OmTag

Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Berg is back!

Såg att Micke Berg kommit hem, lustigt för jag sa just till Krister K i förgår att jag undrar om inte Micke är på väg hem eftersom de senaste veckornas fantastiska sensommarväder ersatts av regn och kyla? Vill vi ha bättre väder verkar det vara ett säkert kort att se till att Micke drar till Grekland eller nått. ;)

Bilden på punkaren tog jag på planket förra året; var det något plank i år förresten? Jag funderar lite på hur det står till med alla dessa event? Kanske är det bara jag som blivit mätt men jag upplever ingen direkt inspiration från dem. Kan det vara ett fenomen som nått bäst före datum?

Jag är i och för sig osäker på fotografins ställning över huvud taget, för mig känns den mindre relevant, säkert beroende på den ögonblickliga nyhetsrapporteringen och att rörliga bilder är det som gäller till stor utsträckning.

Kvar blir fotokonsten där mycket verkar handla om att fjärma sig från det dokumentära. Många spår verkar dessutom vara följda till dess slut, som det socialrealistiska där man redan grävt ned sig i en grop och mycket känns som man bara står där på botten i gropen och rotar vidare med samma spade.

Ps. Initierade en fika i dag, den enda som inte dök upp var jag själv! Rent slarv, skulle ta en tupplur och missade väckarklockan, så kan det gå. Jag försov mig alltså till en fika som startade klockan 16.00, svårslaget! ;)

Postat 2015-09-03 22:21 | Läst 905 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

OmTag. Mening med livet?

Ensam är stark. Jag undrar vart alla dessa talesätt kommer ifrån? Vårdträd har i alla fall en mytologisk betydelse som beskyddare av gården och de som levde där, man tog sådant på största allvar förr, till exempel fick man inte förgripa sig på trädet eller ens dess nedfallna löv och i vissa fall offrade man till och med till trädet.

Kanske skulle detta majestätiska träd varit ett vårdträd i en annan tid? Oavsett inger de gamla träden respekt hos mig, de fanns där långt innan jag kom, och många av dem kommer att finnas kvar länge sedan jag är borta om de får vara ifred.

Jag förstår att träd har haft så stark mytologisk betydelse och frågan är om vi inte förlorat något när vi avmystifierat allt i kunskapens namn? Alla religioner och även många filosofier är inne på det spåret, kunskapens träd, se världen med barnens ögon, för att nå upplysning måste vi först släppa alla intellektuella låsningar, det du ser är likt skuggspelet på väggen osv.

Nu är det givetvis i huvudsak positivt att gammal skrock bekämpas och förpassas till historiens skräphög; men frågan är om vi inte kastade ut barnet med badvattnet? Vad finns annars för mening med tillvaron om det inte finns något mer än det vi kan se i mikroskop och beräkna med matematiska formler? Om vi inte är något annat än maskiner som gör vad vi kan för att säkerställa vår reproduktion? Och vad finns i så fall för mening med reproduktionen om det bara handlar om att producera nya maskiner som gör samma sak?

Postat 2015-09-02 22:52 | Läst 1156 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

OmTag. Fika vid Hornstull i morgon

Det var länge sedan det fikades i Hornstull nu, toastmastern Claes W är ju på rymmen i Dalarna, därför tänkte Krister K och jag ta en fika i morgon vid 16 tiden och som vanligt på MixBurger här vid Hornstull. Om ni har lust och möjlighet är det bara att kika förbi.

Tonläget har skruvats upp lite i smygfotodebatten, nu vet jag ju att Bengan inte kränker någon med sitt plåtande, diskussionen från min sida var mer av principiell natur. Jag saknar ofta den moraliska diskussionen, oftast snackar vi bild som om det var uteslutande en teknisk och ibland en trovärdighetsfråga, sällan om de moraliska frågeställningarna runt hur och vad vi plåtar och framför allt vad vi publicerar på nätet.

Det är egentligen den diskussionen jag vill ha liv i, inte huruvida vi skjuter från höften någon gång eller inte. Det borde inte vara svårare än att gå till sig själv; om man inte skulle uppskatta en viss typ av bild om man själv var den som plåtades och lades ut på nätet så gör förmodligen inte den man plåtat det heller.

Jag tror också att det är nödvändigt för alla oss som gillar att plåta spontant att det förs en diskussion om vad som är ok och vad som inte är det, åtminstone om vi även i framtiden vill kunna åtnjuta den relativa frihet vi faktiskt besitter.

Postat 2015-09-02 14:39 | Läst 1023 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

OmTag. Om inte storm så åtminstone en lätt bris på fotosidan

Det blir lätt storm i ett vattenglas på ett forum som fotosidan, det blir gärna det när många människor med ett ganska snävt intresse samlas på samma plats. Den senaste debatten om smygfotografering av människor på offentlig plats till exempel.

Jag vill klargöra en gång för alla att jag inte försöker tala om för någon annan hur de skall göra, det jag ger uttryck för är min egen åsikt i frågan.

Sedan kan jag bli lite trött när man påstår att smygplåtande skulle vara någon sorts nytänkande? Smygfotografering har förekommit i alla tider, Paul Strand till exempel hade till och med en kamera med ett dolt objektiv så att det såg ut som om han fotograferade åt ett annat håll än vad han gjorde. Då var det kanske lite mer förståeligt eftersom storformatskamerorna han använde var långsamma och uppseendeväckande pjäser.

Ett annat påstående jag värjer mig emot är att ”proffsen” skulle smygfotografera, till skillnad från oss mindre bevandrade då? Utan att ha bevis skulle jag snarare tro att motsatsen stämde; proffsen är som regel så bekväma med sitt fotograferande att de inte behöver smyga.

Något som också skiljer dagens verklighet mot gårdagens är att så mycket publiceras på nätet vilket problematiserar frågan; det finns en massa människor som har helt legitima skäl för att inte vilja synas där. Detta innebär inte att jag förespråkar att man skall fråga om lov, detta skulle omöjliggöra gatufoto till exempel, men om jag plåtar öppet ger jag åtminstone människor en viss möjlighet att ta kontakt oavsett varför de eventuellt vill göra det.

Det finns undantag då smygfotografering kan vara nödvändig, till exempel om bilden har ett stort journalistiskt värde och inte kan tas på annat sätt. Men detta gäller sällan om man som gubbe, liksom mig själv, smygplåtar unga tjejer på stan eller om man hittar någon utslagen stackare eller någon som man tycker ser så ”rolig” ut att man skulle uppfatta det som obekvämt att plåta personen öppet tycker jag.

Postat 2015-09-01 19:21 | Läst 1211 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera