I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Christiania 1:2

Stadsdelen Christiania i København har varit en slags drogliberal "kommun" sedan 1971, då ungdomar ockuperade det f.d. militära området. Flera försök har sedan gjorts att stänga Christiania, men av olika anledningar har det ännu inte blivit så. I september fick jag möjlighet att följa med på ett guidat besök till stadsdelen, och det var ju på tiden, då jag aldrig varit där förut. Att gå med guide innebär ju begränsat med tid att söka bra bilder, men några fick jag med mig hem i alla fall.

Drogförsäljningen är koncentrerad till ett visst område, den "gröna zonen". Där råder strängt fotoförbud, och vår guide var märkbart orolig för att någon skulle ta foto där. Jag vet inte vad konsekvenserna kunde ha blivit. I övrigt gick det bra att ta bilder och det är inget problem att besöka Christiania utan guide heller.

Så vad tycker jag själv om Christiania? Jag är en "ordentlig" person som inte är för droger rent allmänt och jag skulle inte heller kunna tänka mig att bo på ett sådant ställe. Samtidigt känner jag att dagens samhälle blir allt mer reglerat, allvarligt och "ofritt", så på något sätt känns det skönt att en plats om Christiania finns och får finnas. Det blir en skön motpol till resten av samhället. Så hur motsägelsefullt det än kan låta önskar jag att Christiania får vara kvar.

#1

#2

Cykeln är det enda fordon som finns på gatorna. Man har t.o.m. egen cykeltillverkning.

#3

En variant på cykel! Notera att det verkar som den är elansluten.

#4

#5

#6

#7

#8

Inlagt 2014-10-11 10:13 | Läst 4257 ggr. | Permalink
Köpenhamn gillar jag att besöka och många gånger har jag tänkt att ta mig till Christiania. Har alltid inbillat mig att platsen har många trevliga fotoobjekt. Men, jag har hört att det råder totalt fotoförbud där, och att det tom kan bli riktigt otrevligt om man bryter mot det. Men i din text så ser jag att det tydligen bara är ett mindre område som det förbudet råder. Så nästa gång... . Jag är heller ingen drogliberal, alkoholen som redan är spridd över hela vårt samhälle ställer till med nog problem. När jag var i Köpenhamn i våras så sa jag att nu får det dröja många år innan jag åker dit igen, men dina trevliga bilder ändrade plötsligt på det beslutet:)
Svar från Bjarne 2014-10-12 21:18
Tack för kommentaren Ingemar! Kul att bilderna lockar till ändrade planer om köpenhamnsbesök!
Hälsningar, Bjarne
Jag vill också besöka Christiania, men har ännu inte varit där, men blir sugen nu när jag ser dina bilder!
Ha det så bra!
Svar från Bjarne 2014-10-12 21:19
Tack så mycket för kommentaren, Heléne! Det är ett spännande område att fota i.
Ha det bra!
Bjarne
Kul o intressant, fina bilder, där finns mycket spännande att hämta, må gott, LO
Svar från Bjarne 2014-10-12 21:19
Tack så mycket LO!
Ha det gott!
Bjarne
Intressanta bilder från det omskrivna området! Ha det gott Bjarne!
Svar från Bjarne 2014-10-12 21:20
Tack för kommendaren Dan!
Ha det bra själv!
Bjarne
Hej Bjarne! Trots att jag har varit i Köpenhamn ganska många gånger har jag aldrig varit i Christiania, även om det har lockat en del. Men det finns ju annat i Köpenhamn som är värt att fotografera. Men visst lockar dina bilder till ett besök i denna fristad. Jag är precis som du kluven till det drogliberala förhållningssättet, men att få möjlighet att leva ett annorlunda liv än den gängse normen är viktigt.
Flera av bilderna har en aura av "övergivet" över sig - både byggnaderna i sig och graffitin - det är uppfriskande(!). Jag har själv inte tagit sådana på flera månader, frånsett den enda bilden från Abisko som du kommenterade.
Du höll på att fullständigt finta bort mig med bild 2, trodde först det var två olika bilder! Bilden blir komplex tack vare den skarpa bildgränsen som muren bildar. Och det är nog därför jag har lite problem med bilden, upplever den som två halvor. Tycker att den nedre delen är mer tilltalande än den övre.
Tredje bilden har en intressant cykelvariant, men det är tack vare det stora utsnittet som bilden lyfter: de vita byggnaderna och vildvinet(?) är fina bildelement.
Bild fyra och fem är i sig trevliga miljöbilder, men griper inte tag i mig.
Däremot är bild sex mer intressant där du skickligt komponerat bilden så att det finns en diagonal med cykeln och krukorna och en grå mark där de ljusa fläckarna knyter ihop den grå ytan.
Sjunde bilden med en kastad cykel som är låst med kraftig kätting får en att fundera: stulen cykel där tjuven inte lyckats få upp låset/bryta kättingen och i frustration kastat cykeln i grönskan?
I den sista bilden finns mycket att upptäcka. Byggnaden har en fin röd nyans, de blå dörrarna är intressanta, ett V-format träd med massa grönska vid roten, gröna ölbackar (antar att det är/har varit öl i dessa och inte citronvand!), blommor m.m. Gången leder fint in genom de blå dörrarna in till innergården (antar det är en innergård eftersom det faller ljus på den bakre porten). Detta blir definitivt favoritbilden!
Må gott! /Ulf
Svar från Bjarne 2014-10-12 21:23
Kul att se din kommentar Ulf! Intressant att jag kunde "lura" dig med bild två, även om det inte var meningen. Muren blir ju en ordentlig barriär i bilden. Du har helt rätt att det är en innergård bakom porten i sista bilden. Bild sex fick lite bättre kritik än jag kanske väntat mig!
Ha en god vecka som kommer!
Bjarne