Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 701/Inverterade lumen prints



Samma princip som professor Johan Heinrich Schultze (den förste fotografen som jag ser det) vid Universitetet i Nürnberg började praktisera redan 1727, då han målade/skrev med silvernitratlösning på ett papper och sedan utsatte det för UV-belysning från solen. Han fick då fram bilder/skrift som ganska snart förstördes. Att göra fotografiska bilder beständiga genom fixering, hittade man lösningen på först något hundratal år senare. Men principen med att få fram bilder med hjälp av ljus på ljuskänsligt silvermaterial, var känd redan då, för nästan 300 år sedan.

Denna lumen print från 2019 är här på samma sätt helt ofixerad, och som den blir direkt på det svartvita fotopapperet av UV-ljuset från himlen. Fast här är den inverterad till positiv. Den negativa och ofixerade bilden har jag scannat och gjort till positiv i datorn. Men jag skull givetvis även kunna fotografera av den med negativ färgfilm eller diafilm, och på så sätt få frm en maskinframkallad pappersbild. Nu blev den en bläckstråleutskrift istället.

När man fixerar bilden ändras den en del i färger, här valde jag att ta den ofixerade bilden istället. Men en ofixerad bild förstörs ju så fort det kommer UV-ljus på den. De som pysslar med sånt här brukar därför ibland scanna av den, innan  den fixerats, och utan att något UV-ljus utifrån kommit på den mellan exponeringen ute i solen och scanningen. En lumen print direkt skapad på papperet av UV-ljus går inte att bevara i ursprungligt utseende på annat sätt än att scanna/digitalisera/fotografera av den. Och här tycker jag det blev bäst att göra den negativa bilden till positiv.
//

Inlagt 2022-09-26 11:19 | Läst 585 ggr. | Permalink
Kul!!
Vi kanske hade fått fototekniken redan på 1700-talet om det inte hade varit för att ritkameran som var till hands, innebar så extremt långa exponeringstider att var helt omöjligt att komma vidare på den vägen just då.
Svar från Nils Bergqvist 2022-09-26 12:39
Jag tror du kan ha rätt i det.
Håkan Eklund 2022-09-26 17:55
Intressant!
- hawk
Intressant historielektion, tack!
Svar från Nils Bergqvist 2022-09-27 15:43
Visste inget om professor Schultze själv, förrän jag besökte kameramuseet i Olofström för något 15-tal år sedan. Där sålde man ut diverse gamla fotoböcker, och en av dom av den tyska fotopapperstillverkaren Leonar som gett ut en bok om fotopapperets historia till deras 60-årsjubiléum 1955. Första kapitlet i den upptogs av professorn i Nürnberg och hans försök med silvernitrat på papper år 1727.