Fotografiska rökringar

Bilderna i bloggen kan med fördel förstoras!

Arlanda från positioner mycket eller lite ovan mark

I bloggarna på Fotosidan har det synts att några nyligen var och insöp en alternativ Arlandavy, och vi var ett antal som fick den möjligheten i slutet av juni också. Om detta har det rapporterats tidigare och jag avhåller mig därför från att visa persongalleriet. Istället plockar jag ut några bilder från dagen:

Här noterar jag ett halvudda bländarval, men jag tror att det var för att objektivet var nytt. Royal Air Maroc CN-ROH för den intresserade.

Samma kärra längst upp, sedan satsar vi på TAP Portugal CS-TQD och Norwegian LN-DYQ.

Lufthansa D-AIPM

Jag var kvar länge och efter att ha ätit en burgare ihop med Ewa, som åkte hem sedan, så började jag gå igenom området bort mot Tomta. Kanske inte den närmaste vägen att gå upp här, men ska det vara från förhöjda positioner så ska det. ;)

Jag tog en bild med en SL-buss och en med en UL-buss med lite olika exponering. Faktum är att jag trodde att jag blåst himlen i bilden ovan, och det var därför jag tog den andra med UL-bussen. Men se, så var det inte!

Om jag minns rätt är den här tagen från en rejäl jordhög, även om det inte ser så högt ut i och med att banan är högre än området runtomkring. Kärrorna på backen är NextJet SE-LJN och SE-KXE. Borta vid Tomta (f.d. Räddningsskolan) hoppade jag sedan på bussen, efter att ha tagit någon bild på inflygningsljusen. Men då stod jag direkt på backen... ;)

Postat 2013-10-16 00:06 | Läst 1015 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Slagen av rött, gult och blått (med en prisvinnare på slutet)

Söndagseftermiddagen bjöd på alldeles lysande väder, men kanske ett lite väl kontrastrikt ljus. Jag gick norrut i Uppsala för att slå en lov runt Dalabanan. Vid Börjetull byggs det och de enformiga nybyggena tuggar långsamt i sig industrilokalerna. Men än så länge finns det fortfarande lite kvar.

Här har jag  nybyggena bakom mig. Som synes har man varit på gatan, men plåten förhärskar ännu i början av den. Vid gatan som går på tvären längst bort i bild har man också byggt om busshållplatsen. Men det som fångade intresset var förstås färgkombinationerna i bilden. Här står sig svartvitt slätt!

Här blir det en lite annan färgkombination. Det är förresten inget misstag att bilden lutar, vilket nog går att se för den som tittar ordentligt. Däremot borde jag ha fokuserat lite närmare eller bländat ned ett steg. Ack, eftertankens kranka blekhet (?).

Ett hus inne i kvarteret Seminariet. Huvudbyggnaderna ligger i motsatt riktning mot objektivets. Detaljplanen för att delvis bebygga området med bostäder har, med rätta tycker jag, fått backning nyligen. Striden lär gå vidare...

Dalabanans bro över Svartbäcksgatan. Tänk dig den med ett tåg på... ;) Jag kanske får anledning att återkomma i detta ärende, eftersom jag inte hade lust att stå och vänta i söndags. Huset i bakgrunden är Uppsalapolisens örnnäste.

Färgerna kändes bekanta... Den här gången vid Österplan ungefär där Dalabanan viker av från Ostkustbanan.

Hamnspången: årets vinnare av Upsala Nya Tidnings stadsmiljöpris. Tidningens bild på webben är dock ingen höjdare för att se hur bron faktiskt ser ut. Ergo, se bilden ovan. :)

Kvackeriet vid Svandammen blev det inga bilder på då ljuset var riktigt trist, då dammen hamnar i skugga redan innan solen gått ned. Jag stod dock och tittade ett tag på när änderna krigade med varandra om brödbitarna. Jämfört med vad jag såg mellan duvorna på Centralen i Stockholm nyligen så var de dock rätt snälla. Det gäller kanske att ha vassa armbågar om man är en cityslickerfågel.

Postat 2013-10-14 23:32 | Läst 874 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Septemberkvällsljus över spåren

Även små (?) tåg behöver blir ompysslade innan de säger farväl till storstadens ljus, och ger sig ut i kvällens obygdsmörker. Vad är då bättre än att göra det under ett falnande kvällsljus, som faller på fortfarande solvarma fasader.

Postat 2013-10-12 16:28 | Läst 835 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

För färgrikt, för färglöst, för skarpt, för suddigt...

Det är mycket åsikter om hur bilder ska framställas och vad som ger "rätt" resultat. Digitala bilder har tydligen för mycket skärpa och detaljer i, har jag nyss fått läsa. Färg är inte heller bra, har jag tidigare läst, för det tar fokus från det väsentliga.

Nu har jag i svensk ordning kompromissat fram ovanstående bastardbild. Digitalt tagen, konverterad till svartvitt, mindre skärpa och mjukare lokal kontrast och lite korn pålagt i full storlek.Vad är det för fel på den? För lite färg kanske? ;)

Eventuella felskrivningar och andra konstigheter skyller jag på att det här blir en telefonblogg. Jag förberedde bilden från datorn och "sänder direkt" i övrigt från en SJ-dubbeldäckare. Det går, men är inte jättepraktiskt, att skriva på telefonen...

Postat 2013-10-10 14:25 | Läst 2128 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Ljugande flaggor - gårdagens uppsaliensiska noteringar

I en falnande ljusglöd tog jag en hyfsat långt promenad. Jag hann passerade både Övre slottsgatan, Slottet och Akademiska innan jag tog någon bild.

Vid Studenternas tyckte jag dock att detta var notervärt. Vinjetteringen är naturlig då jag varken lagt dit den eller tagit bort något av den. Nästan helt öppen bländare på en ljusstark vidvinkel brukar ge den effekten, som jag tyckte passade bra här.

Till vänster innanför grindarna meddelade flaggorna detta. Min bedömning är att en betydande risk för växande näsa, om de nu har en sådan, förelåg.

När jag kommit till den nyaste bron över Fyrisån, Hamnspången, så började ljuset försvinna bakom träden när jag tittade söderut.

På Uppsala C hade nyss både ett tomtåg och 18:11 mot Stockholm lämnat, så det var rätt öde. Bara ett SL-pendeltåg stod inne.

Påminnelse till resenärer med SJ Pendlarkort. En tämligen banal bild, men jag vill ju testa bakgrundsoskärpan i olika lägen.

ULJ/Lennakattens stationshus för Uppsala Östra med huset där bland annat Stationsgallerian och en en del kommunala kontor finns, samt bakom det Radisson Blu-hotellet.

Jag kunde inte låta bli när någon gick mitt i "asfaltspåret"...

Jernbron i mörkret. Tyvärr förfular en barack precis till vänster utanför bild för närvarande, så jag fick beskära bilden lite.

Snipp, snapp, snut, så krävde middagen beslut...

Postat 2013-10-08 12:00 | Läst 972 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera