Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Rekvisita: Ratt

Självkörande bilar utreddes av Transportstyrelsens GD Jonas Bjelfvenstam. Jag skulle intervjua honom för tidningen Elbilen och kom på en bildidé: Han skulle hålla i en ratt. Ratt behövs ju inte om bilen verkligen är självkörande.

På nätet hittade jag en italiensk Nardi på Karstorps bildemonteríng här i Norrköping. Årsmodell 1984. Den hade suttit i en Alfa Romeo. Jag köpte ratten på öppet köp och kom  överens med dom om att få lämna tillbaka efter fotograferingen. Tog med ratten i en plastpåse till Transportstyrelsens huvudkontor.

GD var måttligt pigg på att hålla i ratten, men gick med på det. Hur ska jag hålla den? frågade han. Som du vill sa jag och så blev det så här. Snygg ratt! sa han sen.

Självkörande bilar? Reglerna blev att varje bil ska ha en förare, i eller utanför fordonet. Och en mängd detaljer om testverksamhet då det gäller fordon med förare utanför fordonet. Föraren ansvarar vare sig han eller hon sitter bakom ratten i fordonet eller vid en monitor  nån helt annan stans.

Inlagt 2023-11-24 10:45 | Läst 398 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Haha, kul idé! Mvh Wolfgang
Svar från Måns H 2023-11-24 17:13
Tack Wolfgang!
Jag kan tänka mig självkörande bilar då jag skall åka på motorväg en längre sträcka! Det vore skönt att slippa en ofta mycket enformig motorvägssträcka! Och om tekniken funkar, så gärna vid vinter med mörkerkörning mella Gnesta och Grövelsjön! :)
Vi får se vad som händer framöver!
Bra bild du tog! Och häftig ratt! Sitter ratten på väggen numera? ;)
/B
Svar från Måns H 2023-11-24 17:25
Ratten lämnade jag tillbaka, den var köpt på öppet köp bara för detta fototillfälle. :)

Självkörandet regleras lite olika på olika håll. Ska tekniken vara granskningsbar och verifierad eller ska marknaden testa sig fram? Det lutar mer och mer åt det senare. Enligt mig är det fullt möjligt att få tekniken att fungera bra på nymålad motorväg i torrt väder och bra ljus, skitsvårt i yrväder mellan Gnesta och Grövelsjön och stört omöjlig att få den att fungera ombord på Pigges Gotlandsfärja med 3D-labbyrintiskt bildäck och matroser som visade hur man skulle köra, vrida ratten, backa, vrida ratten åt andra hållet och baxa in åket i en för liten lucka.

Kul att du gillar bilden! Jag borde släckt lysrörsljuset kom jag på sen, fönsterljuset hade varit bäst som enda ljuskälla.
Hej Måns,
Det var en perfekt idé att låta GD ha den med sig för säkerhets skull.
Jag förstår att han var undrande.
Ha det väl
Bob
Svar från Måns H 2023-11-24 17:27
Hej Bob! Tack för "perfekt idé"! GD var ju lite skeptisk men det ordnade sig.
Förstår inte vitsen med självkörande bilar. Och skulle själv aldrig sätta mig i en.
HaD/Gunte..
Svar från Måns H 2023-11-24 17:36
Om det funkade till 100,0 % så skulle det finnas fördelar. Jag skulle t ex kunna ta mig ner till bilen, den står i ett källargarage i huset, knappa in körning till huset på Gotland och sen sitta och sova mest hela vägen.

I verkligheten tror jag att det kommer att funka bra på nymålad motorväg i bra väder men att sen blir det svårt.

Åkarbranschen har en del att tampas med. Slippa betala förarlöner är stor morot.