Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Balda Rollbox Art Deco

Grannen mittemot hade fått en gammal lådkamera i arv. Han bad mig kolla upp lite kring den. Det kanske skulle säga något om dem som använt kameran. Uppenbarligen var det användare som varit noga med sin kamera! Här står den hemma hos mig bredvid en lampa från tiden.

Det står "Balda Rollbox" på metallskylten där framme. Kameran är för filmformat 6 x 9 cm. Slagningar på nätet visar att detta är version 2. Den har två sökare, två stativfästen, fixfokus objektiv f/14, en enda slutartid som någon mätt upp till 1/40 sek samt även B. Slutaren kan manövreras med trådutlösare.

http://www.artdecocameras.com/cameras/balda/rollbox/

Fabrikens grundare Max Baldeweg satsade på kameror som unga människor skulle ha råd med och bli begeistrade för att fotografera. Fabriken låg i Dresden, östra Tyskland. Lådkameran var billigast, men fabriken hade fler produkter som ofta såldes under andra namn.

Det här exemplaret kan ha tillverkats 1934, en källa skriver 1935, eller senare. Dresden bombades mot slutet av andra världskriget, en katastrof för staden med som värst en eldstorm. Fabriken skadades allvarligt men började snart återuppbyggas, till att börja med för enklare produker. "Balda" fanns kvar som varumärke men försvann så småningom in i statsägda VEB. Grundaren Max Baldeweg hade då flytt till blivande Västtyskland och lyckats få igång kameratillverkning där, då med fällbara kameror och kompaktkameror.

För att ladda kameran tar man ur insatsen, t v på bilden nedan, och trär dit nya filmen.  Som synes är apparaten i gott skick, helt komplett med lilla nyckels för att vrida fram filmen. Obetydligt med skav, men remmen är inte hel. Går att limma ihop, men en sån lagning brukar inte hålla.

Inuti ser det rent och fint ut.

Vad jag kan förstå är kameran fullt funktionsduglig. Sökarna är lite dimmiga. (Jag har dimmiga minnen av att såna här sökare alltid var lite dimmiga.) Den spole som sitter i är av plast, inte trä, ett tecken på att kameran använts relativt länge. Den är stilig i sin enkelhet! Kromad skylt där fram, kromsarg runt fronten, svarta klädseln har solstrålemotiv runt objektivet, på sidorna står "Balda" med typsnitt som hör hemma i Art Decostilen.

På nätet varierar betalda priser från några kronor upp till 250. Ibland står det helt frankt "Baujahr 1934", men jag kan inte hitta varken datering eller tillverkningsnummer på det här exemplaret. Gissar att de säljarna huggit till med första tillverkningsåret.

Nån som vet nåt mer? Nån som blir nostalgisk?

Inlagt 2023-01-27 19:52 | Läst 663 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Tja... Du har väl med det mesta. Kanske man kan tillägga något om objektivet. Även här var det budgettillverkning. Troligen en tvålinsig landskapsakromat. De två linserna är ihopkittade och sitter på ena sidan bländaren (kolla om det inte är så). Den totala osymmetrin ger en saftig distorsion. Det är det näst enklaste i objektivväg man kan tänka sig. Det enklaste är en enlinsig menisk.
Om man satsade en liten slant till vid tiden ifråga, kunde man få en bälgkamera för 6x9 med en Cooke-triplett - alltså tre linser och en ljusstyrka på f:6,3 eller f:4,5
Svar från Måns H 2023-01-27 20:38
Tack Peter! Här ska det enligt källorna sitta en enlinsig menisk. Då man trycker av fälls först en skyddsplåt undan, sen öppnar slutaren den där fyrtiondels sekunden. Såg bilder på nätet, inte jätteskarpa men annars helt OK. F 14 och 6 x 9 hjälper väl till. Fabriken gjorde också just bälgkameror med bättre optik.
Alltså jag kan ingenting om såna här kameror men det är väldigt intressant att läsa om den. Och faktiskt gjorde du mig lite mer allmänbildad idag tack vare ditt inlägg. -Bra jobbat och lycka till med forskningen kring kameran.
Svar från Måns H 2023-01-27 20:39
Tack Morgan för din kommentar!
Är månne den snygga skrivbordslampan samtida med kameran?
Svar från Måns H 2023-01-27 23:28
Jag tror att den är samtida!