OmTag

Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Under en bro.

Det finns många fina fotomotiv runt Liljeholmsbrons fäste på Södermalmssidan. Av förklarliga skäl har jag nog redan fotograferat de flesta ur alla upptänkliga vinklar och tider genom åren eftersom jag bor i närområdet. Det ligger också i ett normalt gångstråk när jag rastar hunden.

Speciellt på natten finns många miljöer som blir lite spännande beroende på kombinationen av ljus och betong. Den liggande bilden från storformatskameran tog jag för ca 10 år sedan och den stående bilden från Nikon Z6 II tog jag i natt. Vissa miljöer är sig ganska lika genom åren.

Postat 2024-02-02 05:32 | Läst 301 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

OmTag. Med en trotjänare i natten.


Tobbe.

Jag har knallat runt på stadens gator och tagit mina bilder många nätter vid det här laget. Ibland har det varit med mellan och storformats kameror, långa exponeringstider och stativ. På senare år mest handhållet med digitalkameran. Även tidigare gick jag runt med Leican laddad med svartvit film och plåtade frihand på nätterna, man fick hålla andan och hoppas på någon skarp bild.

Under hela min aktiva nattfotograferingsperiod har jag alltid haft sällskap av mina hundar, tidigare var det Kajsa och Sally, nu heter trotjänaren och bäste vännen Tobbe.

Jag har alltid varit nattmänniska och dessutom en orolig själ, till skillnad från dem som upplever staden om natten som en farlig plats har jag alltid funnit ro där. Jag tror att farligheten är kraftigt överdriven, få har nog trampat runt fler mil på stadens gator nattetid än mig och hittills har jag aldrig råkat ut för något eller ens sett något allvarligt. Det handlar också lite om socialt bollsinne, man känner in stämningar och undviker personer och platser som inte känns ”bra”.

Detta får också bli en hyllning till mina hundar, utan dem hade det nog inte blivit så många bilder och mitt liv hade känts ganska innehållslöst.

Om bilderna:
Kvadraten är fotograferad i Tantolunden en natt 2012 med riktigt busväder när Sally (min dåvarande hund) och jag var ute med Hasselbladaren och stativet, Hasselblad 503cx, CF 80/2,8 och Ilford Delta 100 film. De andra två bilderna tog jag nyss med min Nikon Z6 II och Z 50/1,8 S.

Postat 2024-02-01 04:25 | Läst 359 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 7 8