Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Goda råd?

Produkter
(logga in för att koppla)

funfviertel

Medlem
Hej på er, jag har läst och tuggat mig igenom flera trådar i ämnet här på sidan men vill ändå fråga, hoppas ni inte blir upprörda pga detta.

Jag har en EOS 300D på väg hem (köpte kitet med 18-55). Jag fotar en hel del på konserter och har rotat bland en del zoomobjektiv och det som föll mig (oerfaren som ni säkert redan fattat) i smaken var Canon 75-300 IS USM. Objektivet är på väg att fasas av Canon tydligen men det gick fortfarande att få tag på.

Är detta ett någerlunda klokt köp för det syfte som jag nämnt? Jag får sådan ångest av såna här beslut förstår.

tack på förhand.
 
Jag är inte på något vis specialist, men skulle nog råda dig att försöka få tag på ett ljusstarkt objektiv om det är till koncerter inomhus. Ljusstarka zoomar finns inte mycket av, och tunga är de, och DYRA. Ett 85/1.8 eller 100/2.0 kanske skulle kunna vara tänkbara, om du kan tänka dig fast brännvidd. Optiskt är de kanonbra, men räckvidden är förstås begränsad.
 
Jag kikade lite och en liten bit upp på prisstegen finns ett lite större än de du föreslog: Canon EF 200/2,8 II L USM.

Jag tror mig i all kvällströtthet ha hört en del positivt om detta. Det låg i alla fall i sammkategori som de du föreslog.

Kanske borde försöka skaka fram pengarna till ett sådant?
 
Fotar du konserter ska du definitivt ha ett ljusstarkt objektiv.
Jag var på winnerbäck igår och tog lite bilder med min D70. Jag har en 70-210/4-5.6. Jag fick köra ISO1600 och kom då inte ner i tillräckligt korta slutartider för att få saker helt skarpa med "rätt" exponering, så jag fick kompromissa lite och underexponera med 1/2 steg för att få lite midre skakningsoskärpa och ändå inte få ALLT för mycket brus. Med ett objektiv med ljusstyrka f/2.8 hade jag kunnat halvera slutartiden och dessutom kunnat gå ner på ISO800 på många av bilderna.
Resultatet blev ju inte jättedåligt ändå, men det hade varit enklare och resultatet hade definitivt blivit bättre med ett ljusstarkare objektiv.

Sen får jag väl säga, fast optik i all ära, men på konsert är nog en zoom rätt praktisk faktiskt. Man kan ju inte springa runt som en galning i publiken och "zooma med fötterna".
Får man ner bruset kan man åas "zooma" lite digitalt.

Edit:
En Sigma 70-200/2.8 kanske kunde vara något. Eller en begagnad Canon 70-200/2.8.
Men som Camilla säger, de är ju lite tyngre än fast optik.
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.