Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Spruta 2. Fotopromenad med rysk optik Helios 44-4.

Med lätta steg klev jag ut från vårdcentralen. Dos två klar. Därinne hade jag blivit lovad att få krama nära och kära om en vecka. Min fru har överlevt  covid-19 och fått två vaccindoser, så med henne blir det ingen skillnad, men om en vecka kan jag be barnen hälsa på hemma! Och jag kan åka till dom.

I väntrummet var det trångt. Tegnell skulle inte gillat det. Men alla hade munskydd. Tegnell hade nog tyckt att det får duga så här. Nån diskuterade "aspiration" med sin sköterska. Enligt media ska det vara bra att kolla att sprutan inte landat i ett blodkärl. Detta genom att "aspirera", d v s dra tillbaka sprutkolven lite och titta om det kommer blod. Min sjuksköterska visste uppenbarligen vad hon gjorde för tiotusende gången så jag litade på henne.

I morse vaknade jag med högra handen rejält svullen och påtagliga känningar från injektionsstället. Fullt normalt att andra dosen tar hårdare än första. Vaccinet kommer att fungera.

I går passade jag på att testa mitt tröstköp från Ryssland, en sovjetisk optik Helios -44K-4/ 58mm 1:2. Bilderna är tagna med bländare 8 och normalt efterbehandlade utan försök att ändra objektivets karaktär.

Ovan: Vyn från vårdcentralens entré ser ut så här. Fina träd, normalt hyreshus. T h en rörig miljö där Gamla Lasarettet omges av taffliga byggen.

Gamla Lasarettet är väl inget arkitektoniskt mästerverk, men ändå ett påtagligt bevis för att landstingsfria staden Norrköping minsann kunde bygga ett riktigt lasarett som skulle få både överläkare, sjuksystrar och patienter att känna stolthet över vården. Men det var då.

Promenaden fortsätter genom en förortsmiljö med ambitioner. Allé! Portik med kolonner!

Transformatorstation i betongskal.

Gamla Gymnastikhuset syns där framme på andra sidan Södra Promenaden

Samma bild beskuren. Gymnastikhuset uppfördes 1867 åt Norrköpings Högre Elementarläroverk. Arkitekt var stadens stadsarkitekt Carl Theodor Malm. Byggnadsminne 1990.

Tillbaka i innerstaden. Dalsgatan. På ömse sidor bebyggelse från 1910-talet. I fonden 1700- och 1800tal. Rådhustornet klart 1910.

Optiken verkar tillräckligt bra för att kunna användas, men det återstår för mig att hitta inställningar och motiv där den ger intressantare bilder än en hyfsad standardzoom.

Inlagt 2021-03-27 12:03 | Läst 1282 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Grattis till vaccinationen och möjlighet till ny rörlighet!!
Du visar fina cityscapesbilder också, jag gillar den understa bilden lite extra här!
Svar från Måns H 2021-03-28 00:12
Tack Anne-Sophie! Din synpunkt här och den i förra bloggen gav mig en impuls att jobba lite extra med understa bilden och lägga in den versionen på Cityscapes.
Fina bilder. Och grattis till vinsten att vara vaccinerad.
/Ulla
Svar från Måns H 2021-03-28 00:16
Tack Ulla för inkännande ord!