OmTag

Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Fika och lite om pluggar till photoshop/Lightroom

I går kväll var det fika här vid Hornstull och två nya ansikten dök upp, Hans Meijner och Göran Redmo. Alltid kul när det dyker upp nya ansikten. Vi snackade lite om bildbehandling bland annat och vilka möjligheter som ges med dagens teknik och hur lätt det är att skruva till en bild bara genom att köra den genom något filter.

Som ett par exempel valde jag att köra nämnda herrar genom dels HDR Efex (Göran) och Silver Efex (Hans). Jag tycker själv att det är ganska kul att leka med detta ibland, och framför allt om jag skall konvertera till svartvitt använder jag gärna Silver Efex. Normalt brukar jag använda mig av en ganska neutral preset och välja film efter hur jag vill ha gråskalan. I detta fall däremot har jag använt preseten ”Film noir 1” rakt av och lättat upp ansiktet lite.

En del tycker att det är fusk med dessa pluggar, det gör inte jag, de är framtagna på ett sådant sätt att konverteringen till svartvitt till exempel blir mycket enklare och mer ”rätt”. Med rätt menar jag i detta fall att de tecknar in färgerna i gråskalan och justerar kontrasten i mellantonerna som jag vill ha dem, på samma sätt som jag valde olika filmer för olika uttryck tidigare kan jag nu välja i programmet.

I programsviten finns även en modul för färg med liknande möjligheter liksom en mycket bra brushanterare och en skärpningsmodul. Dessutom är hela sviten förhållandevis billig, och den går att testa gratis för den som vill. 

EDIT: För att visa att HDR Efex är användbart på många sätt kommer här ett exempel som är lite annorlunda jämfört med det tidigare:

Postat 2013-10-03 22:00 | Läst 1552 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

OmTag. Funderingar i natten

Natten fascinerar, stämningen i nattens ljus ackompanjerad av bruset från en stad som aldrig riktigt sover är speciell. För min del är det ett sätt att leva och att leva fult ut i och med mig själv. Det började som en form av helande eller terapi kan jag se så här i efterhand. Min extrema stresskänslighet som jag drabbats av gjorde det svårt att klara vardagens belastningar med folk, jäkt och sociala kontakter, natten blev mitt andningshål. Ensam med kameran och hundarna, som numera är en, kunde jag slappna av och sortera mina tankar.

Det har nu gått ganska många år sedan jag började med nattfotografering på allvar och idag har jag inte samma problem med vardagen som jag hade tidigare. Men jag behöver fortfarande den ro och avkoppling det innebär att tillsammans med hunden ströva omkring med kameran på natten. Nu är det inget jag håller på med varenda natt, långt därifrån, men med jämna mellanrum känns det fint att ägna sig åt dessa nattliga meditationer.

Jag fotograferar nästan uteslutande med svartvit film på nätterna, och helst i mellan eller storformat. Det är ett långsamt förfarande som får mig att stanna upp. För mig är det också mycket detta som gör det till vad det är. Visst går det att plåta med digitalkamera om man vill, jag har gjort det med allt från kompaktkamera till så kallad fullformatare. Men för att jag skall komma in i den känsla jag söker krävs den långsamma processen som det innebär att fotografera med större format, film och långa exponeringstider, ibland mycket långa.

När jag varit ute med digitalkameran har jag sökt bilder, när jag är ute med de analoga kamerorna söker jag lugnet. Det lustiga är att jag hittar bättre bilder när jag söker lugnet, det kravlösa öppnar ögonen och förmågan att ta in stämningen vilket är vad jag försöker fånga i mina bilder. Detta är ett förhållningssätt som säkert inte passar alla, huvudsaken är att vi själva väljer det som fungerar bäst för oss själva.

För mig är det totalt ointressant om någon påstår att samma bilder går att ta lika bra eller bättre med en annan utrustning, helt enkelt därför att det är osant för mig. Som sagt, jag söker lugnet i mina bilder och för mig kräver det den långsamma process jag får med mina analoga kameror. Detta är något man ofta missar i debatten tycker jag: Det handlar ganska sällan om vilka tekniska kvaliteter som krävs, betydligt oftare om vilket sinnestillstånd som krävs för att vi skall hitta våra bilder och hur vi når det.

PS. klockan 19.00 i dag Onsdag är det fika på Wok/Hamburgersyltan här vid Hornstull där Bergsunds Strand möter Långholmsgatan.

Postat 2013-10-02 04:30 | Läst 1655 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5