärna ge ngn kort kommentar, vid de tillfällerna brukar det det vara kollegor till mig som jag senare kan diskutera mer ingående om bilder ögö mot öga.
Då jag oftas tar mig tid vid rasterna på jobbet att besöka Fotosidan så finns det inte alltid tid att ge kommentarer.
Är inte ng stor beökare av Bloggar här men, det händer att man träffar på en del som har förmågan att blogga på ett intressant sätt och blandat med bilder som gör det intressant att göra återbesök.

Har själv haft tankar att börja blogga, och det är kanske först och främst till bekanta man känner och träffar utanför Fotosidan. Sen känner jag att det inte är av hög prioritet, förrutom övriga aktivitetr här på Fotosidan så har man ju också 2 små barn att ta hand om.
Intressat ämmne du tog upp här.Tack!

Mvh/Tony Bjurmalm