Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Närvel.

Närvel på Gotland kallas svirvel på fastlandet. Vårt hus på Gotland har ett kattstaket mellan leilgardu u storgardu. Grinden har jag byggt själv. Närveln är av gotländsk senvuxen furu. Den är lite långsträckt med avfasade kanter. En fransk träskruv håller fast härligheten. En rostfri fjäderbricka ger lagom tröghet. Två lager järnmönja.

Bild på närveln:

Bild på grinden:

Bild på gräsmattan som den såg ut då jag kom i förrgår. Grannen har firma och hjälper till att klippa gräset när jag inte kan komma själv. Han lät blommorna blomma!

----------

Jag har fästingnoja och klippte gräs och blommor. Nu testar jag mygg- och fästingavskräckande medel med citruseukalyptosolja som (förhoppningsvis) verksam ingrediens.  Myggor finns inte många på Gotland, dessvärre många fästingar.

 

Inlagt 2023-05-20 10:28 | Läst 491 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Fint byggd grind - och det var trevligt att se hur nobelt du bor.
Svar från Måns H 2023-05-20 15:51
Tack Peter! Jag är faktiskt lite mallig över grinden och gillar tomten och huset. Det byggdes 1894, då med någon koppling till kyrkan. Lilla ladan hyste en häst och ett par kor.
Vackra bilder och kul att se. Fästingar är inte så trevliga peppar peppar i år har jag inte haft någon på mig än även att jag är en del i gräs och skog. Hoppas att det där medlet du skriver om hjälper.
Snyggt hantverk! Det finns många Rådjur på Gotland = många fästingar! Jag hade en fästing med mig till fastlandet! :)
/B
Svar från Måns H 2023-05-20 22:06
Tack Bengt! Jag är lite mallig över mitt verk!

I mina mörka stunder tycker jag att dom som olagligen importerade rådjur till Gotland själva skulle råka ut för konsekvenserna. Och undrar över att man inte satte in skyddsjakt och tog bort dom. Nä nä nä sa länsstyrelsen, nu är dom etablerade och ska värnas oavsett trafikolyckorna och fästingarna. I ljusare stunder minns jag att även fåren var fästingbärare.

Om den bara kröp omkring så är det ju ingen fara, avliva den bara. Jag har borreliakonsekvenser här och där i kroppen, sökte vård ett par dar för sent och fick antibiotika i underkant.
syntax 2023-05-20 23:41
På Hasselvik är fästingen ormen i paradiset. Deras antal har ökat drastisk sedan inplantering av rådjur skedde.
Jag plockar av mig en till tre varje kväll. På en tre månaders sommarvistelse blir det uppåt 200 bett!!
När jag kommer till stan i september är jag prickigt missfärgad på benen. Huden hinner lagom hämta sig till våren - då är det är dags igen... :-(

Borelia har jag drabbats av bara två gånger under 15 år. Kåvepinin har varit effektivt. TBE är jag naturligtvis vaccinerad mot.
Svar från Måns H 2023-05-21 00:13
Rådjur även på Åland! Hu!

För 10-15 år sen år sen gjorde jag ett metodiskt test av fästingborttagning på katterna.

Den officiella metoden är att dra rakt ut. Den folktron på Gotland tillämpar är att skruva ut. Efter 20 försök med vardera metoden stoppade jag testet av djuretiska skäl. "Rakt ut" skapade många inflammationer, "skruva ut" var mycket skonsammare.

"Fästingsnaran" som jag numera använder, en utmärkt produkt, rekommenderar "skruva ut" och visar bild varför.

Får se om citroneukalyptusolja avskräcker. Vill inte ha den på huden, utan testar på skor o strumpor och nederst på jeansen.
Mycket fin grind, ser både elegant och lättanvänd ut! Både hus och trädgård ser väldigt inbjudande ut, förstår att du trivs där. Fästingar är en plåga, har flera somrar fått fästingbett som jag inte att förrän jag noterat de röda ringarna, dock har penicillin fungerar som tänkt :-) Många hälsningar/ Björn