Annons

Vågar jag ta systemkameran till Colombia.....?

Produkter
(logga in för att koppla)

Mavve

Aktiv medlem
Hej!

Är tillsammans med sambon på väg till Sydamerika på en backpackingresa. Turen går via Venezuela-Colombia-Costa Rica.

Problemet gäller vilken kamera jag ska ta med. Naturligtvis skulle det "förståndiga" vara att endast ta kompakten (IXUS 430), men samtidigt kommer det säkerligen finnas underbara fototillfällen då jag verkligen vill ha systemaren (Canon 20D). Resebilderna/minnena får ju en annan kvalitet med systemaren.

Genom att inte skylta med kameran i onödan och vara beredd att det inte lämpar sig i vissa områden så lutar det åt att ha med 20D. En tanke har då även varit att skaffa en mer anonym/sliten kamerarem (utan Canon digital lysande....). Ytterligare i det spåret har varit tanken att maskera LCD-displayen på något lämpligt sätt, så att det eventuellt kan uppfattas som en vanlig systemkamera. Något tips på maskering?

Hur har ni tänkt i liknande situationer?

Mvh Martin
 
Varför inte köra 35mm på resan då? Ni kan ju använda den kompakta digitalkameran parallellt.

Om du inte har någon 35mm SLR så finns det ju en uppsjö sådan att köpa för några tusenlappar.

Det finns några Canon SLR att köpa här på fotosidan just nu. Vill du inte behålla huset efter resan kan du säkert sälja det för samma pris.
 
Har tyvärr ingen, men det är möjligen ett alterntiv att överväga även om jag föredragit att hålla mig digitalt.

Mvh Martin
 
Jag har inte varit i dom länder du ska till men har lite erfarenhet fån Afrika (Tanzania). Min rekomendation är att ta med 20D samt en kompakt kamera. jag fick flertalet gånger problem när jag fotade i städer med min 30d och 28-75 pga att den är så stor och "lyser" i folks ögon. om du använder en kompakt kamera så kan du fota lite diskret.
tänk på att byta bandet "Canon" mot ett som lyser mindre.
Jag bommade flera fina tillfällen pga att jag inte vågade ta fram 30d:n. där önskade jag att jag hadde haft en liten smidig kamera.
 
Hur tänker du nu?

Det kan väl för jösse namn inte spela någon roll om du har en digitalkamera eller bara ser allmänt turistig, vit, rik och välmående ut, om du hamnar i lägen där någon vill plocka av dig dina ägodelar för att göra sig en hacka ?

Att dölja din kameras värde gör du enklast med litet taktisk tejpning, men jag tror inte det spelar någon som helst roll i det stora hela. Hamnar du i (kamera)-trubbel beror det på att du sticker ut och märks i största allmänhet, eller så har du tagit en bild på någon eller något som inte passar. Vilken kamera du har (eller ger sken av att ha) lär inte spela någon roll.

Detta sagt, ta det lugnt. Är du orolig, så ta en försäkring, så kan du ge upp kameran utan tvekan om det är vad som behövs. Det är mindre sannolikt än du tror, men naturligtvis fullt tänkbart.
 
Jag har rest en del i Indien ,Nepal ,Thailand,Kambodja och jag har inte haft några som helst problem har alltid med min EOS 350 och en kompakt digital skulle aldrig tänka mig att inte ta med systemkameran för det skulle jag ångra efter jag kommer hem, ta med den och och om du är försiktig så går det bra
som man alltid måste vara när man reser utomlands.
/Leo
 
Tapani skrev:
Jag har rest en del i Indien ,Nepal ,Thailand,Kambodja och jag har inte haft några som helst problem har alltid med min EOS 350 och en kompakt digital skulle aldrig tänka mig att inte ta med systemkameran för det skulle jag ångra efter jag kommer hem, ta med den och och om du är försiktig så går det bra
som man alltid måste vara när man reser utomlands.
/Leo

Du beskriver den känsla och intriktning jag också har. Vi har väldigt positiva erfarenheter från längre resor i Asien (utan DSLR), men Sydamerika och kanske särskilt Colombia, har ett vad jag tror oförtjänt rykte, så tankarna kan vara värda att ventilera.

Anders:
- Min personliga uppfattning och erfarenhet är att "detaljer" mycket väl kan spela in när du är på resande fot. Jag ville med tråden höra hur andra tänkt och eventuellt praktiska tips.

Mvh Martin
 
Har aldrig upplevt problem att använda (DSLR) i Indien så får man lite mer uppmärksamhet sen låser jag alltid in kameran i hotellets säkerhetsbox om det finns annars får man lita på turen att den finns kvar på hotellet när man kommer tillbaks.
/Leo
 
Finns några bra skydd för LCD-skärmar - dvs. bättre än att ta fram eltejpen.......?

Syftet är att skärmen inte ska synas, men samtidigt vore det bra att enkelt kunna använda LCD:n vid behov.

Någon som känner till några beg. affärer i Göteborg som kan tänkas ha gamla axelremmar? Eller har ett gammalt själv?

Mvh Martin
 
Mavve skrev:
Du beskriver den känsla och intriktning jag också har. Vi har väldigt positiva erfarenheter från längre resor i Asien (utan DSLR), men Sydamerika och kanske särskilt Colombia, har ett vad jag tror oförtjänt rykte, så tankarna kan vara värda att ventilera.

Du kan nog tyvärr inte jämföra Asien och Sydamerika i detta avseende. Att tro att Colombia och liknande länder i Sydamerika har ett oförtjänt rykte skulle jag nog kategorisera som naivt, tyvärr. det råder en helt annan mentalitet hos folket i de asiatiska länderna, det baserar jag dels på egen erfarenhet och dels på andra resenärers uppfattningar. Mycket har nog med religionen att göra. i Sydamerika finns det mycket starkare kausala samband mellan fattigdom och kriminalitet än vad det gör i flera Asiatiska länder.

Skyltar du med dyra grejer eller sticker ut bland mängden är rånrisken ofta betydande i länder som Colombia. Därmed inte sagt att man behöver vara överdrivet försiktig. Använd sunt förnuft och ta varningar på allvar, så klarar man sig långt. Personligen skulle jag valt att ta med systemkameran men använda en väska som inte drar till sig uppmärksamhet. Sen har ni en stor fördel av att resa två. Då kan den ena hålla lite kontroll på omgivningen medan den andra fotar. Kan ni sedan lite spanska har ni ännu mera fördelar. Att behärska språket kommer man lågt på, inte minst vad gäller att förstå kommunikationen runt omkring.

Lycka till! Sydamerika är fantastiskt!

Mvh Magnus
 
Colombia är ett fantastiskt land; vackert och med fantastiska människor. Tyvärr finns också mycket fattigdom och kriminalitet, på en del ställen kan man röra sig helt fritt utan risk; andra ställen bör man helt undvika.

Vidarebefordrar några råd jag fick när jag var där:
-Rådgör med lokalbefolkningen om var man inte bör röra sig
- Skylta inte med värdesaker; inget armbandsur, inga synliga smycken (inklusive ringar i öronen, som är lätta att rycka bort!)
- Pengar kan man gömma i strumporna eller BH:n
- Var två; fyra ögon ser mer än två
- Och kameran; ha den nerpackad om ni inte vet att ni rör er på säkra ställen; att kammoflera den hjälper inte; är den stor ser den dyr ut och är potentiellt stöldbegärlig

På en del ställen var vi noga med att följa råden; på andra ställen gick vi runt som vilken turist som helst.
 
Ta inte illa upp, Martin.

Tanken är att relativisera - jag tror inte att du är dum eller så. Men i lägen där man riskerar att bli avplockad sin kamera riskerar man att bli avplockad "allt" - det är inte kameran som triggar, utan hela uppenbarelsen. Råden om att inte bära Rolexen, smyckena och vifta med vare sig pengar eller plastkort är självklara och bra.

Jag hade tagit en reseförsäkring (om så behövs - kolla med ditt försäkringsbolag), tagit min "bästa kamera" och en reservkamera och inte bekymrat mig mer för kamerorna än för mig själv och mitt ressällskap.

Angående beteende och uppträdande är det en välbekant "sanning" att den som kombinerar vaksamhet med en viss (men inte överdriven) obekymrad attityd (den kan vara skenbar, skall jag ärligt säga...) brukar klara sig bättre än den som visar osäkerhet eller rentav ängslighet.

I vart fall, förstör inte upplevelsen vare sig med brist på sund vaksamhet eller överdriven ängslan. Trevlig resa!
 
Tack för några bra reflektioner och råd.

Det oförtjänta rykte jag syftade till är att det ibland uttrycks som att det knappt går att åka till Colombia utan att bli kidnappad eller rånad. Att ha respekt och uppmärksamma risker både geografiskt och över tiden ser vi som en förutsättning.

Det låter som du talar från egen erfarenhet Jan-Olof (och även Magnus?) kring Colombia. Om du/ni har några guldkorn som inte får missas får ni gärna tipsa.

Mvh Martin
 
Varför inte köpa en billig dslr. Typ en 10D som får äran av att bära ett fast 35 f2...

Om jag inte skulle fota apor på långa håll eller annat wildlife så skulle inte jag tveka att resa med lätt utrustning (har gjort det själv.. ett objektiv på en kamera..=befriande).

Res aldrig med en kamera du inte har råd att förlora. Samtidigt så är den dyra kameran lite värd när den ligger hemma.. ;)

MVH Niclas,
 
Håller med Magnus i hans analys. Min dotter var nyligen i Brasilien och bodde i en familj där. Rådet inför att gå ut på stan var att ta av alla smycken (halsband, klocka, örhängen), inte tala svenska så att andra hör och att försöka smälta in (klädsel, frisyr, parfym, make-up) - och det trots att de var flera stycken och dessutom hade sällskap av "lokala invånare".

Har en kollega som rest mycket, bl a i Sydamerika. Han och hans dåvarande flickvän blev rånade av ett gäng barn/tonåringar, mitt på dagen, mitt på en strand i Rio. Han hade dock preparerat en plånbok med utgånget körkort, utgånget bankkort (ibland duger patientkortet) och en packe med italienska lire-sedlar (finns tyvärr inte längre!), som ju såg värdefullt ut med stora valörer men inte var värt särskilt mycket, och med det lät de sig nöja. De riktiga värdesakerna hade de på andra ställen på kroppen.

Det finns många trick såsom glasstricket, etc för att plocka av dig det du har. Lämna naiviteten hemma, smält in och gå inte på de allra lättaste finterna. Hur man gör med kameran vet jag inte men hade själv inte tagit med de dyraste delarna av utrustningen - men att lämna den hemma helt vore ju synd.
 
Om jag hade åkt dit så hade jag skaffat mig en bärbar lagringsenhet för att tanka över bilderna. Om man nu blir av med kameran så slipper man iaf bli av med alla bilder.
 
Min far har bott i Bogota i 7år och jag har bott där i 3år vi har aldrig blivit rånade eller bestulna på något! däremot när min far flyttade hem fick vi inbrott i garaget efter 1 månad ;-s.

Men visst har ni rätt var försiktiga och försäkrade.

När det gäller backupp möjligheter så går det utmärkt att bränna cd skivor på många ställen fast DVD bränning var svårt 2003, jag skulle investera i någon form av bärbar hd.

Det finns endel reflektioner och råd från mitt senaste besök 2003 på min reesdagbok:

http://www.resdagboken.se/Default.aspx?documentId=3&userId=11490&secti

Saker som ej bör missas är
Montserate - linbana upptill Bogotas högsta berg med en otrolig restaurang (boka snarast!)

Cartagena ligger längsmed Colombias nordvästra kust och var spanjorernas viktigaste hamn under kolonialtiden, otroligt charmigt.

Guld museumet i bogota kan också vara värt ett besök.

Minns inte nu vad säkerhetsbolaget heter men det finns utförliga analyser att få tag i om riskområden om du/ni är sugna på lite mer djungel äventyr, googla...

Du/ni kommer få en otroligt bra upplevelse/resa!
Mvh Per
 
Om jag skulle till Colombia skulle jag inte missa Medellin - flor de primavera = vårens blomma eller bergens huvudstad som medellin kallas också... inte heller Cali som är salsans huvudstad. Som någon sa fråga lokalbefolkningen om farliga områden tror jag räcker långt.
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.