Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Ilford i problem?

Produkter
(logga in för att koppla)
Är väl inte så förvånande, det måste till stora och snabba omställningar för alla traditionella företag i fotobranchen. Hoppas bara att inte allt försvinner.
 
Tyvärr är det ju synd att det händer nu. Om Kodak, Fuji och Agfa hade gett upp först hade Ilford varit i princip ensamma på marknaden. Det kommer nog alltid att finnas en marknad för s/v-produkter, även om den må bli mycket liten, av den anledningen att man kan göra det själv.
 
Det vore oerhört tråkigt om ett så anrikt företag som Ilford skulle gå i graven, speciellt när de har så många bra produkter. Jag vet att det finns fler tillverkare, men det känns som att det är Kodak och Ilford som dominerar marknaden för sv/v film, och kodak har ju rykte om sig att vända kappan efter vinden så fort lönsamheten minskar...
 
Det är den digitala pestens fel. Folk skaffar hellre en digitalkamera och photoshop (legalt eller illegalt) och grejar med bilder på skärmen i pauserna mellan det stillasittande surfandet än att skaffa mörkrum och syssla med hantverk.

Människan blir allt latare, och det är inte konstigt att Ilfords försäljning minskat med 26%. Vi kan vara glada över att det inte är MER för tillfället, och efter en bantning av företaget kan produktionen fortsätta, eller överlåta det på licens.

Jag gillar Ilford Pan F+ och använder ofta Multigrade plastpapper till bilder jag vill få fram snabbt.

Bättre verkar det gå för Fotokemika som nu fått en stabliare marknad även i USA. För inte så länge sedan började de tillverka bladfilm i 25-ASA för att fylla en lucka på marknaden. Lägre löner i Öst har sina fördelar dessutom (för oss i väst alltså).
 
Liza skrev:
Bra sagt Patrik!
Det är väl dags att köpa en ordentlig frys för film och papper.

Film och papper går ju bra att frysa, men kemikalier då... Suck... Vill inte byta filmframkallare från DD-X... Hoppas Ilfords konkursförvaltare inte slänger bort recepten utan på nått sätt fortsätter produktionen.

/ Johan
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.