Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Smörjmedel till objektiv?

Produkter
(logga in för att koppla)
Har plockat ned ett manuellfokusobjektiv med fast brännvidd i beståndsdelar för rengöring. Tänkte passa på att smörja in de rörliga delarna. Vad bör man använda för smörjmedel till "linspaketets"
rörelse vid fokusering. Stora gängade metalldelar där "följsam", behaglig och beständig tröghet önskas.

Vad rekommenderas? Någon som vet?
 
Vore det ett värdefullt objektiv är en koll med en kamerareparatör nog en god idé. Även om man hittar ett fett som inte smälter av värme och riskerar att rinna ut över bländare och linser så finns säkert risken att det kan avge gaser som sätter sig på bitarna.

På ett enklare objektiv skulle jag leta efter ett fett som är till för att smörja bromsok och dylikt där temperaturerna är höga.
 
Det är specialoljor. Försök inte med symaskinolja eller liknande. Kolla med kameraverkstaden.
 
Det är fett. Det brukar vara ett vitt konsistensfett i fokuseringsgängan.
 
Tackar för synpunkter hittills. Verkar vara Molybden-disulfid fett som gäller, finns med lika viskositet. Ingen som har ett konkret tips samt var man kan köpa det i mindre förpackning?
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.