Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Fotouppdrag under mörka förhållanden?

Produkter
(logga in för att koppla)

Bojan88

Aktiv medlem
Hej gott folk!

Ja har just fått mitt första fotouppdrag, jag ska plåta LED-paneler, som tydligen ska avge ett rosa ljus när dom visar vitt, och firman som satt upp dom vill visa deras leverantörer problemet.

Är det någon som har tips på hur man får det att framstå tydligt via foto? Det kommer vara under nattetid då det är kolsvart, så jag tar givetvis med stativ och fjärren! :)

Jag har en del erfarenhet av nattfoto sen tidigare, men inte när man vill åstakomma "bevis" av en viss färg!

http://www.flickr.com/photos/da_niel_photo/ (Det jag plåtat tidigare)

Ska man välja någon specifik "profil" när man fotar?

Det jag har att plåta med är Canon 50D och ett 17-85mm 4-5.6.
 
Fick lite mer info just, tydligen är LED-skärmen 3,5*5 meter, så det kan bli lite bökigt att ta med en vit likadan ;) Men kanske en neutral-vit lampa, frågan är vad man ska ta då bara, ficklampan jag anv, har för kallt ljus! :/
 
För att få rätt färg skulle jag använda ett kit för att skapa en korrekt profil för kamera/objektiv så att man vet att det blir rätt färgåtergivning i dagsljus. Typ qp202/203 http://www.qpcard.com/ eller liknande från xrite...
Sen kan du ta en bild av kortet i led belysningen applicera dagsljusprofilen och vips så kan du mäta hur fel LED panelen ligger.
 
Det hade ju vart lysande, men jag ska fota nu på onsdag och hinner tyvärr inte få prylarna tills dess! :/ Jag hade tänkt fota i RAW, då borde man kunna mäta skillnad på det rosa från fotot och sen jämföra mot en helt vit bild kanske? :)
 
Problemet när du tar en bild med din kamera utan att använda en anpassad profil är att du inte vet vilka färger den visar. Det ända sättet att få nåt som verkligen visar fakta är att kalibrera flödet ända från kameran annars har du ett mätverktyg som du inte vet vad det visar för resultat.
Du kan ju inte visa annat än att ljuskällorna har olika färg/temperatur men vilken som är mest neutral vet vi inget om...
 
De måste alltså ha uppgett ett kelvintal för de här lamporna? Isåfall: sätt kameran på detta kelvintal och skicka med metadata, så borde det vara bevis nog för om det finns ett stick.
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.