Natur med mest fåglar, blommor och makro. I övrigt allt som kan verka intressant.

I beteshagen med Laowa 7,5 mm 2,0

Fortsättning på de två föregående bloggarna. Nu startar det vid Ivösjön, snett emot Bäckaskogs slott, ut i sommarhagen tågar vi. Mandelblom finns där

vidvinkel har en fördel - det går att få både blommor och landskap skarpt med liten bländaröppning - och allt i samma bild som ovan, men vid full öppning - f2,0 så blir det som på bilden under

gullvivor 

och smultronblommor

sjön några steg bort, kabblekor

stilla vid stranden, korna höll sig borta

bilden under, kraftig beskärning av en annan bild

Så en förflyttning ett par mil norröver, till Blistorp, till en betesmark mellan Blistorpssjön och Havagyl, ängsvioler växte där

där nere syns Havagyl, gyl är det lokala namnet på en mycket lite sjö, det finns gott om gyl. I gräset växte blåsuga, de blålila växterna i förgrunden. Blåsuga är pyramidformad som en miniatyrgran och har pyttesmå blå blommor i bladvecken, tycker om den gammeldags betade ogödslade öppna marken. 

vy över Havagyl, med torrt starrgräs. 

Inlagt 2024-05-12 20:32 | Läst 279 ggr. | Permalink
Gullvivorna är underbara och mandelblommorna, mmm så vackert. Jag önskar att jag hade haft en vidvinkel med kort närgräns med mej när vi var i Texas, men jag hade inte en tanke på det när jag åkte.
Hälsningar Lena
Svar från Vibybo 2024-05-19 13:30
Tack Lena, kort närgräns är något jag uppskattar på all optik numera, det är användbart.
Mycket njutbart att skrolla igenom! Jag tycker att det är fint med närbilder på blommor där man även har en hygglig översikt över växtplatsen
Svar från Vibybo 2024-05-19 13:37
Tack Peter! Jo, att få med växtplatsen är ett extra plus när det gäller vilda blommor. I trädgården hemma tar jag mig mer konstnärliga friheter med blombilderna.
Jättefina bilder Stefan! Jag hade själv tanka på att ta blombilder med vidvinkel idag, men det blev annat istället! Jag har dock ingen fisheye till m43, det vore ju skoj att ha den där extra förvrägningen att leka med. Jag tänkte att det får duga att ta med 7-14/2,8 ut i spenaten nån dag. Det ska bli kul! :) /Tommy.
Svar från Vibybo 2024-05-19 13:48
Hej Tommy! Min Laowa är nog mer kraftig vidvinkel, inte så mycket fisheye, men det är lätt att få med fötterna! Din 7 mm borde väl fungera bra, men om det är den med 20 cm närgräns är det ju en viss skillnad. Kort närgräns har blivit viktigt för mig på all optik numera. Tack!
Härligt och vackert! Mycket 'Svensk sommar' över bilderna här, där det kanske kan komma en regnskur också.. Så får det ju gärna vara och inte bara blå himmel! Långt skärpedjup ger en fin översikt här, blir lätt att ta till sig helheten när även omgivningen finns med! Havagyl.. spännande namn som jag aldrig hört!
Hälsn!
Svar från Vibybo 2024-05-19 14:01
Hej Jan och tack! Jo, det är svensk sommar bilder. Några regnskurar i dessa trakter är det ej, så här års brukar det torka ut rejält hemmavid, värme med vindar, det är normalt. Vilda blommor med tydlig växtplats känns ju rätt, sen är det så lätt och bekvämt med rejäl vidvinkel om man bländar ner rejält, man behöver inte fundera mycket över avstånd. Havagyl låter som en liten vattensamling med megalomani.
Mycket fina naturbilder!
Svar från Vibybo 2024-05-19 14:05
Tack så mycket Dan!
Hej Stefan.
Det blev några spännande bilder med vidvinkelobjektivet och den låga tagningspunkten.
Jag har precis packat min Sony a6000 med kitobjektivet 16-50 mm lika med 24-75 mm ekv. 24mm är väldigt vidvinkel för mig, det har jag inte så mycket erfarenhet av.
Jag är inte säker på om jag kan komma så långt ner som du har varit :-) :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik
Svar från Vibybo 2024-05-19 14:11
Hej Erik! För att ta bilderna måste jag ner på knä och ha skärmen på kameran utfälld, sedan luta mig mycket framåt och skugga skärmen så jag ser. Det verkar omöjligt för dig, inte heller kan du sätta kameran på en pinne och hålla den vid marken, då kunde damerna på torget bli arga på dig!
Vackra vyer och fina närbilder, vidvinkel är kul 7,5 är ju lite extremt, antar att det är 2X Panasonic eller. Jag har nu 14mm som vidast men jag funderar på en Laowa 10/2,8 för fullformat
Svar från Vibybo 2024-05-19 14:19
Jag antar att 7,5 mm motsvarar 15 mm, hade tidigare en Canon EFS 10-18, den var ju något liknande, det var ett bra billigt objektiv. Det känns som att denna bildvinkel är nog för mig, fisheye verkar för extremt, men skulle jag komma över en för ett bra pris, så kanske....
Läst ifatt några inlägg,mycket fint du visar,
Den här första fina grönskan är så härlig, känns som om jag njuter lite extra mycket av den i år.
Svar från Vibybo 2024-05-19 14:24
Ja, känner detsamma, njuter extra mycket av den i år. Tack så mycket Margareta!
Många vackra kompositioner här, snyggt med vidvinkel.
Försommar när den är som bäst.
Ing-Marie
Svar från Vibybo 2024-05-19 14:30
Tack så mycket Ing-Marie! Det är som bäst nu med försommaren som du säger, det går med racerfart i naturen.