Annons

Makroobjektiv?

Produkter
(logga in för att koppla)

Annika Helen

Ny medlem
Har en Nikon D5100 funderar på ett macroobjektiv ca 105 mm.
Har tittat på Nikon AF-S VR 105/2,8 G IF-ED Micro-Nikkor och Sigma AF 105/2,8 EX DG OS HSM Macro. Är skillnaden på dessa så stor som priset gör gällande?
 
Nikon 105 är superb

Vet inte hur Sigma är men Nikon 105 är helt otroligt fint som Markro men också som porträttlins. Ett säkert val!
 
Har en Nikon D5100 funderar på ett macroobjektiv ca 105 mm.
Har tittat på Nikon AF-S VR 105/2,8 G IF-ED Micro-Nikkor och Sigma AF 105/2,8 EX DG OS HSM Macro. Är skillnaden på dessa så stor som priset gör gällande?


Jag har också kollat en del efter macro objetiv, Men inte bestämt mig men Tamrons 90mm/2.8 (finns 2 modeller) verkar oxå vara ett trevligt sådant!
 
Är det endast för makro och inget annat är i stort alla 90-105mm jämnördiga. De används då inte på full glugg utan på bl 11-22 för skärpedjupets skull. Även den kritiserade DXNikkor 85mm duger då väl.

Vill man däremot ha det som ett allround tele också, då tillkommer andra aspekter f u ev framtida kompatibilitetsfrågor med tredjepartsobjektiv. Tamron 90 utav VC blir längre vid fotografering nära närgränsen - risk att krocka med motivet då det åker ut. Tamron 90 utan VC med inbyggd fokusmotor har ganska långsam AF. VR/OS/VC är bra att ha för annan användning än makro men hjälper inte mycket vid makrofoto då de inte kan kompensera för att man även skakar fram och tillbaks. Sedan gäller färgåtergivning och färgton - här kommer Nikkor mer lika andra Nikkorobjektiv än tredjepart. Makroobjektiv är inte kända för blixtsnabb AF men Nikkor lär ändå vara snabbast. Sedan är det oskärpeteckning (bokeh) om det även är till porträtt, kolla recensioner där jag tror www.photozone.de har testat de flesta för det.

Så frågan är vad det skall användas till. Är det enbart till ren makro och inget annat, köp det billigaste och lägg pengarna på makroblixt och/eller stativ, om det skall vara till annat också så ligger Nikkor original 105/2,8 VR bra till.
 
Välj Nikons 105:a då får du service på samma ställe som kamerahuset och olika tillverkare kan inte skylla på varandra om det skulle bli något strul med firmware uppdateringar i framtiden, eller om du behöver göra fokusjusteringar.

Micro Nikkor 105/2.8 fungerar även mycket bra med nikons telekonvertrar, vilket kan vara praktiskt om du vill få längre brännvidd t.ex. för att inte skrämma skygga insekter.
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.