OmTag

Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. EU-val och att vara snål med exponeringen.

Ja då var EU-valet klart, själv hade jag förtidsröstat. Jag gläds över att partiet jag röstade på gick bra, däremot tycker jag att situationen i EU totalt ser bekymmersam ut.

Jag plåtar ju ofta när det är mörkt och en tumregel jag har är att exponera snålt när det är mörkt. Det viktiga är att inte blåsa ur högdagrarna i nattbilder. Skuggpartierna kan man lyfta ganska mycket i efterhand och dessutom är det inte alls störande på samma sätt om det finns mörka partier i en nattbild som saknar teckning.

Mitt arbetsflöde startar som alltid i Lightroom där jag justerar vit och svartpunkt som jag tycker de skall vara och här kommer ett annat tips: Alla motiv har inget som är absolut vitt eller absolut svart, därför skall inte heller alla fotografier ha det! I Lilghtroom lättar jag också upp skuggpartierna så att de blir som jag vill ha dem. Med den här bilden gick jag vidare till Color Efex och använde filtren Detail Extraktor och Pro Contrast för att få detaljer och kontrast som jag ville ha dem.

Sedan var det som vanligt dags för Silver Efex för konverteringen. Jag startade med att lägga till ett rödfilter som ger bättre teckning i himlen. Efter detta jobbade jag lite med färgblandaren för att olika färger skulle tecknas in som jag vill ha dem i gråskalan, det är för övrigt just detta hur olika färger tecknas in i gråskalan tillsammans med kontrast och korn som gör att olika svartvita filmer tecknar olika. Vidare använde jag en smart funktion i Silver Efex för att mörka lite upptill, nedtill och till höger. Jag avslutade med att lägga på lite korn vilket jag tycker gör att bilderna inte känns så platta och livlösa som de annars kan göra, men i en bild som denna handlar det om ett väldigt fint korn och en subtil effekt.


Bilden som den är exponerad.

Postat 2024-06-10 04:46 | Läst 113 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

OmTag. Musik.

Musik var en tidig passion långt före fotograferandet. Jag började spela elbas i början av 70-talet, spelade med kompisar till och från i olika band fram till slutet av 80-talet. Jag gjorde samma miss som så många av oss, jag lärde mig aldrig musik ”på riktigt”, alltså att läsa noter, harmonilära osv.

Jag har alltid haft någon bas, tidigare hade jag en bas som jag spelade på, nu har jag 6 främst som prydnad på väggen. Kom att tänka på detta när jag fotograferade trumpeten idag.


Fem av de sex.

Postat 2024-06-08 00:52 | Läst 245 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

OmTag. Krigsfartyg på Saltsjön.

För två år sedan besökte USS Kearsage Stockholm tillsammans med en massa andra NATO-fartyg. Stämningen över Staden kändes hotfull.

Postat 2024-06-07 22:49 | Läst 195 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

OmTag. Experimentera vid bildbehandlingen.

Jag tycker att det är både kul och lärorikt att experimentera en del när jag bildbehandlar. Ofta är det då bilden ges sitt slutliga uttryck. Det är också givande, tycker jag, att då och då först göra bilden i färg innan jag konverterar den till svartvitt. Här har jag lekt lite med en bild jag tog på Långholmen i går kväll. De svartvita konverteringarna är gjorda i Silver Efex där jag använde filmvalet Agfa APX100, för övrigt inga justeringar.


Originalfilen.


Konverterad från originalfilen.


Originalfilen bildbehandlad med Color Efex


Color Efex-filen konverterad.

Postat 2024-06-07 01:30 | Läst 271 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

OmTag. Svara på kommentarer eller inte

Att svara eller inte svara på bloggkommentarer, ett intressant ämne som kommer upp då och då. För egen del har jag svängt lite i frågan då jag förr inte tyckte att det var nödvändigt, eller snarare tycker jag det beror lite på hur det fungerar där man bloggar.

Det beror också på vilka som kommenterar och hur många kommentarer det handlar om tycker jag. Jag förstår att som exempel kändisbloggare med kanske tusentals kommentarer från personer de inte har någon koppling till inte svarar.

Här på fotosidan däremot förenas vi ju av ett intresse för fotografi, det blir mer som ”en stor familj” på något sätt och då blir det för mig mer självklart att svara.

Nu finns det ingen regel på fotosidan att man bara får blogga om fotografi vilket jag tycker är bra, men det innebär också att det ibland kan uppstå diskussioner om saker och ting. Det kan det givetvis göra även om fotografiska spörsmål men om det uppstår diskussioner där någon inte delar min åsikt brukar jag svara på den första kommentaren och nöja mig med det.

Jag vill inte ha något käbblande i mitt kommentarsfält, en helt annan sak är om man ser olika på rena sakfrågor, då kan en diskussion vara givande givetvis.

Så för egen del blir slutsatsen att jag svarar/tackar för de kommentarer jag får men jag har också förståelse för de som inte gör det. Kanske är det detta man bör hålla i huvudet, dels att man inte blir sur om någon inte svarar och dels att man inte behöver gå in och påpeka att man inte gillar det någon annan skriver genom att gömma sig bakom ”detta är faktiskt en fotoblogg” eller liknande kommentarer, det finns som sagt inga regler att man bara får skriva om fotografi och gillar man inte det man läser så finns egentligen två sätt att agera: Antingen kan man på ett civiliserat sätt förklara varför man inte gör det och hur man själv ser på saken eller också kan man helt enkelt strunta i att kommentera. Det viktiga är att vi respekterar varandra tycker jag.

Avslutningsvis några bilder från den senaste hundpromenaden.

Postat 2024-06-04 22:53 | Läst 320 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
1 2 3 ... 183 Nästa