I bloggen delar jag med mig av en del av mina bilder. Sådana som jag känner för att visa upp kort och gott.

Vulkaniskt på Hawaii

Hawaiis största ö, oftast kallad The Big Island (så klokt!), heter egentligen Hawai'i, precis som hela delstaten. Lite förvirrande kan man tycka. Hur som helst är det en mer glesbefolkad och mindre turistisk ö än Oahu. Det stora dragplåstret här, förutom att det är lite lugnare generellt, är den aktiva vulkanen Kilauea. Jag hade hoppats på att se lite rinnande lava, vilket man helst skall se i skymningen, men flödet var vid tidpunkten en mil från allmän väg, vilket gjorde det svårt om man skall gå tillbaka så långt i mörkret. Det fick bli lite andra vulkaniska sevärdheter istället.

#1
Den här lavatunneln är rejält stor och man går utan problem raklång genom hela.

#2

Tidigare lavaflöde som nu stelnat.

#3

#4

"Lavafall" skulle man kanske kunna kalla det här. Nåja, lava lär ju vara trögflytande, så det har väl inte varit så mycket till fall.

#5

Sulphur banks, och visst luktade det svavel här.

#6

#7

Kilaueas krater. Det är en mindre krater inuti en större, som är flera kilometer i diameter.

#8
På kvällen syns skenet av magman nere i kratern tydligt.

#9

Inlagt 2013-09-15 10:23 | Läst 3160 ggr. | Permalink
Fantastiskt fina o intressanta bilder! Mvh,LO
Svar från Bjarne 2013-09-15 17:28
Tack så mycket för det LO!
Hälsningar
Bjarne
Ett mycket intressant och annorlunda reportage från Hawaii, inte alls vad man förväntar sej fast jag nog visste att de hade vulkaner. De sista bilderna är väldigt fina med den glödande magman.
Hälsningar Lena
Svar från Bjarne 2013-09-15 17:28
Tack Lena! Visst har Hawaii mer att bjuda på än varmt vatten och fina stränder.
Hälsningar
Bjarne
Hej Bjarne! Vulkaniska motiv är alltid spännande och väcker tankar om allts ursprung. Men det är inte helt angenämt att gå bland knölig och vass stelnad lava. Och stanken av svavel irriterar både luktsinnet och kan irritera ögonen. Men det omaket har du trotsat och fått fina bilder! Favoriten är nr 8! Otroligt fina färger och detaljer i förgrunden syns. Med den så stark ljuskälla är det alltför lätt att omgivningen blir mer eller mindre helt svart. Svavelbilderna (nr 5 och 6) tycker jag också är intressanta och jag kan riktigt känna den svavelmättade luften i näsborrarna! De tunna "svavelslöjorna" i bild 5 kommer fram finns mot den mörka bakgrunden. Ha det gott, trots regnet! /Ulf
Svar från Bjarne 2013-09-15 17:33
Hej Ulf! Du har ju varit på Island och har kanske sett lite vulkanisk aktivitet, eller åtminstone resterna av det. Visst är det spännande! Ärligt talat så var svavelångorna inte så särskilt besvärande och det var mest vid Sulphur banks de kändes av.

Jo, det känns som nummer åtta blev en av de bästa. Det jag ångrar är att jag inte tog någon bild innan det mörknade med lite högre ISO, som jag gjort på bild 9, för att molnen skulle "hålla formen" bättre. Det som inte syns på bilderna är att åttan och nian är tagna i regn och kallt var det också! Det här med regn när jag är på lite speciella platser känns som ett återkommande tema.

Ha det bra!
Bjarne
WOW! Vilka fantastiska bilder Bjarne! =)
Svar från Bjarne 2013-09-17 07:20
Hej Heléne! Tack så mycket för det!
Ha en bra dag!
Bjarne
Intressanta och härliga bilder! Allt gott :)
Svar från Bjarne 2013-09-26 09:49
Tack Mikael! Jag har precis kommit hem från en fin höstvecka i Norge. Bilder kommer på bloggen med tiden.
Ha det gott!
Bjarne